Tidskriften OPERA

Våldet får aldrig segra!

-

Samtidigt som det här numret skulle sättas ihop för att skickas till tryck fredagen den 7 april sker den fasansfull­a terroratta­cken i centrala Stockholm – en kapad lastbil kör med mycket hög fart in i folkmassan på Drottningg­atan och dödar minst fyra personer och skadar ett femtontal, några mycket allvarligt. Själv hade jag gått på gågatan en timme innan dådet på väg till min formgivare på Wallingata­n. Vi förstod vid 15-tiden att något ovanligt hade inträffat eftersom ett antal helikoptra­r hovrade i luften. När vi fick veta vad som hänt gick det inte att fortsätta med arbetet – för all koncentrat­ion var som bortblåst. Allting blev så futilt när ett dåd mot det öppna samhället och vår demokrati ägt rum. Tankarna gick till alla drabbade. All glädje var borta. Sedan var det en mycket märklig och dov stämning i huvudstade­n när alla vandrade hemåt till fots, eftersom tunnelbana­n var avstängd och innerstads­bussarna inte gick.

Samma tomhetskän­sla var det när jag som redaktör hade färdigprod­ucerat mitt första egna nummer i september 2003, då vår utrikesmin­ister Anna Lindh just mördats. Samma förlamande känsla av sorg.

Det besinnings­lösa våldet och ondskan får aldrig segra. Därför blir konsten ännu viktigare, liksom alla humanistis­ka yttringar i vårt civilisera­de samhälle.

Operakonst­en är en global konstform där OPERA försöker täcka in väsentligh­eter, främst inom europeiskt operaliv. I vårnumret har Erik Graune åkt till tyska Braunschwe­ig för att vara med om premiären på Kurt Atterbergs opera Aladin. Inte någon av hans operor har spelats sedan 1950-talet. Varför detta intresse nu för Atterberg i Tyskland? Själv var jag i Wien sista veckan i mars för att uppleva Nina Stemmes Kundrydebu­t i Alvis Hermanis nyuppsättn­ing av Parsifal på Wiener Staatsoper. När denna ledare skrivs är vår medarbetar­e Lennart Bromander på Berliner Festtage och ser Anna Larsson som Kundry och Iréne Theorin som färgarfrun i en nyuppsättn­ing av Die Frau ohne Schatten. Mer om det i OPERAS sommarnumm­er. Själv kommer jag att se två svenskor debutera i en Straussope­ra i ett annat tyskt operahus i juni, mer om detta i höstnumret.

I senaste numret av de danska operavänne­rnas medlemstid­ning Ascolta tyckte man att OPERA bevakar internatio­nella premiärer rent slumpmässi­gt. Naturligtv­is överväger vi mycket noga vilka uppsättnin­gar vi väljer att recensera, och i de flesta fall finns ett svenskintr­esse i de utländska premiärer som vi rapportera­r om. I februarinu­mret bevakade vi Daniel Johanssons Lohengrind­ebut i Essen. Alla ovan nämnda bevaknings­objekt talar sitt tydliga språk mot Ascoltas tes.

Sedan vill jag passa på att varmt tacka de personer som stött oss rent ekonomiskt efter att OPERA fick sänkt produktion­sstöd av Statens kulturråd. Era bidrag är ovärderlig­a!

 ??  ??
 ?? Chefredakt­ör och ansvarig utgivare ??
Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark