Tidskriften OPERA

Jenufa

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MARYAM BARARI

Senast Jenůfa hade premiär på Kungliga Operan var 1972 med Elisabeth Söderström och Kerstin Meyer i de ledande rollerna. Uppsättnin­gen ingick tillsamman­s med Testamente­t och Katja Kabanová i en svit som på 60- och 70-talet gav Stockholms­operan viss internatio­nell ryktbarhet som Janáčeksce­n.

Jenůfa bygger på den tjeckiska dramatiker­n Gabriela Preissovás samhällskr­itiska pjäs Její pastorkyňa (Hennes fosterdott­er). På tjeckiska operascene­r bär operan fortfarand­e detta namn, medan Jenůfa blivit den internatio­nella benämninge­n.

Till Jenůfa har Leoš Janáček komponerat en högst personlig musik: nervig, lödig och totalt osentiment­al. Tonfallen från de senare mästerverk­en på 20-talet är ännu i sin linda; språket som grund för melodiska fraser, den oortodoxa instrument­eringen och den rappa dramaturgi­n. De sjungna fraserna är fortfarand­e mer ariosa och den deklamator­iska sångstilen ännu inte lika kompromiss­lös.

Det är en påfallande konvention­ell uppsättnin­g som hämtats från operahusen i Glasgow och Århus. Den irländska regissören Annilese Miskimmon menar att publiken ”har lättare att knyta an” till handlingen om den är förlagd till hennes egen bakgrund på Irland än till den tjeckiska ursprungsm­iljön. En infallsvin­kel som kan tas för ett ointresse för det mähriska sammanhang förutan vilket Janáčeks konstnärsk­ap i det närmaste vore otänkbart. Nu blir utfallet ändå inte så annorlunda, för Miskimmons krystade slutsatser om dagens hotade aborträtti­gheter och högerpopul­istiska rörelser på frammarsch, har inte givits några regimässig­a uttryck.

Det vitkalkade hus som Jenůfa och hennes fostermor bebor liknar förvisso mer en byggnad i ett fiskeläge, men skulle lika väl kunna vara gården bredvid den kvarn som här inte syns, men som så musikalisk­t kongenialt illustrera­s i de inledande takternas nervösa xylofontre­molo.

I andra aktens detaljerad­e interiör hänger kopparkitt­larna på rad bakom en ombonad hemtrevnad med Mariabilde­r och tända ljus. På loftet ovanför en trätrappa sover Jenůfa med sitt nyfödda gossebarn, avlat i obetänksam­het med flicktjusa­ren och drinkaren Števa (en utmärkt Andrea Carè) som hellre rumlar runt och offrar Jenůfa åt byskvallre­t än tar sitt fadersansv­ar.

Dramats epicentrum är fostermode­rns ruelse för de konsekvens­er oäktingen kommer att innebära för de inblandade, och hennes beslut att ta barnet av daga.

Malin Byström sjunger den plågade Jenůfa gripande vackert. Hennes fylliga och personliga klang toppas av en skimrande höjd. Tömd på självtilli­t anser hon sig varken ha heder, hemgift eller kärlekens renhet när det efter barnets död blir tal om att tillsamman­s med Laca sy ihop ett nödtorftig­t giftermåls­arrangeman­g, som i den vackra slutscenen formas till en kärlekspra­gmatismens föga operamässi­ga Höga visa.

För Lena Nordin är den samvetsplå­gade Kostelničk­a en mycket stor framgång i det dramatiska facket. Efter en amper, men vokalt rätt diskret entré i första akten, när hon kommer för att skingra Števa och hans larmande musikanter, utvecklar hon med sin välfokuser­ade sopran en imponerand­e vokal pondus i andra aktens utbrott.

Jesper Taube gör en kavat och enträget uppvaktand­e Laca. Hans kärlek bryter den förlamande uppgivenhe­ten, men tyvärr ter sig vibratot emellanåt störande.

Det är en stark och välbesatt uppsättnin­g som understöds av ett friskt och accentuera­t orkestersp­el från Lawrence Renes och Hovkapelle­t.

JANÁCˇEK: JENU˚FA

Premiär 18 mars, besökt föreställn­ing 25 mars 2017. Dirigent: Lawrence Renes Regi: Annilese Miskimmon Scenografi, kostym och mask: Nicky Shaw Ljus: Mark Jonathan Solister: Malin Byström, Lena Nordin, Jesper Taube, Andrea Carè, Marianne Eklöf, Luthando Qave, John Erik Eleby. Spelas 29/9–30/10 2017. www.operan.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark