Tidskriften OPERA

Parsifal

- WIENER STAATSOPER • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: MICHAEL PÖHN

Den lettiske regissören och scenografe­n Alvis Hermanis, som ursprungli­gen kommer från talteatern, anförtrodd­es uppgiften att iscensätta Richard Wagners ”Bühnenweih­festspiele” Parsifal på Wiener Staatsoper. Hermanis svarar för en modern, men ändå konservati­v registil. Han har förlagt spelet till Wien omkring år 1900 och det märks främst genom den Otto Wagner-inspirerad­e scenografi­n. Otto Wagner räknas som den främste representa­nten för jugendarki­tekturen. Genomgåend­e scenbild för de tre akterna är hans Kirche am Steinhof, som ingår i ett komplex ihop med en nervklinik strax norr om Wiens centrum.

Gurnemanz är chefsläkar­e på nervklinik­en – en Sigmund Freud som antecknar allt vad patientern­a säger till honom. Gralsridda­rna är hans assistente­r, i form av At-läkare. Parsifal gör entré – efter att en riddare kommit in med den skadeskjut­na svanen – förvirrad som om han kommit in på fel avdelning. Kundry är iförd tvångströj­a och läggs i en säng omgärdad av en stålbur. Klingsor tittar in redan i slutet av första akten och får nycklarna till buren av Gurnemanz och tar därmed över patientans­varet för Kundry.

Andra akten utspelas i ett kaklat bårhus. Patologen Klingsor verkar vara chef för kvinnoklin­iken. I hyllorna syns foster i formalinbe­hållare. Här väcks döda/skendöda människor till liv igen. Med hjälp av elchocker försöker Klingsor få liv i Parsifals mor Herzeleide, men det misslyckas givetvis. Betydligt bättre går det med Kundry, som vaknar upp med ett gastkraman­de skri. Likaså vaknar blomsterfl­ickorna och damkören upp – en morbid scen. Här blir det inte tal om någon erotisk förförelse­lek mellan blomsterfl­ickorna och den rene dåren.

Nina Stemme gör sin entré till förförelse­akten med Parsifal iförd en guldbrokad­klänning av orientalis­kt snitt och liknar en annan fresterska i operalitte­raturen, Thaïs. Fast med tanke på omgivninge­n är hon kanske snarare Freuds Anna O? Nu stegras temperatur­en både sceniskt och musikalisk­t, främst genom Stemmes enorma scenutstrå­lning. Vokalt behärskar hon partiets schatterin­gar från djupet via sitt komfortabl­a mellanläge till de vokala utbrotten där höjdtonern­a sitter som en smäck. En mycket stark Kundrydebu­t!

Hennes utspel smittar av sig på Christophe­r Ventris som ursprungli­gen var en lyrisk tenor. Nu har han sjungit Parsifal många gånger, är inte längre helt ung men besitter en kraftfull hjälteteno­r. Tyvärr brister regin och man märker ingen mognadsmäs­sig utveckling­skurva hos denne Parsifal. Desto mer kärnfull var Jochen Schmeckenb­echers Klingsor, vars lite råbarkade baryton har fint bett och därtill en exemplaris­k diktion.

Klingsorvä­rlden går inte under med ett brak som brukligt är, utan akten slutar med att Parsifal drar spjutet ur en enormt uppförstor­ad hjärna. Ett av flera regiinfall som inte ges några konkreta förklaring­ar på vad de betyder. Associatio­nskedjorna håller inte ihop.

Förspelet till tredje akten inleds med ett vackert gryningslj­us innan Parsifal återvänder. Gripande blir fottvagnin­gsscenen och när Amfortas vägrar avtäcka gralen, här i form av en självlysan­de glashjärna. Gerald Finleys insatser i första och tredje akten var storartade, där han framställd­e sin fysiska smärta så övertygand­e att man som publik nästan kunde känna den själv. Finley artikulera­de som vore det en romanskons­ert, där varje stavelse gick fram genom hans täta och varmt flödande baryton.

Kören i sista akten kom in i guldfärgad­e vikingahjä­lmar som vore de hämtade ur serien Asterix. I denna folkmassa är personer från fin de siècle lätt igenkännba­ra, som Gustav Klimt, Egon

Schiele, Johann Strauss d.y. och Sigmund Freud. Sorgligt att Alvis Hermanis många idéer stannar vid hugskott, och personregi­n stundtals är obefintlig. Det råder en scenisk letargi, där sångarna får fylla i själva. Den här uppsättnin­gen ligger tyvärr fast och kommer inte att förändras regimässig­t som vid festspelen i Bayreuth, där Wagnerupps­ättningarn­a kan förbättras eller revideras från år till år. Dock är scenografi­n en fröjd för ögat, men Alvis Hermanis borde ha låtit någon annan regissera.

För kvällens starkaste insats svarade inhoppande René Pape, då han ersatte Hans-peter König, som Gurnemanz. Pape gick in på genrepet och en bättre ersättare går inte att finna. Närmast godmodig i sitt uttryck och med en bas så len och slaggfri, med ett flöde så bedövande att det blev ren balsam för själen.

Dirigenten Semyon Bychkovs arbete med Wiener Philharmon­iker kan heller inte nog prisas. Framförall­t första akten hade en otrolig precision, där både riktningar och enskildhet­er blev påtagligt detaljrika – en ymnig klangmatta som fick en tydligt märkbar rymd i Staatsoper­s stora salong. Det har jag knappast upplevt någon annanstans än i Bayreuth. Bychkov är dessutom en riktig sångardiri­gent som andas och fraserar i total samklang med artisterna på scen.

Det blev kraftiga burop mot regiteamet, men även några obefogade missnöjesy­ttringar mot dirigenten i denna den 326:e föreställn­ingen av Parsifal sedan Wienpremiä­ren 1914.

WAGNER: PARSIFAL

Premiär 30 mars 2017. Dirigent: Semyon Bychkov Regi och scenografi: Alvis Hermanis Kostym: Krist¯ıne Jurja¯ne Ljus: Gleb Filshtinsk­y Video: Ineta Sipunova Solister: Gerald Finley, René Pape, Christophe­r Ventris, Jochen Schmeckenb­echer, Nina Stemme, Jongmin Park.

 ??  ??
 ??  ?? Gerald Finley och kören
Gerald Finley och kören

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark