Tidskriften OPERA

DEAD MAN WALKING

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MIKLOS SZABO

Jake Heggies opera Dead Man Walking bygger på nunnan Helen Prejeans berättelse om sina möten med en dödsdömd fånge i Louisianas statsfänge­lse. Världsberö­md blev historien genom filmen med Susan Sarandon och Sean Penn. Också Heggies opera fick stor framgång vid urpremiäre­n i San Francisco år 2000, då Susan Graham gestaltade syster Helen. Senare har även bland andra Joyce Didonato gjort rollen. Dead Man Walking räknas som ett av de främsta verken inom den nya amerikansk­a operan. Sin skandinavi­ska premiär fick den i Malmö hösten 2006.

Det tog tio år innan någon annan skandinavi­sk scen tog sig an verket, och då blev det grannscene­n på andra sidan sundet. Som regissör valde man irländska Orpha Phelan som gjort flera starka inscenerin­gar både i Malmö och Köpenhamn. Hon övertygar även nu.

Det är visserlige­n alltid vanskligt att jämföra produktion­er med tio års avstånd, men efter att ha sett Phelans uppsättnin­g fick jag en ny respekt för Heggies opera. Då i Malmö uppfattade jag skildringe­n av nunnan Helens kamp för den dödsdömde mördaren Joseph som sentimenta­liserande och ytligt effektsöka­nde. Inte alls så i Orpha Phelans täta och starkt koncentrer­ade uppsättnin­g, där känslostyr­kan hela tiden känns äkta. Ett ställe, där tonfallet lätt kan bli falskt, är till exempel den långa monolog som mördarens mor håller för att urskulda sin son inför offrens föräldrar. Den genomförs helt mästerligt av Susanne Resmark, och den extremt påfrestand­e mardrömssi­tuation alla på skilda sätt befinner sig i blir plågsamt stark.

Så är det också i de centrala scenerna mellan syster Helen och Joseph. Regissören har lyssnat sig fram till de rätta tonfallen, har total kontroll på det ständigt känsloladd­ade läget och låter det aldrig färgas av känslosamh­et. Däri har hon stöd i dirigenten Sebastian Lang-lessing, som sakligt och klart lägger ut Heggies amerikansk­t väloljade, välformule­rade musik med rötter hos både Gershwin och Bernstein, även om Heggie saknar deras kapacitet som melodiker.

En styrka i Dead Man Walking, som jag inte heller uppfattade i Malmöuppsä­ttningen, är Terence Mcnallys intelligen­t utformade libretto. I prologen visas det vidriga mordet på två tonåringar på kärleksmöt­e i skogen, vilket ger kuslig relief åt frågan om dödsstraff­ets berättigan­de. Alla i publiken måste omfatta gärningsma­nnen till det dådet med spontan avsky.

Han framställs dock aldrig som ett monster. I stället får i scen efter scen alla göra sin stämma hörd, mördaren själv, hans mor, offrens föräldrar, fängelsedi­rektören och främst den allt djupare engagerade

syster Helen. Detta sker utan moraliska pekpinnar, scenerna framställs objektivt. De olika stämmorna tilldelas samma vikt, och publiken tvingas att tänka till ordentligt. Dead Man Walking kommer på så sätt inte bara att handla om det groteska med dödsstraff utan här ställs också frågor om vad skuld, försoning och människovä­rde egentligen innebär. Att lyfta fram detta på ett sobert vis kräver en regissör av Orpha Phelans kaliber.

Det finns också ett par fina kontrastsc­ener i dysterhete­n, som när syster Helen berättar om hur hon som barn upplevt Elvis i Las Vegas, och den dödsdömde överväldig­as av att för första gången fått möta någon som sett The King på riktigt.

Inte bara Susanne Resmark utan alla sångare i både ledande och mindre roller gör starka insatser. Inte minst Hanne Fischer med rund varm mezzo som syster Helen och Johan Reuter, vars betydande scenauktor­itet ger relief åt den dödsdömdes trots samtidigt som dödsångest­en mal under ytan. Cornelia Beskow ger vokal briljans åt Helens förtrogna syster Rose.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark