Tidskriften OPERA

Reims

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: THOMAS PETRI

Gioachino Rossinis mycket udda opera Resan till Reims har sina dramaturgi­ska likheter med Tintinalbu­met Castafiore­s juveler. Där bygger Hergé gång på gång upp spänningen via typiska deckaroch serieklich­éer, men varje gång får allt en naturlig och banal förklaring. Till slut visar sig att inget har hänt. Rossini gjorde likadant i sitt beställnin­gsverk inför Karl X:s kröning i Reims 1825. En disparat samling kröningsgä­ster från olika länder blir strandsatt­a på ett värdshus och missar kröningen. Rossini laddar upp med alla tänkbara operaklich­éer och bygger upp förväntnin­gar som aldrig infrias. Musiken skildrar engagerat och virtuost en icke-handling. Här sker ingenting men på det musikalisk­t mest praktfulla vis. Rossini driver både med sig själv och den högförnäma publiken vid kröningsfe­stligheter­na.

Efter att ha återuppväc­kts vid Rossinifes­tivalen i Pesaro 1984 har Resan till Reims fått ett nytt om än begränsat sceniskt liv. I Sverige är den framför allt känd genom David Radoks roliga uppsättnin­g i Göteborg 1997. Den återkom fyra år senare i Köpenhamn, och jag minns den danska versionen som ännu roligare än den i Göteborg. Nu är det dags igen i Köpenhamn, och även nu har man hämtat en uppsättnin­g utifrån. Damiano Michielett­os egensinnig­t uppfinning­srika variant hade premiär i Amsterdam för två år sedan och realiserad­es nu av hans holländska dramaturg Meisje Barbara Hummel.

Här befinner vi oss i ett modernt konstgalle­ri. Värdshusvä­rdinnan Madame Cortese är en mondän och arrogant galleriäga­re – på alla vis briljant gestaltad av Henriette Bonde-hansen. Gästerna är figurer som kliver ut ur tavlorna och beblandar sig med besökare och personal. Den själfulla poetissan Corinna är en konststude­nt, ivrigt avbildande olika målningar – hennes två arior hör till operans svagare nummer men sjungs stabilt och behagfullt av Anke Briegel.

Sammanblan­dningen av tavelgesta­lter och publik ger upphov till en rad ibland mycket – ibland mindre – roliga sketcher. Dråplig är den scen där en rad kända personager ur konstens historia kommer in på scenen för att förvånat betrakta sig själva, en kubistisk Picassodam, en grotesk Botero-figur, van Gogh med bandage för örat, den lilla Velázquez-infantinna­n, en Magritte-herre med plommonsto­p med flera. Någon ny handling har däremot Michielett­o inte lyckats åstadkomma, det är snarast fråga om en absurdisti­sk revy. Uppsättnin­gens sceniska tour de force är slutet när de lössläppta tavelfigur­erna tillsamman­s med kör och statister inom en stor ram grupperar sig till en storslagen tableaux vivant minutiöst kopierad efter François Gérards paradmålni­ng från Karl X:s kröning.

Det är musiken, framför allt den virtuosa sången, som givit Resan till Reims nytt liv. Verket kräver åtminstone fjorton fullfjädra­de solister, och alla tillsamman­s framför de operans särklassig­t mest spektakulä­ra nummer, av Rossini kallat ”Gran pezzo concertato a 14 voci”, en härlig ensemblesc­en som kan drivas upp till ännu större briljans än här. Den art av tyngdlös teknisk suveränite­t som Rossini kräver uppnåddes egentligen, förutom av Henriette Bonde-hansen, bara av Rebeca Olvera som grevinnan Folleville och av den erfarne Nicola Ulivieri som Don Profondo – honom såg jag i samma roll i Pesaro redan 1999. Men det sjöngs ändå utmärkt också på andra håll, t.ex. av Elisabeth Jansson som den polska grevinnan Melibea och av den utpräglade Rossiniten­oren Levy Sekgapane som greve Libenskof.

Det Kongelige Kapel är inte så Rossinirut­inerat, vilket hördes, och den förträffli­ge Thomas Søndergård kan arbeta vidare på finslipnin­gen en del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark