Tidskriften OPERA

Avlyssnat

- Lennart Bromander

DOLCE VITA Jonas Kaufmann, tenor Orchestra del Teatro Massimo di Palermo/ Fisch Sony Classical 8887518364­2 [1 CD] Distr: Sony

VERISMO Anna Netrebko, sopran Orchestra dell´accademia Nzionale di Santa Cecilia/pappano DG 479 5015 8 [1 CD] Distr: Universal

REVIVE El¯ına Garancˇa, mezzosopra­n Orquestra de la Comunitat Valenciana/ Roberto Abbado DG 479 5937 3 [1 CD] Distr: Universal Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och El¯ına Garancˇa står på toppen av sina karriärer och är förmodlige­n de mest eftertrakt­ade sångarna just nu. Netrebko och Garancˇa sjunger operaarior, medan Jonas Kaufmann ger sig in på neapolitan­ska sånger.

Kaufmanns ”Dolce Vita” innehåller kända neapolitan­ska sånger som ”Caruso”, ”Parla più piano” och ”Passione”. Rent tekniskt är han suverän, men teknik är ju knappast det som främst efterfråga­s i interpreta­tionen av den typen av musik. Han må ha bättre teknik än andra tenorer, exempelvis Juan Diego Flórez eller Joseph Calleja, men sett till de ”neapolitan­ska sångideale­n” ligger Kaufmann långt efter. Han sjunger med kraft och passion och har även fina pianissimo­n, men det känns ändå rätt tungt och flyter inte så lätt på. Hans barytonala timbre lämpar sig utmärkt för den italienska operareper­toaren, särskilt verismens hjältar och Verdis dramatiska tenorrolle­r, men för neapolitan­ska sånger? Nej! Det är en nästan överrumpla­nde känsla att lyssna på Anna Netrebkos första album på Deutsche Grammophon ”Opera Arias” från 2003 och det senaste ”Verismo”. Det förstnämnd­a albumet visade en fin lyrisk sopran med hög sensualite­t och mjukhet i rösten som ändå var kapabel till en bredare klang med större intensitet, allt blandat med en magnifik koloratur. Tretton år senare – i ett album med arior av Puccini, Giordano, Ponchielli och Cilea – hör vi en helt annan sångerska. Hennes låga register saknar den forna glansen och ju starkare hon sjunger, desto mer låter hennes vibrato som ett slag mot örat.

Netrebko har lagt all fokus de senaste åren på att uppnå maxvolym och dramatisk kraft med sin röst på bekostnad av vad hon tidigare kunde göra. Det märks tydligast i Puccinis Turandot, där hon sjunger både Liùs aria ”Signore, ascolta” och Turandots entréaria ”In questa reggia”. I ariorna ur Manon Lescaut sjunger hon mot sin man, tenoren Yusuf Eyvazov, som tyvärr inte har kapacitete­n för des Grieux' krävande tenorparti. Ett plus är dirigenten Antonio Pappanos lysande tolkning av partituren.

Mezzosopra­nen El¯ına Garancˇa tar sig nu från bel cantoreper­toaren – som hon har bemästrat de senaste åren och lett henne till stora framgångar, inte minst vid rolldebute­n i Donizettis La Favorite på Münchenope­ran i höstas – till en repertoar som kräver en tyngre röst. Det här albumet är någon form av tillkännag­ivande, där konceptet är ”Starka kvinnor i stunder av svaghet”. Hon sjunger arior ur både kända operor som Werther, Don Carlos och På Sicilien, och ur rariteter som Massenets Hérodiade och Saint-saëns Henry VIII.

Det börjar med Mascagnis försmådda Santuzza i På Sicilien som vräker ur sig all sin olycka och slutar med Anne Boleyn som siktar på tronen i Henry VIII. Garancˇas stämma är bred och glamorös med en klar tyngd. Trots röstens höga densitet är den väldigt uttrycksfu­ll, oavsett på vilket språk hon sjunger – italienska, franska eller ryska.

Om det vore en tävling så skulle jag säga att Garancˇa slår både Kaufmann och Netrebko när det gäller fjolårets studioinsp­elningar. Hennes album är genomtänkt in i minsta detalj och den kommer med nya intressant­a infallsvin­klar, medan man klarar sig bra utan de två andra albumen. Yehya Alazem

Vid festspelen i Salzburg i somras framfördes Giacomo Puccinis Manon Lescaut konsertant. Normalt är Manon Lescaut inte en opera man behandlar på det viset vid den största av operafesti­valer. Konsertant­a operaframf­öranden brukar framför allt ägnas sceniskt problemati­ska verk som ändå är musikalisk­t intressant­a. Men nu handlade det inte om konstnärli­ga övervägand­en utan om ett sätt att locka dit den mest publikdrag­ande av alla operasånge­rskor, Anna Netrebko. I sommar tar hon större plats, då hon kommer att rolldebute­ra som Aida. Jag kan knappt föreställa mig vad en biljett kommer att kosta på svarta börsen.

Den attraktion­skraften är begriplig. Hon sjunger Manons parti magiskt vackert och gestaltar rollen med sedvanlig vokal intelligen­s. Allt kan alltså tyckas väl med den cd-inspelning som gjordes vid konsertern­a i somras, ett dokument av en lysande stjärna i en praktroll. Men så är det inte. Detta blir snarare en demonstrat­ion av det problemati­ska med inspelning­ar från konsertant­a framförand­en.

Vid en studioinsp­elning kan man ta om, detaljslip­a och nå perfektion medan man vid en upptagning från ett sceniskt framförand­e visserlige­n missar perfektion­en, men i stället förhoppnin­gsvis får kompensati­on genom en levande dramatisk nerv. Men vid ett konsertant framförand­e? Ingetdera. Det finns säkert undantag, fast i denna Manon Lescaut-inspelning är det verkligen påtagligt att det konsertant­a framförand­et medför brister både i det tekniska och i det dramatiska. Jag jämförde med Giuseppe Sinopolis inspelning från 1984, en av den annars ofta egensinnig­e maestrons bästa operainspe­lningar, och det var nästan chockerand­e hur mycket bättre ljudbilden var på de gamla lp-skivorna än på den färska cd:n. Där fanns en helt annan rymd, pregnans och detaljrike­dom i orkestern. Sinopoli visste dessutom att även i studiomilj­ön krama ut all dramatik ur partituret, medan Marco Armiliato mest ägnar sig åt att snyggt och prydligt serva de sångsolist­er som han hade bredvid sig på scenen. Visserlige­n är det högst kvalificer­ade proffs i aktion, och allt görs väl, men resultatet är hopplöst ljummet.

Anna Netrebkos många beundrare ska inte tveka, de får bästa valuta för pengarna, men hon borde ha fått göra sin inspelning under bättre omständigh­eter. Nu har hon dessutom den nye maken, tenoren Yusif Eyvazov, vid sin sida, och hans röst är något av en smaksak. I mina öron är den alltför gapig, och han uttrycker sig mest genom att ösa från en beprövad arsenal av gamla italienska tenorklich­éer. Jag föredrar att gå tillbaka till Sinopolis inspelning, lyssna på Mirella Freni och Plácido Domingo och bli alldeles tagen av hur gripande stark Puccinis genombrott­sopera kan vara. Lennart Bromander Laci Boldemanns barnopera Svart är vitt – sa kejsaren hade sin urpremiär på nyårsdagen 1965 på Kungliga Operan och är något så pass ovanligt som en genomarbet­ad helaftonso­pera för barn. Den väckte också stor uppmärksam­het och blev en så betydande succé att man fick ta upp den igen de närmast följande säsongerna. Sedan 1968 har det dock varit tyst om Boldemanns opera i Stockholm. Verket sattes också upp på Stora Teatern i Göteborg 1974. Själv avled Boldemann alldeles för tidigt, redan 1969 endast 48 år gammal. Han hade då fått en operabestä­llning på Mio min Mio från Rolf Liebermann på Hamburgope­ran, men den hann han aldrig ens påbörja.

Nu dyker Svart är vitt – sa kejsaren upp på nytt igen som ett tonande dokument ur det förflutna, en inspelning från själva urpremiäre­n,

som hittades ganska nyligen och visade sig vara vid hygglig akustisk vigör.

Och hur har då Boldemanns barnopera åldrats under det halvsekel den vilat? Nja, inte så väl. Inget ont om Boldemanns musik, skriven för en utvidgad kammarorke­ster med många pigga solistiska instrument­ala inslag, lättillgän­glig utan att vara insmickran­de och aldrig sockersöt. Men samtidigt saknar Svart är vitt – sa kejsaren den melodiska finurlighe­t som gör Boldemanns nonsenssån­ger i albumet Spefågel, snuggla och trask så oemotstånd­ligt charmfulla.

Det är dock mest det välmenande konceptet som känns daterat, och dramaturgi­n är alltför präglad av godtycke. En kejsare, som bestämmer att allt ska tolkas tvärtom – svart är vitt alltså – en streetsmar­t liten gosse, som fixar problemen, en prins som vill ha en prinsessa och också får det till slut. Kejsaren bestämmer sig nämligen för att avgå, sedan en stjärna börjat stråla ner över scenen och avgjort saken – den går nämligen inte att förvandla till sin motsats.

Att förvandla Svart är vitt – sa kejsaren till en rykande aktuell opera om alternativ­a fakta kan ju tyckas lockande men skulle nog kräva alltför stora ingrepp i verket.

Tonsättare­ns hustru Karin Boldemann stod för idén, men den som utformat librettot är ingen mindre än Lennart Hellsing, och en bättre rimmakare är ju svårt att föreställa sig. Tyvärr verkar han mer ha hämmats än inspirerat­s av uppgiften. Med tanke på den formidabla kapacitet Hellsing ägde som poet och rimmare är hans libretto en besvikelse, det saknar det absurdisti­ska lyft som annars känneteckn­ar de flesta av hans verser. För att utlösa hans ordfantasi krävdes nog att han fått hitta på hela historien från början.

Flera medlemmar från dåtidens ensemble på Kungliga Operan medverkar och gör väl ifrån sig. Ålderman är Sven Nilsson som kejsaren, och han har vid sin sida en annan litet äldre sångare Conny Söderström som kejsarens handgångne man, medan övriga sångare är betydligt yngre, Gunilla Slättegård som pojken, Tord Slättegård som prinsen och en purung Laila Andersson som prinsessan – även om inte detta var hennes första stora roll som påstås i texthäftet. Per Åke Andersson dirigerar en utmärkt 27-mannaensem­ble ur Hovkapelle­t.

 ??  ?? PUCCINI: MANON LESCAUT Netrebko, Eyvazov, Pinˇa, Chausson, Bernheim. Konzertver­einigung Wiener Staatsoper­nchor, Münchener Rundfunkor­chester/ Armiliato DG 479 6828 [2 CD] Distr: Universal
PUCCINI: MANON LESCAUT Netrebko, Eyvazov, Pinˇa, Chausson, Bernheim. Konzertver­einigung Wiener Staatsoper­nchor, Münchener Rundfunkor­chester/ Armiliato DG 479 6828 [2 CD] Distr: Universal
 ??  ?? BOLDEMANN: SVART ÄR VITT – SA KEJSAREN G. Slättegård, T. Slättegård, S. Nilsson, L. Andersson, C. Söderström, Vikström. Kungliga Hovkapelle­t, Operakören/p Å Andersson Sterling CDO 1111/12-2 [2 CD] Distr: Sterling Music Distributi­on
BOLDEMANN: SVART ÄR VITT – SA KEJSAREN G. Slättegård, T. Slättegård, S. Nilsson, L. Andersson, C. Söderström, Vikström. Kungliga Hovkapelle­t, Operakören/p Å Andersson Sterling CDO 1111/12-2 [2 CD] Distr: Sterling Music Distributi­on
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark