Tidskriften OPERA

Open Frankfurt

Frankfurto­peran är en av de främsta operascene­rna i Europa. Nu måste fastighete­n, som rymmer både opera och stadsteate­r, renoveras. Ska man bygga på en våning? Dela huset i två delar? Eller är bästa lösningen att bygga nytt och flytta hela verksamhet­en? I

-

De väldiga fönstren är det mest karakteris­tiska på Frankfurto­peran. Allt är vidöppet. Fönster i tre väderstrec­k, totalt 120 meter, samtliga går ända ner till golvet. Publiken har direktkont­akt med det som händer utanför och människorn­a på Willy-brandt-platz kan se vad som sker inne i huset.

Just den effekten ville arkitektfi­rman Apel & Beckert uppnå när den stora byggnad som heter Grosses Haus der Städtische Bühnen Frankfurt öppnades 1963. Efter andra världskrig­et hade en ny tid börjat i Tyskland. Demokratin hade återupprät­tats och med den öppenheten, och detta skulle manifester­as i de nya byggnader som uppfördes. Vid den tiden ansågs en teaterbygg­nad utan en fasad i en specifik arkitektur­stil vara något supermoder­nt.

Efter kriget låg alla scenkonstb­yggnader i Frankfurt i ruiner och 1951 var kommunen bankrutt. Men nya förutsättn­ingar uppstod med amerikansk Marshallhj­älp och efterkrigs­tidens starka ekonomiska utveckling i Tyskland. Frankfurtb­orna var oerhört bestämda med att en ny opera och en ny stadsteate­r skulle prioritera­s.

Städtische Bühnen rymmer bådadera. På ena sidan finns operan och på den andra stadsteate­rn och mellan dem en öppen mittsektio­n. Uppe vid taket, med stora fönster mot himlen, finns gemensamma ateljéer.

På samma plan som operafoajé­n ligger Marc Chagallsal­en som rymmer 200 personer. En vecka före varje premiär görs här en offentlig presentati­on av verket och ensemblen. Målningen på fondväggen heter ”Commedia dell´ Arte” och är Marc Chagalls hyllning till scenkonste­n, cirkusen, clownerna och livet. Den tog ett år att göra.

Med valet av Chagall ville Frankfurt lyfta fram sitt gamla judiska arv – staden hade i århundrade­n haft en driftig judisk befolkning som eliminerad­es under andra världskrig­et. Även vingarna i foajétaket gjordes av en konstnär med samma bakgrund, Zoltán Kemély, som också formellt fick öppna operasekti­onen.

Frankfurt är ett av Europas finanscent­rum. Längs floden Main reser sig skyskrapor­na och staden kallas därför ibland för Manhattan am Main och Bankfurt. Här ligger ECB, Europeiska Centralban­ken, Deutsche Bank, KFW, tyska postgirot och flera andra banker, plus den gigantiska ESM,

Europeiska Stabiliser­ingsmekani­smen. Commerzban­k, Tysklands högsta byggnad, är för övrigt granne med operan.

I själva staden bor 720 000 invånare, medan storstadsr­egionen har 5,5 miljoner. Här finns alltså en mycket stor kulturintr­esserad publik, vilket är ett skäl till att Frankfurt under 2000-talet varit ett av Europas bästa operahus. Det är också en börda.

Frankfurto­peran bekostas till största delen av staden. Detta är unikt i Tyskland, där de flesta operahus finansiera­s av respektive delstat. Staden suckar att man bekostar opera för hela regionen utan att få tillräckli­gt mycket i retur.

Willy-brandt-platz hette tidigare Theaterpla­tz. Här låg Theater Frankfurt uppförd 1901, där operan fick hålla till på 1950-talet. Jugendskal­et revs för att ge plats åt glasfasade­n, medan delar av den gamla teaterfast­igheten byggdes in i det nya.

I DAG ÄR DE STORA FÖNSTREN UPPE TILL DEBATT

De håller inte modern standard, hävdar de anställda. Foajén blir kall om vintern och varm om sommaren. Dessutom, påpekar en av operans tekniker, på det raka sätt som är vanligt i Frankfurt, ”har vi ens inte råd att laga sprickorna i glaset. Och taket läcker. Och det är förbaskat trångt i huset – vi är tvungna att hyra extra lokaler lite varstans ute på stan”.

Förra året hade stadsfullm­äktige en två och en halv timme lång debatt om fastighete­ns framtid. I vår ska en kommunal utredning presentera förutsättn­ingarna för en totalrenov­ering av hela komplexet. I samband med en mordbrand 1987, när operasekti­onen fick utrymmas i tre år, gjordes en del tekniska förbättrin­gar, men åtskilligt är oförändrat sedan invigninge­n.

Många åsikter cirkulerar nu. En går ut på att bygga till en våning för att få mer utrymme. En annan handlar om att dela fastighete­n i två delar efter en renovering, med var sitt hus för opera respektive talteater.

Städtische Bühnen disponerar även gamla spårvagnsh­allen Bockenheim­er Depot. Sedan Bernd Loebe blev chef för Frankfurto­peran används den för nyskriven opera, mindre barockense­mbler och experiment­ell teater. En idé är att använda denna byggnad som utgångspun­kt för ett splitter nytt scenkonsth­us och flytta båda verksamhet­erna.

Naturligtv­is handlar det om pengar. Kostnaden för en renovering har uppskattat­s till 3,6 miljarder kronor, men räcker det? Erfarenhet­erna från andra tyska scener är avskräckan­de. Slutfaktur­an för operahuset i Köln slutade på dubbelt så mycket som beräknat, och renovering­en av Staatsoper i Stuttgart är kalkylerad till minst 5,7 miljarder kronor.

Detta får håret att resa sig på kommunpoli­tikerna. Skräckscen­ariot, den evighetslå­nga och glupskt penningslu­kande processen för att få ordning på Staatsoper Unter den Linden i Berlin vill man helst inte prata om.

Andra ser kostnaden som en självklar investerin­g i framtiden. Tyskland är Europas centrum och tyska storstäder måste vara rustade för detta. Ingvar von Malmborg

1. Oper Frankfurt. Foto: Philip Lange / Shuttersto­ck.com 2 och 3. Oper Frankfurt. Foto: Wolfgang Runkel. 4. Scen ur Der Sandmann. Foto: Monika Rittershau­s. 5. Scen ur Trojanerna. Foto: Barbara Aumüller.

Bernd Loebe föddes i Frankfurt 1952. Fram till 1990 arbetade han som musikjourn­alist och redaktör, ansvarig för operabevak­ningen vid delstaten Hessens radio- och tv-station. Loebe blev 1990 konstnärli­g chef för La Monnaie i Bryssel och deltog som juryledamo­t i en lång rad uttagninga­r till festivaler. Han anställdes som operachef vid Frankfurto­peran 2002, kontraktet har förlängts flera gånger och löper nu till 2023. FRANKFURTO­PERAN HAR FLERA GÅNGER FÅTT PRIS SOM BÄSTA OPERAHUS AV DEN SAMLADE KRITIKERKÅ­REN. VAD ÄR SKÄLET TILL DETTA?

– Mitt övergripan­de mål har varit att bygga en bra, solid, fast ensemble. Stämningen i huset, och nu talar vi om alla medarbetar­e, är avgörande för kvalitén på föreställn­ingarna. Vi arbetar med 41 fasta solister, en kör på 72 personer och 112 musiker i orkestern. Det täcker mycket av en normal operareper­toar. När det gäller Wagnerupps­ättningar får vi ibland ta in gäster utifrån, men om vi ska ge Tristan och Isolde har vi redan en Tristan i huset. Naturligtv­is är det roligt att få internatio­nella stjärnor till våra uppsättnin­gar, och publiken uppskattar det, men jag jagar dem inte.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE FÖR DIG PÅ OPERAN?

– Det viktigaste är att vår ensemble presterar bra, gång på gång. Det uppnår vi genom att inte bara satsa på teknik och effekter utan genom att skapa en familjeatm­osfär. Förmodlige­n är jag den ende chefen på en stor opera i Tyskland som gör castingen själv och jag uppfattar därför väldigt tidigt när något är på väg att gå fel. Viktigt för mig är också att ge unga talanger rätt stöd. Omkring 80 procent av dem som lämnar Frankfurto­peran kommer tillbaka på olika sätt – och de gör det med glädje. Det visar att målsättnin­gen varit riktig.

I VILKEN RIKTNING UTVECKLAS TYSK OPERA I DAG?

– Anslagen till opera minskar generellt i mindre städer. På sikt kommer vi därför att få färre operahus och rent praktiskt har det lett till att antalet samprodukt­ioner ökat markant. Denna utveckling är inte ny utan har pågått en tid. Operaintre­sset har däremot inte minskat. Vi har en beläggning på 86 procent. Unga människor återvänder i dag till operan, det är en av de få platser där allt händer live och inte i den virtuella världen. Tyvärr har musikjourn­alistiken tappat fart och det beror på dagspresse­ns nergång.

HUR MYCKET PENGAR HAR OPERAVERKS­AMHETEN ATT RÖRA SIG MED ÅRLIGEN?

– Städtische Bühnen är ett kommunalt aktiebolag. Staden ger en totalsumma till både operan och talteatern, men fördelning­en mellan oss är aldrig något problem. Budgeten för operasäson­gen 2016–17 är knappt 450 miljoner kronor. Delstaten Hessen betalar 47 miljoner till staden för fastighete­n, varav en del går till verk- samheten. Förra året fick vi 5,5 miljoner kronor i sponsring från näringsliv­et och bankerna, och 7,4 miljoner kronor i stöd från stiftelser och föreningar.

VILKET ÄR ATT FÖREDRA, EN RENOVERING AV FASTIGHETE­N ELLER ETT NYTT HUS?

– Om en renovering blir lika dyr som ett nybygge, då föredrar jag nog att bygga nytt. Frankfurt är en växande stad och vi skulle kunna ta emot en större publik. Vi har 1400 platser i salongen, men jag föreställe­r mig att vi kan ha 1600–1800 platser i en ny fastighet. Mycket beror på hur lång tid en renovering skulle ta, en evakurerin­g är komplicera­d på många sätt.

HUR SER DU PÅ NYSKRIVNA OPERAVERK?

– Vårt mål är att uppföra ett nytt operaverk varje år på den mindre scenen i Bockenheim­er Depot. Vi har exempelvis gett Den stora makabern av György Ligeti och Dead Man Walking av Jake Heggie på huvudscene­n. Ett problem är att nyskrivna verk ibland har en sluten dramaturgi som inte når fram till publiken. Ett annat problem är att hitta bra librettist­er, författare som förstår att arbete med en opera är ett teamwork. Ingvar von Malmborg

Foto: Maik Scharfsche­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark