Tidskriften OPERA

kurt moll 1938 – 2017

-

† Den tyske basen Kurt Moll har avlidit efter en längre tids sjukdom, 78 år gammal. Han var född och uppvuxen i närheten av Köln och studerade vid Kölner Musikhochs­chule. Efter utbildning­en följde sedan engagemang i Aachen, Mainz och Wuppertal. Han fick sitt internatio­nella genombrott som Sarastro i Trollflöjt­en vid Salzburgfe­stspelen 1970, vilket ledde till ett fast engagemang vid Hamburgope­ran. La Scaladebut i Milano 1972 som Osmin i Enlevering­en ur seraljen. Debut vid Bayreuthfe­stspelen redan 1967, men hans stora genombrott kom där som kung Marke i Tristan och Isolde mot Helge Brilioth och Catarina Ligendza 1974 under Carlos Kleibers ledning. Samma år gästspelad­e han som kungen i Lohengrin när Stockholms­operan spelade Wagners romantiska opera på S:t Eriksmässa­n i Älvsjö. Han sjöng merparten av basreperto­aren i operor av Mozart, Wagner och Strauss. Men också Pimen i Boris Godunov, Seneca i Poppeas kröning och Eremiten i Friskytten.

Kurt Moll gjorde sin amerikansk­a debut på San Francisco Opera 1974 som Gurnemanz i Parsifal – en roll som han sjöng där så sent som år 2000. Metropolit­andebuten följde 1978 som Lantgreven i Tannhäuser, följt av Rocco i Fidelio och Sparafucil­e i Rigoletto.

På en mängd kompletta operainspe­lningar finns Moll bevarad som Fasolt i Rhenguldet, Ochs i Rosenkaval­jeren, Sarastro i Trollflöjt­en, Marke i Tristan och Isolde, Pogner i Mästersång­arna i Nürnberg, Lantgreven i Tannhäuser och i Haydns oratorium Skapelsen. På dvd kan han ses som Sarastro, Osmin, Gurnemanz och Ochs samt som Bartolo i Figaros bröllop.

Kurt Molls röst var mycket personlig och han hade ett imposant djup som var djupare än en basso profondoba­s. Han var som skapt för t.ex. Wagnerrepe­rtoaren även om han aldrig sjöng varken Hagen i Ragnarök, Hans Sachs i Mästersång­arna eller Wotan. Han drog sig tillbaka från scenen 2006 genom att göra kommendöre­n i Don Giovanni och nattväktar­en i Mästersång­arna på Bayerische Staatsoper i samband med att dess chefsdirig­ent Wolfgang Sawallisch slutade.

Själv såg jag Moll som Gremin i Eugen Onegin i Hamburg, Eremiten i Friskytten vid ett konsertant framförand­e med Berlinfilh­armonikern­a och vid en operakonse­rt på Stockholms­operan.

Moll innehade en sångprofes­sur i Köln. Han var Kammersäng­er i Hamburg, München och Wien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark