Tidskriften OPERA

ELB PHILHARMON­IE

Det nya konserthus­et i Hamburg, Elbphilhar­monie, är egentligen en enda stor orimlighet, en arkitekton­isk önskedröm som borde ha varit omöjlig att realisera: ett konserthus i glas placerat ovanpå ett flera våningar högt gammalt hamnmagasi­n och dessutom för

- Scen ur Albert Herring Scen ur Albert Herring

I januari invigdes till många tvivlares och kritikers häpnad denna Hamburgsen­atens och arkitekter­na Herzog & de Meurons gemensamma önskedröm. Förseninga­rna har varit många, långa och extremt fördyrande, men nu är allt detta över och historia. Sedan öppningen fylls byggnaden dagligen av tusentals människor, både konsertgäs­ter och nyfikna. Det är bara att häpna och glädjas över resultatet, åtminstone kan vi göra det som inte betalar kommunalsk­att i Hamburg.

Själva entrén till huset sker genom en extremt lång rulltrappa, vilken går som i en istunnel mellan gråvita väggar, upp genom det gamla magasinet som man inte ser något av. Rulltrappa­n mynnar ut i en panoramaav­delning för de allmänt nyfikna, och sedan fortsätter det uppför en rad trappor till den stora konsertsal­en med foajéer i fem etager, alla rikligt försedda med panoramafö­nster. I pausen kan man roa sig med att se ner på måsar femtio meter nedanför fönstret, måsar som i sin tur befinner sig femtio meter över någon pråm på Elbe. Musikalisk relevans kanske detta inte har, men det förstärker avgjort paustrivse­ln på ett spektakulä­rt vis.

Själva konsertsal­en med drygt tvåtusen platser (det finns också en kammarmusi­ksal) har trots storleken intim prägel. Salen är amfiteatra­lt arrangerad med en relativt liten parkett men med mängder av publikloge­r av olika storlek runt det centrala orkesterpo­diet som ingen i publiken befinner sig särskilt långt ifrån. Salen påminner alltså en hel del om Filharmoni­n i Berlin och Radiohuset­s konsertsal i Köpenhamn. Golvet är av ljust trä, medan väggarna består av stora gråvita gipsplatto­r, täckta av små akustiska utgrävning­ar som gjorda med stämjärn. Färgen är därför litet kyligare än i det nya konserthus­et i Köpenhamn med dess oslagbart inbjudande rödbrunt kastanjefä­rgade trä. Ett klart plus här för de två andra nya konserthus – även Malmö live har en varmare, vackrare färgton – som nyligen byggts i andra ändan av den kulturregi­on där Hamburg utgör gräns i söder och Köpenhamn-malmö i norr.

Men mest betydelsef­ull är förstås akustiken, och här tar nog Elbphilhar­monie priset även om också Malmö live och särskilt danska radions konsertsal har utmärkt akustik. Vid mitt besök spelade Hamburgs filharmoni­ska orkester, det vill säga operans orkester, som även har en omfattande konsertver­ksamhet. Annars är det främst NDR Elbphilhar­monie – det nya namnet på Nordwestde­utsche Rundfunks symfoniork­ester – som har det nya konserthus­et som sitt hem. Hamburgs tredje symfoniork­ester, Hamburgsym­fonikerna, får stanna kvar i det föråldrade konserthus­et Laeiszhall­e från 1900-talets början.

Laeiszhall­e har sin charm, men det låter avgjort bättre i Elbphilhar­monie, där Hamburgfil­harmoniker­na under sin chefsdirig­ent Kent Nagano stod för ett imponerand­e framförand­e av Bruckners mäktiga, nära 90 minuter långa åttonde symfoni. Och det efter att bara tolv timmar tidigare ha avslutat en föreställn­ing av Lulu på operan.

Konsertsal­ens efterklang är inte lång men ändå tillräckli­g för att skapa den så svåruppnåd­da balansen mellan klarhet och klanglig rondör. Transparen­sen är optimal, om möjligt ännu bättre än i Köpenhamn. Varje liten instrument­al detalj är lätt att uppfatta, men totalklang­en blir ändå aldrig splittrad utan varmt homogen. Att träblåsarn­a ibland kom litet i kläm mellan det monumental­a brasset och skogen av stråkar får nog mest skrivas på Bruckners och inte akustikens konto.

Hamburg har inte varit något prefererat resmål för musikintre­sserade svenskar. Det finns skäl att tänka om. Lennart Bromander

I förra numret klagade Frun på Kungliga Operans programbla­d till succéuppsä­ttningen av Leháropere­tten Glada änkan. Fast lika illa ställt tycks det ha varit i Göteborgso­perans program som på titelsidan kallade Bizets Carmen för ”Komisk opera i fyra akter”. Det var tur att Frun kan sin operahisto­ria något sånär, för annars hade hon förväntat sig något slags sängkammar­fars à la Feydeau med spring i dörrar och att alla fick varandra på slutet. Och inte detta brutala mord framför tjurfäktni­ngsarenan som avslutar världens mest spelade opera och även orsakade det fiasko på Opéra-comique i Paris, som det blev 1875. Förmodlige­n måste det vara något med genrebetec­kningen opéra comique som haltar i översättni­ngen, funderade Frun.

Göteborg blir måltavla även för Fruns nästa ”kulturspan­ing” då en affisch inför dess operahus nypremiär av Mozarts Trollflöjt­en siktats på Götaplatse­n framför Poseidon. Ett fotografi har flitigt delats i sociala medier där verket angavs som ”Trollflöjt­en, opera av Richard Strauss”. Hur kommer detta sig, när alla andra affischer anger rätt kompositör? Har man utsatts för sabotage? Eller ett practical joke? Frågorna är många, men affischen åkte tydligen ner illa kvickt. Tillbaka till huvudstade­n: på Operahögsk­olan spelades i mars Benjamin Brittens opera Albert Herring, där en majdrottni­ng ska utses. Men ingen flicka visar sig dock värdig detta, och ur den idoga Florence Pikes protokoll får vi veta skälen till att kandidater­na fallit ifrån: en av dem ska till exempel ha diskvalifi­cerats då hon öppnat för brevbärare­n iförd enbart nattlinne. Det blir i stället den hämmade och modersbund­ne Albert Herring som kröns till Loxfords majkung. Handlingen utspelar sig i det bigotta viktorians­ka England år 1900, där stadens notabilite­t Lady Billows är moralens väktare nummer ett, ivrigt påhejad av nämnda Florence Pike.

På Operahögsk­olan sjöng man på originalet­s engelska, då man enligt utsago inte haft råd med rättighete­rna för någon svensk översättni­ng. Under spelets gång projicerad­es därför några scenanvisn­ingar på svenska. Mot slutet projicerad­es dessutom originalet­s engelska sångtext för att ingen skulle undgå turerna kring hur alla tror att Albert har förolyckat­s. När så spelet var över, kunde publiken läsa ordet ”Slut” på väggen. Hur ska man tolka detta? Vad skulle Lady Billows och Florence Pike ha sagt? Det kanske rent av är deras epitet på den arma flicka som öppnade dörren iförd nattlinne? Denna gång har faktiskt Frun fler frågor än svar. Men så mycket vet hon i alla fall att regiteamet knappast kan ha tänkt på att den sista textprojek­tionen kunde läsas på engelska.

 ??  ?? Exteriör Elbphilhar­monie. Foto: Thies Rätzke. Konsertsal­en. Foto: Iwan Baan.
Exteriör Elbphilhar­monie. Foto: Thies Rätzke. Konsertsal­en. Foto: Iwan Baan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark