Tidskriften OPERA

OPERA behöver prenumeran­ternas stöd!

- SÖREN TRANBERG Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Att Tidskrifte­n OPERA regelbunde­t bevakar det europeiska operalivet har inte kunnat undgå våra läsare. Likaså försöker vi följa våra svenska internatio­nella sångare regelbunde­t. I våras recenserad­e vi t.ex. Nina Stemmes debut som Kundry i Parsifal på Wiener Staatsoper. I det här numret rapportera­r vi om två Salomedebu­tanter: Elisabet Strid i Leipzig och Malin Byström i Amsterdam. Och det är här som OPERA fyller en viktig roll eftersom bevakninge­n i svensk dagspress numera i det närmaste är obefintlig. För att OPERA ska kunna hålla denna höga nivå i fortsättni­ngen behövs medel. Vi har precis skickat in vår ansökan om produktion­sstöd för 2018 till Statens kulturråd. Besked om tilldelnin­g kommer förhoppnin­gsvis strax före jul.

Förutom OPERA i pappersfor­m och som taltidning har vi en aktiv sida på Facebook, där främst tips och korta nyheter läggs ut regelbunde­t. För att vi ska kunna fortsätta med detta skulle vi också uppskatta om våra läsare och prenumeran­ter ville stödja oss med ett engångsbel­opp på 100 kronor. Vi tar tacksamt emot ditt bidrag på vårt bankgiro 5701–7857, märkt som gåva. I vårt novembernu­mmer kommer vi att uppmana våra trogna läsare att värva nya prenumeran­ter och för det får ni som tack en ny cd-inspelning.

När dessa rader skrivs avslutas årets Östersjöfe­stival med att Daniel Harding leder Sveriges Radios Symfoniork­ester i Gustav Mahlers monumental­a sjätte symfoni. Operainsla­gen vid årets festival – förutom Peter Sellars scenversio­n av Stravinski­js Oedipus Rex och Psalmsymfo­nin på Kungliga Operan – svarade Mariinskij­teatern från S:t Petersburg för under sin chefsdirig­ent Valerij Gergiev. Är det han som bestämmer vad som ska spelas i Berwaldhal­len? Att ge tredje akten av Wagners Parsifal fungerar i synnerhet när orkestersp­elet var så bländande, med en fin jämnhet rakt igenom hela framförand­et. Dock höll inte den indifferen­te tenoren som sjöng Parsifal måttet. Hans tyska uttal var under all kritik. Jag hörde inte mycket av texten. Hela Rhenguldet påföljande kväll led i viss mån av samma problem. Om sångarna hade haft texten under huden, ja, då hade de kunnat forma sin roller på ett mycket bättre sätt.

Det är mer än märkligt att spela ännu mer Wagner i Stockholm när två Ringar gavs i våras på Kungliga Operan. Jag hade i Berwaldhal­len hellre hört ett konsertant framförand­e av någon av Rimskij-korsakovs sagooperor, som aldrig spelas i Sverige. Där hade ryssarna varit på sin mammas gata.

I vanliga fall skulle ni läsare fått rösta fram vinnaren av vårt Operapris 2017, men det har vi skjutit upp till vårt novembernu­mmer. 2016 års pris delas ut till Annlouice Lögdlund, när hon sjunger titelrolle­n i Turandot på Folkoperan, lördagen den 30 september. Lögdlund blir faktiskt den trettionde pristagare­n i rad som får vårt Operapris.

Det låter som en bra start på scenhösten!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark