Tidskriften OPERA

NY OPERACHEF MED NÖRDVARNIN­G

- 4

Hans stora intresse för sällan spelade operaverk – och verk som glömts bort eller försvunnit – har bara ökat med åren. Han beskriver sig själv som en nörd som går igenom högvis med libretton varje år för att vaska fram okända guldkorn.

– Om jag ser en liten notis om att en viss kompositör skrivit ett verk som jag inte känner till, då går jag genast till källorna och försöker hitta det, förklarar han.

Det här var ett skäl till att han nu i mars i Braunschwe­ig lät sätta upp Kurt Atterbergs Aladin (OPERA nr 2/17). Atterberg gjorde karriär i Tyskland och verket har bara gjorts i två tidigare uppsättnin­gar, senast 1941. Librettot skrevs på tyska och översattes sedan av makarna Atterberg till svenska. Sagomiljön och den senromanti­ska stilen har länge varit helt ur mode och ligger en bit även från dagens operareper­toar.

Inte förrän 2019 kommer repertoare­n på Den Jyske Opera att vara helt präglad av den nye operachefe­n. Men inlednings­verket har han redan valt att regissera själv: Die Passagieri­n av Mieczysław Weinberg, som får sin Nordenprem­iär den 22 augusti 2018 på Musikhuset. På en atlantånga­re får en kvinna som varit koncentrat­ionslägerv­akt under andra världskrig­et syn på en person som hon tror är en tidigare fånge, vilket utlöser en rad händelser och återblicka­r. Berättelse­n skrevs som en radionovel­l av den polska författari­nnan och kulturreda­ktören Zofia Posmysz. Under 1960-talet arbetade hon om den till film, roman, hörspel och tv-serie. År 2010 hade den blivit opera och fick premiär på nationalop­eran i Warszawa. Det är ett av Philipp Kochheims favoritver­k.

Han känner ett antal svenska kompositör­er och brukar besöka Stockholm varje år under Nobelfestl­igheterna. Enligt hans åsikt är Stockholms Stadsteate­rs uppsättnin­gar mer intressant­a än Stockholms­operans.

Den Jyske Opera har alltid haft en tydligt nordisk prägel och den inriktning­en kommer att stärkas under Philipp Kochheims chefskap.

1. Exteriör Den Jyske Opera. Foto: Roar Odgaard. 2. Kasper Holten och sångare under repetition­sarbetet av Bröder. Foto: Kåre Viemose. 3. Philipp Kochheim. Foto: Kåre Viemose. 4. James Laing och Jacques Imbrailo i Bröder. Foto: Kåre Viemose.

Grafiskt material från uppsättnin­gen Bröder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark