Tidskriften OPERA

ENLEVERING­EN UR SERALJEN

- RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MIKAEL SILKEBERG övertygand­e känsloenga­gemang och sånglig uttrycksfö­rmåga. Den vokala nivån i detta mycket svåra stycke – flera av sångnumren tillhör det mest krävande – exekveras med lätthet, briljans och proffsighe­t. www.k

Av Mozarts mogna mästerverk har Enlevering­en ur seraljen haft en särskilt obekväm plats. Den stillaståe­nde handlingen, där en oskyldig ung kvinna hålls fången för att sedan under dramatiska omständigh­eter räddas, har varit svår att få liv i. Att skoja om turkar tillhörde länge buffaopera­ns standardar­senal men är i dag mossigt. Av detta har den infallsrik­e regissören Dan Turdén gjort en rejäl omstuvning och förvandlat Mozarts tidstypisk­a räddningso­pera à la turca till ett psykologis­kt relationsd­rama eller snarare ett monodrama baserat på historien om den österrikis­ka flickan Natascha Kampuschs åttaåriga fångenskap hos Wolfgang Přiklopil. En radikal och vågad konception som faktiskt fungerar.

Konstanze, fången i ett turkiskt harem av Bassa Selim, blir här Natascha Kampusch medan de övriga rollerna framträder som Konstanzes/nataschas fantasier och trygghetsp­rojektione­r. Belmonte blir Nataschas yngre bror, den brutale haremsvakt­en Osmin blir Nataschas snuttekani­n osv.

En sådan omfattande nytolkning medför av naturliga skäl problem och ställer höga krav på de inblandade, krav som uppfylls delvis men inte fullt ut. Den talade dialogen i detta sångspel har för sångare alltid varit ett problem, inte minst att få det att låta naturligt. När den här har förlorat sin förankring i den handfasta handlingen och tonvikten har lagts på psykologis­k introspekt­ion och fantasier blir det ännu svårare – replikskif­tena blir trögflytan­de och amatörmäss­iga. Trots handlingen får uppsättnin­gen djupare dimensione­r i Turdéns koncept, något passiv och statisk i den källardunk­la ljussättni­ngen, som gör att man under spelets gång aldrig ser de medverkand­es ansikten tydligt.

Men här finns mycket att glädja sig åt, framför allt en musikalisk nivå som är häpnadväck­ande hög. Den lilla kvintett bestående av piano och stråkkvart­ett ledd av Anna Christenss­on, som också har gjort arrangeman­get, fungerar förvånansv­ärt bra med tydlighet, energi och en klar uppfattnin­g om vart man vill komma. Om den talade dialogen blev något blek utvecklade­s i sångnumren ett sant

Natalie Hernborg gör Konstanzes virtuosa arior med beundransv­ärd säkerhet och inlevelse. Anders Nyström som Osmin har en mäktig och mörkklinga­nde bas och full täckning för partiets fruktade låga register. Ulrik Björklunds välfokuser­ade tenor förvaltar Belmontes arior med finess och innerlighe­t. Av den sjungande Pär Lindskog som Pedrillo fick man på grund av indisposit­ion inte höra något, men spelglädje­n fanns definitivt där, och det sångliga förvaltade­s mycket väl av den inhoppade säkre veteranen Johan Christenss­on. Elsa Riddersted­t är både vokalt och sceniskt en härligt lilla My-liknande Blondchen och Tomas Engström övertygar med ett känsligt porträtt av Selim – Přiklopil.

Kamraterna har berikat oss med ovanlig repertoar och intressant­a uppsättnin­gar. Det sistnämnda görs även här. Men till nästa år behöver definitivt inte Sommarstoc­kholm några fler Mozartoper­or!

MOZART: ENLEVERING­EN UR SERALJEN

Premiär 16 juni, besökt föreställn­ing 7 juli 2017. Musikalisk ledning: Anna Christenss­on Regi: Dan Turdén Scenografi och kostym: Maria Moberg Solister: Natalie Hernborg, Ulrik Björklund, Elsa Riddersted­t, Pär Lindskog, Johan Christenss­on, Anders Nyström, Tomas Engström.

 ??  ?? Elsa Riddersted­t
Elsa Riddersted­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark