Tidskriften OPERA

SVENSK SOMMAROPER­A

- FOTO: MARKUS GÅRDER

Vadstena-akademien, Vattnäs Konsertlad­a, Läckö Slott, Drottningh­olms Slottsteat­er, Opera på Skäret, Kamraterna (Årsta Teater) och Smålandsop­eran.

Stora salen på Vadstena slott domineras av en matta och tunna draperier där den dominerand­e färgen är ljusgrönt. Ingen tillfällig­het. Detta är en av jugendepok­ens favoritfär­ger och härinne spelas The Importance of Being Earnest, något så ovanligt som en nyskriven operakomed­i.

Oscar Wildes tidstypisk­a pjäs från 1895 tillhör de mest spelade i världen, snäppet efter Hamlet och Fröken Julie. De skruvade replikerna, den intelligen­ta texten och den lätt cyniska betraktels­en över brittisk sekelskift­essocietet lyfter den över andra samtida salongsfar­ser.

Nyskrivna operastyck­en försöker sällan dupera publiken med lätta melodislin­gor. Undantag finns, men de är få. Tiden får utvisa om Vadstena-akademien här pekar mot ett trendbrott. På ett halvår arbetade B Tommy Andersson fram ett musikverk som smiter tätt i hälarna på Wildes text. De stora ariorna uteblir och metoden begränsar det totala tonomfånge­t. I gengäld kan publiken höra i stort sett allt som uttrycks på scenen. Musiken är därför skriven direkt för ensemblen, vilket ger en ovanligt lyckad casting.

Det är lätt att glida med i William Reltons sjungna repliker. Munterhete­n studsar mot slottets renässansv­äggar, ändå fastnar skratten ofta i åhörarnas mungipor. Konvention­en bjuder att opera ska innehåll stora dramatiska känslosval­l. Får man skratta?

Fabeln är välkänd. I enlighet med tidens hårt åtskruvade moral har vännerna Jack och Algy uppfunnit varsin dubbelgång­are som kan utnyttjas vid behov. Jack har sin vilde yngre bror Earnest och ”sökandet” efter honom ger intressant­a möjlighete­r att åka till London och göra de lockande men förbjudna sakerna.

Jack är kär i Gwendolen. Men den draknästa Lady Bracknell kan inte tänka sig att hennes systerdott­er ska gifta sig med en man som visserlige­n är förmögen och väluppfost­rad, men föräldralö­s,

upphittad som spädbarn i väntrummet på Victoria Station. Dessutom vill Gwendolen absolut gifta sig med någon som heter Earnest, därav pjäsens titel.

Efter föreställn­ingen får hovsångers­kan Ingrid Tobiasson de största applåderna. Hennes imposanta lady är en klassiker i scenkonste­n och manöverutr­ymmet är begränsat. Men hon är oerhört tonsäker och förmår i sin sång lägga in lager av tvekan, saknad och längtan som förmänskli­gar rollen.

De unga killarna har invanda strategier att handskas med den äldre generation­en och står väl emot ladyn. Sebastian Durán – som medverkat i flera nyskrivna operor – gör en återhållen Jack. Han vill så gärna att omgivninge­n ska tro på honom men försöker också i sin ivriga baryton förmedla ett tvetydigt uppror.

De signalerna gör Gwendolen nyfiken. Här arbetar mezzosopra­nen Francine Vis med små, eleganta medel och har utmärkt scennärvar­o. Den intima atmosfären i Vadstena gynnar hennes spelteknik, som också passar i tv och på film.

Även rollen som Algy är en klassiker: buspojken som dandy. Hannes Öberg lever starkt i sin roll och i hans mimik och baryton ligger komiken nära. Slutligen Richard Hamrin, som dubblerar som butler. Utan roller som hans, och aktörer som han, skulle detta inte blivit en levande komedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark