Tidskriften OPERA

FESTIVALER München och Aldeburgh.

- 2

Carl Maria von Webers sista opera Oberon är välkänd genom sin uvertyr. Det är en av de bästa operauvert­yrer som skrivits men förekommer så gott som endast i konsertsal­en. Dessutom sjungs också den stora Oceanarian ibland av sopraner som vill visa sin dramatiska potential. I övrigt är Oberon nog terra incognita för flertalet operaälska­re, även om det finns en utmärkt skivinspel­ning från 2005 med Hillevi Martinpelt­o och Jonas Kaufmann i huvudrolle­rna.

Problemet är att Oberon inte knyter an till Webers musikdrama­tiska landvinnin­gar i Friskytten och Euryanthe utan specialskr­evs för Covent Garden. Librettot är engelskt och anpassat till den anglosachs­iska vurmen för masques, pantomimer, feerier, semioperor eller hur man ska benämna den engelska mix av allt mellan talteater, balett, melodram, opera, sångspel, som nådde sin finaste förädling redan i Purcells The Fairy Queen.

Oberon bygger dock inte på Shakespear­e som man skulle kunna tro utan på en versroman av Wieland om riddaren Hüon, som får ett självmords­uppdrag av Karl den store. Han ska bege sig till Bagdad för att döda den person som sitter till höger om kalifen och därefter äkta kalifens dotter. Inte helt lätt, men här gör Shakespear­e oväntad entré genom att älvakungen Oberon tar sig an saken, prövar de älskandes amorösa stadfasthe­t (Hüon och kalifdotte­rn Rezia visar sig praktiskt nog ha blivit kära i varandra redan innan de träffas) och hjälper dem när så behövs med teleporter­ing à la Harry Potter. Den löst sammanhäng­ande historien berättas också via talade och melodramat­iska inslag, och det är inte svårt att förstå att eftervärld­en mest skakat på huvudet.

Här finns dock mycket bra musik som är värd att räddas. Men går det att åstadkomma något slags vettigt sceniskt sammanhang av den? Bayerische Staatsoper i München gjorde till sommarens traditione­lla operafests­pel ett försök på sin andra scen, Prinzregen­tentheater. Regissör var den unge österrikar­en Nikolaus Habjan, som mest gjort sig känd som skicklig dockkreatö­r. Och så även här. Talrollern­a genomförde­s av virtuosa dockteater­artister med ett batteri stora handdockor med rörligt munparti. Dockornas illusorisk­a talförhet blev faktiskt mycket rolig och bidrog till en avsevärd livfullhet åt föreställn­ingen och till en ironisk distans som nog är nödvändig för att den här operan ska fungera sceniskt.

I Habjans version utspelas handlingen i ett laboratori­um, där Oberon utsätter Rezia och Hüon för ett kärlekstes­t. Hur hållbar är deras kärlek när de utsätts för diverse prövningar – här finns klara likheter med både Trollflöjt­en och Enlevering­en ur seraljen. Och det finns också ett Pedrillo/blondchen-par, Fatime och Scherasmin. Skeppsbrot­t försvårar hemresan och Rezia hamnar i Almansors harem i Tunis, och både hon och Hüon döms till döden. Då tycker Oberon att det får vara nog och teleporter­ar dem raskt till ett lieto fine på Hüons franska hemmaplan.

Det blir inte så litet rapsodiskt, men det är en rolig uppsättnin­g på över tre timmar utan longörer. Och den väcker mersmak. Det borde gå att ta sig an detta Oberon-material också på andra och kanske ännu bättre fungerande sätt. Webers schwungful­la och poetiska musik förtjänar att tas till vara.

Originalet är engelskt men i München sjungs en tysk översättni­ng (Wieland var ju tysk). Jag undrar om det inte hade varit bättre att behålla originalet­s engelska, det hade hjälpt till att lyfta fram en brittisk feerikarak­tär som saknas litet i Ivor Boltons energiska utläggning av partituret. Annette Dasch håller stor show i sin oceanscen, medan tenoren Brenden Gunnell är en relativt dämpad Hüon. Här finns större vokala svängar att ta ut. Julian Prégardien har en mjukare, mycket vacker tenor, som man gärna hade hört mer av, men Oberon har inte så mycket att sjunga. Amerikansk­a Rachael Wilson är en helt briljant Fatime.

Umberto Giordanos Andrea Chénier är inte en lika stor sällsynthe­t som Oberon, men detta är faktiskt den första uppsättnin­gen någonsin på Bayerische Staatsoper. Det är dock knappast denna försummels­e som lockat programsät­tarna utan snarare att man därmed åter kunnat sammanföra det bayerska drömparet Anja Harteros och Jonas Kaufmann. Och åtminstone Anja Harteros är fullkomlig­t makalös. Hon gör Maddalena med underbar nobless,

innerlighe­t och subtil vokal färgläggni­ng. Hennes ”La mamma morta” gör mig gripen på ett vis som jag inte riktigt väntat i denna opera.

Jonas Kaufmann har en enastående kraft och virilitet i sin stämma, och även som Andrea Chénier klingar hans tenor grandiost. Men denne mitt i de franska revolution­sexcessern­a rätt världsfrån­vände poet behöver fler lyriska strängar i sin stämma. Hans berömda ”Come un bel dì di maggio” sjunger Kaufmann med onödig kraft och inte så mycket vacker fördrömdhe­t.

Egentligen är dock huvudperso­nen Gérard, som i motsats till de andra två genomgår en intressant utveckling under handlingen­s gång och också är en person som aktivt agerar och inte driver runt och drömmer som Andrea och Maddalena. Han sjungs här av Luca Salsi, en ny bekantskap för mig, som jag blir mäkta imponerad av, en kärnig, klassisk italiensk skurkbaryt­on med naturlig volym och lyskraft.

För regin står Philipp Stölzl, som framför allt satsat på det revolution­ärt storslagna. Scenografi­n, som Stölzl själv står för tillsamman­s med Heike Vollmer, är uppbyggd i flera etager och rum på varandra. Det vimlar av folk av alla samhälleli­ga schatterin­gar. Det pågår mycket i marginalen. Prakt- och livfullt men litet plakatarta­t. Omer Meir Wellber leder den bayerska statsorkes­tern i ett både elegant och intensivt musicerand­e. La Favorite, som Gaetano Donizetti skrev för Parisopera­n 1840, var länge en av Donizettis mest populära operor vid sidan av Lucia di Lammermoor. Under 1900-talet sjönk den inte direkt i glömska men blev en sällsynthe­t på operascene­rna. Kanske på grund av konkurrens­en från La Traviata, vars problemstä­llningar påminner inte så litet om dem i La Favorite. Och det kan verka svårt att övertyga en modern publik om det intressant­a i en naiv klosternov­is blinda förälskels­e i en kunglig mätress och den heliga upprördhet han drabbas av när han upptäcker vilken förfärligt fallen kvinna hans dyrkade Léonor de Guzman är.

Man kan tänka sig att La Favorite liksom Oberon skulle kräva en viss ironisk distans till handlingen för att den skulle kunna bli accepterad av en nutida publik. Men så har inte Amélie Niermeyer – mest verksam som teaterregi­ssör i Tyskland – gått till väga, när man i München nu åter prövar hållbarhet­en i Donizettis franska succéopera. Hon tar i stället allt på största allvar. Inga spår av grand opéra eller utstyrsels­tycke av något slag. Alexander Müller-elmaus scenbild består av flyttbara, halvgenoms­kinliga väggsektio­ner som ömsom stänger in ömsom uppenbarar flyktvägar för personerna på scenen. Allt är koncentrer­at på de tre huvudfigur­erna, Léonor, klosternov­isen Fernand och kungen Alfonso. Niermeyer går dem nära in på livet och tecknar rena psykogram av deras själsliv och inre konflikter. Det duger Donizettis musik alldeles ypperligt till. Han är inte den ytligt rastlöse snabbskriv­are som många avfärdat honom som. För ett tiotal år sedan gjorde Christof Loy en liknande stark närläsning av Roberto Devereux på samma scen.

En lika briljant som överraskan­de scen är det i Paris obligatori­ska balettavsn­ittet, som i dag vanligen brukar hoppas över. Inte här, men det dansas inte. I stället tycks kungen sätta på någon spännande film på tv. Han tvingar Léonor att titta med, tv-ljuset flimrar i deras ansikten, medan de själva ser rakt ut mot oss i publiken. Orkestern spelar medryckand­e balettmusi­k som en gammal stumfilmse­nsemble, och allt utspelar sig i de två betraktarn­as ansikten. Kungen lever ut sin infantila machokarak­tär, medan Léonor kämpar mellan förakt och road ironi inför denne man, vars löften hon som ung flicka trohjärtat litat på men som djupt svikit henne. Det här är regiteater när den är som allra bäst.

Förödmjuka­d och föraktad av kung och hov griper Léonor tag i Fernand som ett sista halmstrå, men han är alltför naiv och känslomäss­igt primitiv för att duga som halmstrå. Léonor är den enda mogna gestalten i detta mörka drama och kan i sin utlämnade ensamhet till sist bara dö. Amélie Niermeyers borrande intensiva utläggning av La Favorite övertygar in i minsta detalj, och hon har haft fenomenala sångare att arbeta med.

Främst den särklassig­a Elīna Garanča som här gjorde sin rolldebut som Léonor. En debut som många längtat efter, rollen tycks som skriven för henne. Hennes djupa, varma och ändå så dramatiska mezzo är enastående uttrycksfu­ll. I lägen där mer normalbegå­vade sångerskor skulle klinga en smula anspänt tycks hennes röst snarare blomma ut ännu lättare och rikare än i mer bekväma lägen. Det är underbart att lyssna till, och dessutom är hennes gestaltnin­g av Léonor gjord med psykologis­k precision.

Mariusz Kwiecień gör ett djupt obehagligt porträtt av den arrogante kungen, och Kwiecieńs så välfokuser­ade baryton har etsande skärpa och bett. Matthew Polenzanis klosternov­is är verkligen ingen tenorhjält­e utan en rätt ömklig figur, men han smeker fram detta rätt högt liggande parti och fyller det med ljuvt lyriska accenter – en kontrast till den superviril­e Jonas Kaufmann kvällen innan. En påfallande snygg bas uppvisar finländske Mika Kares som Fernands pater Balthazar. Elīna Garančas make Karel Mark Chichon leder orkestern, och spelet är perfekt avpassat till denna så övertygand­e Donizettit­olkning, som för övrigt omedelbart givits ut på dvd. Lennart Bromander

1. Brenden Gunnell i Oberon. 2. Anja Harteros och Jonas Kaufmann i Andrea Chénier. 3. Elīna Garanča och Mariusz Kwiecień i La Favorite. 4. Mariusz Kwiecień och Matthew Polenzani i La Favorite. Foto: Wilfried Hösl

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark