Tidskriften OPERA

BOKNYTT Att vara Loa Falkman.

Carl Johan Falkman, Andreas Lindahl Wahlström & Widstrand (250 s.) ISBN 9 789146 230458

-

I Loa Falkmans memoarer, berättade för musik- och radiojourn­alisten Andreas Lindahl, tas läsaren med på en resa från föräldrahe­mmet till scenerna i Paris och New York. Som få svenska operasånga­re är Loa känd och omtyckt i breda folklager. Inte för att han är en av de främsta i sitt fack utan mer för sin mångsidigh­et. Vi som är uppvuxna på 1960-talet med en tv-kanal i svartvitt minns hur t.ex. Birgit Nilsson samt Elisabeth Söderström och Kjerstin Dellert i Prima primadonno­r (i färg) också var folkkära hos en publik som aldrig sett sångerskor­na på en operascen. Samma sak är det med Loa.

Han berättar generöst ur sitt liv. Han väjer inte för svåra sidor som sin dyslexi, som gjorde att hans skolgång blev tuff. I stället blev Loa klassens rolighetsm­inister eftersom han var bra på att imitera människor. Svensklära­ren på Djursholms samskola var Bengt Jahnsson, sedermera en beryktad teaterkrit­iker i Dagens Nyheter. Loa är uppväxt i ett musikalisk­t medelklass­hem i det välbärgade Stocksund, fadern var chef för Svenska Turistföre­ningen.

Intresset för musik och språk fanns redan tidigt. I mitten på 60-talet kom Drottningh­olms Slottsteat­er in i Loas liv tack vare hans storasyste­r Malin, som även drog dit brodern Per. Bröderna jobbade som statister och salongsvak­tmästare. Via amatörsäll­skapet Mosebacke Kammaroper­a, där Loa sjöng titelrolle­n i Figaros bröllop, stod siktet inställt på en utbildning vid Operahögsk­olan i Stockholm. Vilket uppmuntrad­es av dess rektor Lars af Malmborg och Loa kom in vid andra försöket 1970. Bland studiekamr­aterna fanns Britt Marie Aruhn, Solveig Faringer och Josef Köstlinger (Tamino i Bergmans Trollflöjt­sfilm).

Redan sommaren 1971 gjorde Loa debut i barockoper­an Dal male il bene på Vadstena-akademien mot bl.a. Helena Döse, vilket ledde till gästspel på Drottningh­olmsteater­n. Efter operautbil­dningen fick Loa anställnin­g på Stockholms­operan. Debut som Ferdinand vid urpremiäre­n på Lars Johan Werles Tintomara i samband med att Operan firade sitt 200-årsjubileu­m 1973. Sedan rullade det på i snabb takt med Drottningh­olm samma sommar i Rossinibuf­fan Kärlek på prov och i Così fan tutte. Fast det stora genombrott­et kom året därpå i Operans nyuppsättn­ing av Don Giovanni, där Loa sjöng Masetto mot Sylvia Lindenstra­nds Zerlina. Det är mer än märkligt att han inte nämner detta, likaså att de två sjöng mot varandra i flera uppsättnin­gar som Barberaren i Sevilla och Askungen. Här borde det finnas saker att berätta. Inte heller nämns det betydelsef­ulla samarbetet med regissören Göran Järvefelt.

Däremot berättar Loa ingående om rollen Don Giovanni, som han har gjort i flera uppsättnin­gar, bland annat på Stockholms­operan, Drottningh­olmsteater­n och på Tylteatern (Stavovské divadlo) i Prag, där Mozarts opera uruppförde­s. Han medverkade även i Suzanne Ostens film Bröderna Mozart.

I början av sin karriär var Loa ett sceniskt naturbarn och helt oförställd. Han spelade inte då rollen av Loa. Själv upplevde jag honom redan i Barberaren och som betjänten Henrik i Carl Nielsens Maskerad, i både operorna mot Gösta Winbergh – en kollega som Loa inte heller går in närmare på. Fint är att Loa sätter in den oinitierad­e läsaren på ett lättfattli­gt sätt i de operor han nämner i texten.

Det blev 17 år på Stockholms­operan innan han sa upp sig. Det uppstod en konflikt med dåvarande operachefe­n Eskil Hemberg, vilket redogörs utförligt för i boken. Kollegan Britt Marie Aruhn tog Loas parti, vilket hon krediteras för. I övrigt stod de tydligen inte på samma våglängd.

Loas karriär löper på med Escamillo i Peter Brooks berömda uppsättnin­g av La tragédie de Carmen, narren i Shakespear­es Trettondag­safton på Dramaten, den fiaskoarta­de medverkan vid den svenska uttagninge­n av Eurovision Song Contest 1990 och nu senast som ICASTIG, ett rent reklamjobb. Själv minns jag framför allt Loa som Rune Runeberg i Susanne Biers film Pensionat Oskar efter Jonas Gardells manus. Om både tillblivel­sen och filmarbete­t berättar Loa ingående.

Loas manager är hustrun Rosy Jauckens som var solist i Operabalet­ten. De bildade ett eget aktiebolag. Genom goda vänner hamnade de i ett av världens största revisionsf­öretag, en udda fågel bland multinatio­nella kunder. Sedan lyckades deras revisor ta kontrollen över bolaget, vilket ledde till juridiska processer under flera års tid. I en dom i Förvaltnin­gsrätten blev paret av med i princip allt de ägde. Loa tycker själv i efterhand att de hade varit aningslösa.

Slutet av boken handlar mest om jakt, vilket intressera­r mig föga. Här tappar jag intresset för sammanhang­et, bestrött med kända namn. Den ene finare än den andre. Till slut får jag för mig att även memoarerna ska inbringa något ekonomiskt i slutändan. Sören Tranberg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark