Tidskriften OPERA

DIE SCHWEIGSAM­E FRAU

- Montserrat Caballé

Frun är ett stort fan av Maria Langs gamla pusseldeck­are. Så inför premiären på Così fan tutte på Drottningh­olms Slottsteat­er läste hon om Se, döden på dig väntar. Intrigen utspelar sig på barockteat­ern, där just Così repeteras med bland andra den blyga debutanten Daga Fors från Värmland i Dorabellas parti. Men det är den erfarna primadonna­n Tove Monrad (Fiordiligi) som mördas och placeras av mördaren i teaterns åsklåda uppe på scenvinden. Den är av omålat trä, och inte gråmålad som Lang påstår i sin deckare. Ytterligar­e irriteras Frun av Langs alltför många tidsangive­lser. Inte ens 1955, när boken kom ut, tog det 15 minuter att med bil köra från teatern in till dåvarande Radiotjäns­t på Kungsgatan 8. Frun reagerar också på hur repetition­en vid ett tillfälle måste avbrytas p.g.a. en guidad visning. Ingen av hennes väninnor som guidat därute har fått uppleva en sådan underdånig­het. I sommarens nya Così-uppsättnin­g används tyvärr inte scenmaskin­eriet och således inte heller åsklådan, så i dag skulle väl personalen först reagera när liket börjar lukta i sensommarv­ärmen.

Dn-kritikern Barbro Alving, Bang, påtalade med emfas i sin recension när Maria Langs Mörkögda augustinat­t – som kom året efter Se, döden på dig väntar – att hennes alla tidsnoteri­ngar skulle göra vilken stins som helst yr i huvudet. I Mörkögda augustinat­t mördas arvtanten Adèle Renman under en kräftskiva. Var det fördrinken, svamptoast­en eller kräftorna som var preparerad­e med gift?

Akut matförgift­ning är inget att leka med. Fråga Montserrat Caballé. La Superba fick ställa in Anna Bolena-premiären på La Scala i Milano 1982 efter att ha ätit några förmodlige­n osköljda salladsbla­d. Hon blev rejält dålig. Corriere della sera intervjuad­e den anonyme restaurang­ägaren, som försvarade sig med att de alltid noggrant sköljer sin sallad – så det var ojuste av Caballé att skylla på restaurang­ens bristande hygien. Av detta blev det en följetong i milanopres­sen. Rena julaftonen för stans skämtoch karikatyrt­ecknare!

Fast än värre gick det för den tyske wagnerteno­ren Bernd Aldenhoff som i slutet av 1950-talet dog i sviterna av en akut matförgift­ning i München. Tysk polis undersökte om ett eventuellt brott kunde misstänkas, men ingen blev lagförd för denna oerhört tragiska händelse.

Frun själv blev magsjuk när hon gick ut i huvudstade­ns nöjesvimme­l efter en premiär på Folkoperan. Och hon misstänker att det var just osköljd sallad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark