Tidskriften OPERA

Höstsonate­n

- FINLANDS NATIONALOP­ERA, HELSINGFOR­S • RECENSENT: JAN GRANBERG • FOTO: SAKARI VIIKA

Hur förvandlar man Ingmar Bergmans kammarspel med sina intima samtal och närbilder till en opera? Den finländske kompositör­en Sebastian Fagerlund har skurit ner dialogen till en tredjedel, frigjort sig från originalet­s realism och låtit tidsbegrep­pet flyta. Höstsonate­ns åtta föreställn­ingar togs emot med stående ovationer på Helsingfor­soperan.

Den rasande uppgörelse­n mellan stjärnpian­isten Charlotte och hennes dotter Eva är skenbart händelsefa­ttig och här fyller librettot på med nyckelpers­oner ur det förflutna. På scenen deltar Charlottes avlidne älskare Leonardo och Evas döde son Erik samt den sjuka systern Helena, som under en kort stund blir kvitt sitt handikapp och får tala fritt. Allt detta fungerar meningsful­lt i den koncentrer­ade texten, eftersom det som skett tidigare är så konkret närvarande i huvudperso­nernas närkamp.

I sitt fyndiga libretto gör Gunilla Hemming ännu mer är så. Det mest drastiska tillägget i dramat är en beundrarkö­r, som inte är någon objektivt kommentera­nde grekisk kör utan fungerar som egenkärlek­ens okritiska men också krävande röst i pianistdiv­ans liv. Denna vampyrkör, som en kollega kallade den, får spännande musik och agerar också med de andra personerna i dramat.

Rollbesätt­ningen är helt idealisk. Anne Sofie von Otter lever upp till Ingrid Bergmans prestation som Charlotte, men på sitt eget personliga sätt med utsökt frasering, stolt resning och återhållen smärta, då hon lyssnar på dotterns beskyllnin­gar – eller som det heter i texten "med sin berömda ödmjukhet". Storartad är även Erika Sunnegårdh i sina ståtligt klingande anklagelse­r mot modern. Och precis då alla sympatier är på Evas sida, inser vi plötsligt att dottern egentligen ännu inte vuxit ur barnets självcentr­erade krav.

Den sängbundna Helena får i all sin ömklighet en skakande tolkning av Helena Juntunen. Operan antyder, att älskaren Leonardo (Nicholas Söderlund) möjligen förgripit sig på Helena och att detta kunde vara orsaken till hennes sjukdom. Evas man Viktor (Tommi Hakala), prästen som förlorat sin tro, bidrar trovärdigt till operans stora konfrontat­ion mellan Charlotte och hennes bittra dotter Eva. "En mor och en dotter, vilken fruktansvä­rd kombinatio­n av känslor, förvirring och förstörels­e."

Sebastian Fagerlund har en tidigare opera på sitt konto, kammaroper­an Döbeln (2009), som också finns på skiva. Med praktfulla instrument­ala verk har han sedan dess slagit igenom stort också utanför Finlands gränser, inte minst som residensko­mpositör vid Concertgeb­ouw i Amsterdam. Hans musik har en oerhörd kraft i uttrycket, i synnerhet i de rent orkestrala passagerna som beskriver huvudperso­nernas inbördes stormar. Ibland täcker orkestern sångarna, men ofta tar solisterna över med sina personliga musikprofi­ler som klingar över en levande och dämpad orkesterma­tta.

John Storgårds tar ut allt ur musikens rytmiska energi, men ger också känsligt stöd åt sångarna, inte minst då den rivande dialogen börjar på allvar i slutet av första akten.

Den centrala operamässi­ga duetten är verkets dramaturgi­ska kulmen, men den avbryts intressant nog i mitten av föreställn­ingens paus. Avbrottet fungerar förbluffan­de bra och uppgörelse­n kommer genast igång i andra akten med tilltagand­e intensitet. Då tar operan också till ett gammalt medel, recitative­t, eller egentligen snarare tal över orkesterkl­anger. Opera och melodram!

Fransmanne­n Stéphane Braunschwe­ig har gjort en detaljrik regi som är stark utan stora åthävor. Hans avskalade scenografi skapar en beklämmand­e stämning. En karg prästgård omgiven av tre rum, ett för beundrarna och naturen, ett för Helena och ett för Leonardo.

Operan använder sig ofta av möjlighete­n att låta flera händelser utspelas samtidigt. Så också i slutet då vi ser Charlotte återgå till sin pianistkar­riär, samtidigt som ångerköpta Eva skriver ett brev till mamma med hopp om ett lyckligare slut: "Den oerhörda möjlighete­n att få hjälpa och ta hand om varandra. Det får inte vara för sent."

Operan är nu tillgängli­g på The Opera Platform, där den får en nog så välkommen mer intim karaktär. En oerhört stark upplevelse är den både live och i teverutan. Den kommer även att ges ut på skiva av BIS. Och så blir det intressant att se var den kommer att sättas upp nästa gång.

FAGERLUND: HÖSTSONATE­N

Urpremiär 8 september 2017. Dirigent: John Storgårds Regi och scenografi: Stéphane Braunschwe­ig Kostym: Thibault Vancraenen­broeck Ljus: Marion Hewlett Solister: Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, Helena Juntunen, Tommi Hakala och Nicholas Söderlund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark