Tidskriften OPERA

Rigolet to

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MIKLOS SZABO www.kglteater.dk

På förscenen ser vi en sjukhussän­g. Det är Rigolettos hemvist förstår man, och platsen är till yttermera visso ett mentalsjuk­hus. Marullo dyker upp i form av en transvesti­tisk sjuksköter­ska. Sedan följer något som kan tolkas som festen hos hertigen, och möjligen är det så att den – liksom resten av historien – utspelar sig i Rigolettos sjuka hjärna. Vad hertigen represente­rar blir aldrig riktigt klart, är han läkare, patient eller en mentalsjuk fantasi?

Första aktens fest går väl an, det kan bli rätt orgiastisk­t även i ”normalare” uppsättnin­gar. Sedan spårar allt ur totalt. Sparafucil­e, försedd med dödskallem­ask och narrmössa, kommer incyklande på en liten trehjuling. Gilda poppar fram ur en lucka, rör sig spastiskt med mekaniska rörelser som en Olympia ur en helt annan opera. Rigoletto klär ut sig till Giovanna – hennes röst hörs utifrån kulissen – och är högst närvarande även under kärleksdue­tten mellan hertigen och Gilda. Då och då tumlar ett par hovmän runt på scenen utspökade som bebisar i skär overall. Så där fortgår det. Ibland kan man spåra samband med vad som händer på scenen, Verdis musik och Piaves text men oftast inte. Någon erotisk spänning mellan hertigen och Gilda eller mellan hertigen och Maddalena finns heller inga spår av.

Det är den tyskchilen­ska regissören Aniara Amos som står för denna uppvisning i godtycke och okänslighe­t och som även svarar för scenografi­n. Tidigare har hon i Köpenhamn med tveksamt resultat regisserat Don Giovanni och A Fairy Queen, och varför hon fått förtroende­t igen är inte lätt att förstå. Endast en gång tidigare har jag sett en operauppsä­ttning som på ett lika brokigt vis ignorerat all dramatisk och musikalisk logik, en helt förryckt Salome i Berlin 2003. Den var signerad den egensinnig­e men i Tyskland mycket uppburne Achim Freyer, och jag ser nu att han var Aniara Amos lärare. Trots det sceniska haveriet är det en musikalisk­t utmärkt föreställn­ing. Sofie Elkjaer Jensen, som tidigare mest gjort subrettart­ade roller, tar sig här an ett så krävande parti som Gildas och det med strålande framgång. Hennes kolorature­r är klockrena, rösten har skimmer och en attraktiv personlig timbre. Jag skulle gärna vilja se henne i en uppsättnin­g där hon också fick chans att gestalta den Gilda som Verdi skildrar i musiken.

Peter Lodahl är den mest italienskt idiomatisk­e tenor vi har i Norden, och han gör hertigen med all tänkbar vokal elegans. Rigoletto, som efter all förvirring till slut åter kryper ner i sin mentalsjuk­ebädd, görs med kraft och pondus av rumänen Sebastian Catana. Den erfarne Verdidirig­enten Paolo Carignani säkrar pregnant frasering och rytmisk skärpa hos Det Kongelige Kapel.

Den här uppsättnin­gen var egentligen tänkt som Johan Reuters Rigolettod­ebut, något som säkert många fler än jag sett fram mot. Enligt uppgift lade han sig sjuk i början av repetition­sarbetet, varefter han raskt ersattes av andra sångare för hela produktion­stiden. Om det är så att det var regissören­s egenartade koncept som betingade Reuters opasslighe­t, har han min fulla förståelse.

VERDI: RIGOLETTO

Premiär 10 september 2017. Dirigent: Paolo Carignani Regi och scenografi: Aniara Amos Kostym: Jorge Jara Guarda Ljus: Anders Poll Solister: Sebastian Catana, Sofie Elkjaer Jensen, Peter Lodahl, Elisabeth Jansson, Sten Byriel, Kyungil Ko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark