Tidskriften OPERA

L'invisible

- DEUTSCHE OPER, BERLIN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: BERND UHLIG

Aribert Reimann har enbart skrivit operor byggda på högklassig litteratur av författare som Shakespear­e, Euripides, Kafka, Lorca och Strindberg (både Ett drömspel och Spöksonate­n), men han har en märklig förmåga att förvandla verken till äkta musikdrama­tik och inte till något slags sjungen teatermusi­k med texten bärande och musiken illustrera­nde. I Reimanns operor bottnar dramatiken djupt i musiken, och ofta är det svårt att riktigt förstå hur den här transforma­tionen egentligen går till.

Så är det också i den nu 81-årige tyske tonsättarn­estorns senaste opera, L´invisible, som har undertitel­n trilogie lyrique och bygger på tre korta dramer av Maurice Maeterlinc­k. Denne en gång mycket firade dramatiker och mottagare av 1911 års nobelpris är i dag mest hågkommen som upphovsman till Pelléas och Mélisande, som så lyckosamt inspirerad­e en rad tonsättare kring förra sekelskift­et. I trilogin, sammansatt av Reimann och inte av Maeterlinc­k, är de tre delarna, L´intruse (intränglin­gen), Intérieur och La Mort de Tintagiles, integrerad­e genom orkesterme­llanspel och de framförs utan paus.

I L´intruse sitter en familj tillsamman­s och väntar på ytterligar­e en släkting. Modern i familjen har just fött barn och ligger i ett rum intill; både mor och barn svävar mellan liv och död. Den blinde morfadern går runt och känner närvaron av något oroväckand­e och främmande i rummet. Barnet utstöter sitt första skri, modern dör.

I Intérieur ser vi i fonden en annan familj. Den förbereder i lugn och ro sitt julfirande. Utanför går en gammal man – densamme som nyss spelade morfadern – och vankar oroligt. Han ska berätta för dem därinne att dottern i familjen begått självmord och just hittats drunknad i floden. Han tvekar att krossa idyllen, men av en annan ung kvinna, systern till den döda, övertalas han att överbringa dödsbudet.

Den tredje delen bryter av mot de två första. Här är miljön mer sagobetona­d. En gammal maktlysten drottning har kallat sitt barnbarn till slottet, och hans systrar misstänker att hon gjort det i avsikt att döda barnet, så som hon gjort med andra tänkbara tronpreten­denter. De gör allt för att skydda sin bror, men till slut kan de inte förhindra den lille Tintagiles död.

De tre korta dramerna hänger alltså motiviskt tätt samman. De handlar om övergången mellan liv och död, och i alla dramerna utgör ett barn ett slags fixpunkt. De tecknar tre koncentrer­ade existentie­lla situatione­r, där ett barns liv står på spel. Ändå sätter Reimann undertitel­n lyrique på sin trilogi. Och det är inte fel. Reimanns sceniska musik är ofta expression­istisk och kan vara brutalt uttrycksfu­ll, som senast i Medea eller i hans mest spelade opera Lear. Men trots det laddade innehållet i de tre kortdramer­na är musiken verkligen utpräglat lyrisk, vilket på intet vis betyder idyllisera­nde. Expressivi­teten finns kvar i lyriken, och de musikalisk­a linjerna glöder i all stillhet. Det är märkvärdig­t stark musik som pejlar rakt ner i dessa mycket skissartat tecknade människorn­as inre.

För inscenerin­gen står den unge ryske regissören Vasilij Barchatov tillsamman­s med scenografe­n Zinovij Margolin, och den träffar särskilt i de två första delarna fint en ton av lugn realism utan symbolisti­ska åthävor. Det är lätt att associera till Jon Fosses dramatik. Den tredje delen är med sin annorlunda gotiska stil svårare att göra sceniskt övertygand­e. Hoten från den på scenen frånvarand­e gamla drottninge­n och hennes tre hantlangar­e, som sjungs av

counterten­orer, spelas upp som ett slags skuggteate­r på ett suggestivt vis. Men den sista delen bryter av mot den så starka enhetlighe­ten och tryckande vardagligh­eten i de två första delarna.

Alla tre delar har en ledande kvinnoroll, och den tolkas av Rachel Harnisch med intensiv lyster i stämman. Hon är något av en specialist på ny musik, och Aribert Reimann är som alltid en mästare på att lägga sånglinjer­na fint till rätta för sina sångare. I övriga roller en rad sångare ur Deutsche Opers ensemble; alla sköter de sig ypperligt. Chefsdirig­enten Donald Runnicles stod för instuderin­gen, men han var sjuk för kvällen och föreställn­ingen leddes av hans assistent Ido Arad. Urpremiär 8 oktober, besökt föreställn­ing 25 oktober 2017. Dirigent: Ido Arad Regi: Vasilij Barchatov Scenografi: Zinovij Margolin Kostym: Olga Shaishmela­shvili Solister: Rachel Harnisch, Annika Schlicht, Ronnita Miller, Seth Carico, Stephen Bronk, Thomas Blondelle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark