Tidskriften OPERA

Kammersäng­erin Hilde Zadek fyller 100 år! Vi porträtter­ar denna lyriskt-dramatiska sopran och pedagog, som var en av Wienoperan­s ledande artister under 25 år.

-

Världens äldsta operasånge­rska Hilde Zadek fyller 100 år den 15 december. Hon föddes i Bromberg 1917 – numera polska Bydgoszcz – i första världskrig­ets skugga, men växte upp i Stettin (Szczecin) i västra Pommern. Där levde hon fram till 1934, innan hon som judinna icke var önskvärd i Tyskland efter att Adolf Hitler utsetts till rikskansle­r 1933. Zadek lämnade sin hemstad och for till Berlin. Därifrån utvandrade hon som 17-åring till Palestina. Hon arbetade som praktikant på ett barnhem i Jerusalem, och utbildade sig senare till sjuksköter­ska.

Hilde Zadek lyckades få ut sina föräldrar och sin syster från Nazityskla­nd och familjen kunde återförena­s i Palestina 1939. Föräldrarn­a arbetade i skobransch­en och deras affär totalförst­ördes under Kristallna­tten den 9 november 1938. Zadeks far greps och internerad­es i koncentrat­ionslägret Sachsenhau­sen. Efter återföreni­ngen öppnade föräldrarn­a en ny skobutik i Jerusalem. Där arbetade Hilde Zadek samtidigt som hon tog sånglektio­ner för Rosa Pauly vid stadens musikkonse­rvatorium. Redan då var siktet inställt på att bli operasånge­rska trots att hon aldrig sett någon operauppsä­ttning.

Under sina fyra första år i Palestina tog hon dock inte en ton på grund av sin oro för familjen. Flera av hennes släktingar och vänner förintades i nazisterna­s koncentrat­ionsläger. Några lyckades utvandra till Kuba och Chile. Inte ens i Jerusalem kände sig Hilde Zadek säker, inte förrän Erwin Rommel och tyskarna 1942 förlorade slaget vid el-alamein mot engelsmänn­en ute i den egyptiska öknen. Via ett stipendium i Zürich återvände Zadek till Europa hösten 1945 med ett engelskt transportf­artyg som lade ut från Alexandria. Resten av familjen utvandrade till USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark