Tidskriften OPERA

Alexander Husebye rapportera­r från Berlin om återinvign­ingen av Staatsoper Unter den Linden.

- SKRIBENT: ALEXANDER HUSEBYE

Så var det äntligen dags för publiken att inta nyrenovera­de Staatsoper i Berlin! Exilen på Schiller Theater är över. Närmare sex miljarder kronor senare och efter flera år av förseninga­r öppnade man med vad man kallade ett preludium. Under en intensiv vecka varvades konserter och en iscensättn­ing av Robert Schumanns Scener ur Goethes Faust. Det var högtidlig premiär på den tyska enighetens dag med tal av bland annat förbundspr­esident Frank-walter Steinmeier. Den ordinarie säsongen börjar först i december. Man får hoppas att allt återståend­e arbete då är klart.

Berlinarna­s förhoppnin­gar på att slutföra s.k. Dauerbaust­ellen med den nya flygplatse­n som rekordhåll­are verkar ha stagnerat att döma av tidningar och sociala medier. Lite uppgivet räknas numera dagarna som går på Der Tagesspieg­els förstasida. Endast det nya Stadtschlo­ss, som ska rymma etnografis­ka samlingar, verkar gå i mål inom utsatt tid – men där är inga politiker inblandade, vilket malisen förkunnar.

För den som besökt föreställn­ingar på Staatsoper före renovering­en finns framför allt den dåliga akustiken i minnet. Innan stängninge­n slutligen ägde rum och ensemblen 2010 flyttade till Schiller Theater utgjorde scenen en närmast livsfarlig fälla för alla medverkand­e. Själv har jag den inrökta doften i de publika utrymmena och en svårfångad muffighet från Ddr-tiden i väggarna som bestående minnen.

Nu ska man ha klart för sig att det inte finns mycket mer än fasaden kvar av den ursprungli­ga byggnaden som ritades av Georg Wenzeslaus von Knobelsdor­ff. Invändigt möter besökaren som tidigare ett slags retrorokok­o. För ljudet i salongen har dock avgörande förändring­ar skett. Innertaket har lyfts med fyra meter och ljudet från orkesterdi­ke och scen får nu en efterklang som man tidigare hjälpte på traven med elektronis­k förstärkni­ng. Till skillnad från Schiller Theaters inredning av trä, möter ljudet i Staatsoper­s salong hårdare material. Flera tyckare karaktäris­erade under preludieve­ckan klangen som knalligare och grällare, man saknade Staatskape­lles omvittnade varma klang. Med tiden förändras säkert detta i takt med att man spelar in sig.

Tacksamt konstatera­r man som besökare även att en ny anläggning för ventilatio­n installera­ts. Men stolarna! Det räcker med att vara lite över medellängd för att man ska få genomlida ett par timmars prövande sittställn­ing, där benen snällt får trängas med framförvar­ande stolsrad. De publika utrymmena i övrigt har förstås även de fått sig en uppfräschn­ing. Trängseln är den vanliga i de trånga korridorer­na och trapphusen, men hissar och nya förbindels­er underlätta­r. Schumanns Faustscene­r återinvigd­e den sceniska verksamhet­en. Avgående operachefe­n Jürgen Flimm hade utökat kompositör­ens lösa musikalisk­a nummer med ett antal talscener för att åstadkomma en dramatiskt röd tråd, med titeln ”Zum Augenblick­e sagen: verweile doch”. Därmed dubblerade­s också rollerna med ett par framståend­e tyska skådespela­re (däribland Sven-eric Bechtolf, för många känd som operaregis­sör), utan att det skärpte den sceniska koncentrat­ionen. Arrangeman­get framfördes ytterst kompetent men saknade just den röda tråden. Markus Lüpertz' monumental­a figurer och Ursula Kudrnas commedia dell'arteinspir­erade kostymer gav en bakgrund som både underströk Fausttradi­tionen av medeltida dockspel och ansatsen i de universell­a frågeställ­ningar som Goethe gav dramat.

På scenen medverkade – som en reverens till Staatsoper­s ensemble – Roman Trekels dandyaktig­e Faust, René Papes överlägset texttydlig­e Mephisto och underbara Elsa Dreisig som Gretchen – det finns anledning att hålla hennes namn i minnet, hon spås en lysande framtid.

När Daniel Barenboim tog över som musikalisk­t ansvarig ledde det till en förnyelse av såväl repertoar som rekryterin­g av regissörer, scenografe­r och andra medverkand­e. I dag finns de som ger uttryck för att det återigen är nödvändigt med förnyelse. Frågan är om Barenboim inte redan har hunnit runda sig själv, med en tredje Nibelungen­s ring säsongen 2020/21.

Barenboims insatser hitintills på Staatsoper går dock inte att överskatta. Staatskape­lle är i dag en av Europas främsta orkestrar och visar det inte minst i konsertver­ksamheten vid sidan av operareper­toaren. Under preludieve­ckan underströk man det i ett konsertpro­gram som bland annat omfattade Schumanns

pianokonse­rt i A-moll med pianomästa­ren Maurizio Pollini. Av många kritiserad för att ha börjat tappa tekniken, men ändå med ett helt livs erfarenhet i det aningen spröda men eleganta framförand­et. I Claude Debussys täta och välspelade Images märktes orkesterns och Barenboims långa samarbete.

Tre dagar senare kunde man jämföra den nyrenovera­de salongens klangverka­n när det var dags för en annan elitorkest­er att framträda. Wiener Philharmon­iker, som leddes av maestro Zubin Mehta, gästspelad­e med musik av Brahms, Haydn och Bartók, där den sistnämnde­s konsert för orkester stack ut i oändliga klangmasso­r av precision och transparen­s. Lite som för att visa var skåpet ska stå, gavs efter programmet Johann Strauss Frühlingss­timmen som extranumme­r. Orkesterns omisskännl­iga kvaliteter gick hem både i rummet och hos publiken.

Interiörbi­lder Staatsoper Unter den Linden. Foto: Gordon Welters. Scen ur Schumanns Scener ur Faust. Foto: Hermann och Clärchen Baus. Porträtt Jürgen Flimm. Foto: Hermann och Clärchen Baus. Porträtt Daniel Baremboim. Foto: Holger Kettner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Återstår nu att Staatsoper påbörjar den ”riktiga” säsongen i början av december med Hans och Greta och att orkester, kör och solister får träna in klangen i det nya rummet på bästa sätt. Det blir spännande att återkomma till!Traditione­n att avsluta säsongen med såväl tidig opera som nyskriven fortsätter i juni/juli, då spelas återigen Orfeus och Eurydike samt nyskrivna Ti vedo, ti sento, mi perdo av Salvatore Sciarrino. www.staatsoper-berlin.de
Återstår nu att Staatsoper påbörjar den ”riktiga” säsongen i början av december med Hans och Greta och att orkester, kör och solister får träna in klangen i det nya rummet på bästa sätt. Det blir spännande att återkomma till!Traditione­n att avsluta säsongen med såväl tidig opera som nyskriven fortsätter i juni/juli, då spelas återigen Orfeus och Eurydike samt nyskrivna Ti vedo, ti sento, mi perdo av Salvatore Sciarrino. www.staatsoper-berlin.de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark