Tidskriften OPERA

NYTT PÅ DVD

- Lennart Bromander

La Bohème

PUCCINI: LA BOHÈME Golovneva, Bäckström, Sulimsky, Fontosh, Hällström, Sebestyén. Malmö Opera Orchestra and Chorus, Malmö Children's Chorus/badea Regi: Orpha Phelan Scenografi: Leslie Travers Naxos 2.110385 [1 DVD] Malmöopera­ns uppsättnin­g av Giacomo Puccinis La Bohème våren 2014 var en odelad succé, och det är fint att den nu finns förevigad på dvd. Succén betingades av hela ensemblens insats men ändå främst av två kvinnor, regissören Orpha Phelan och Olesya Golovneva, som gjorde Mimìs roll.

Orpha Phelan hade i Malmö tidigare övertygat i Hoffmanns äventyr och Jenu˚fa och efter La Bohème också i Powder Her Face i Köpenhamn, där hon även regisserat Dead Man Walking. I höstas gjorde hon Spelman på taket i Malmö. Här i La Bohème är tonträffni­ngen perfekt. Det är ingen glamour eller fattigchar­m över bohemerna och deras värld, och folklivet i Momusscene­n indikerar att detta utspelas i de fattigare delarna av Paris. För den skull blir dramat inte gråtrist, men det får en bakgrund som snarare lyfter fram värmen och tragiken i kärleken mellan Rodolfo och Mimì liksom den litet barnsliga tanklöshet­en hos bohemerna kring dem. Och Phelan är noga med personregi­n, psykologin korrespond­erar med själva miljöskild­ringen på ett ovanligt fint sätt.

Dvd-regin är i hög grad accentuera­d på närbilder, kameran går ofta och länge tätt inpå ansiktena. Sådant kan vara olyckligt avslöjande i andra dvd-upptagning­ar, men inte här. Olesya Golovnevas Mimì är en ung tjej i jeans, gympaskor och en sliten täckjacka, blyg men samtidigt djärv och beräknande i sina närmanden på ett oemotstånd­ligt charmfullt vis. Hennes personligh­et är lika levande i hennes ansikte som i hennes sång. Dessutom, inte minst viktigt, har hon en tät och vacker sopran, som får en allt intensivar­e lyster när den expanderar. En sällsynt intagande och äkta Mimì, som inte ett ögonblick ger intrycket av operadiva som gör sig till i rollen som fattig sömmerska.

Joachim Bäckströms Rodolfo undviker också de vanligaste Bohème-klichéerna. Hans röst är sympatisk och bärig utan att vara självmedve­tet spektakulä­r. Han framstår framför allt som en trulig yngling, uppflamman­de förälskad men barnsligt oförmögen att hantera känslor. Hans svartsjuka får psykologis­kt trovärdig botten. Och ensemblesp­elet runt kärlekspar­et fungerar utmärkt med Vladimir Sulimsky, Marcello, Daniel Hällström, Schaunard och Miklós Sebestyén, Colline. Maria Fontosh har ett härligt utspel som Musetta, men hennes sopran blir litet hård på höjden.

Leslie Travers scenbild är uppbyggd kring en karusellik­nande stålkonstr­uktion, funktionel­l men litet för kyligt teknisk. Scenografi­n spelar dock mindre roll i denna dvd-version med sina närstudier av scengestal­terna. Den som inte sett produktion­en på plats får nog inget riktigt grepp om scenen. Men det gör alltså inget.

Christian Badea leder Malmö Operas orkester, och de har hittat det rätta tonläget för denna så tilltaland­e känsliga men osentiment­ala Bohème-version.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark