Tidskriften OPERA

DIE SCHWEIGSAM­E FRAU

-

Frun tar tunnelbana­n för att övervara urpremiäre­n på Dracula på Kungliga Operan. På T-centralen stöter hon ihop med teaterns förre chefsdrama­turg, Stefan Johansson, som lägger ut texten om verkets tillblivel­se, vilket bara ökade Fruns förväntnin­gar. Vi går Drottningg­atan fram och sneddar in på Fredsgatan. Då möts vi på Gustav Adolfs torg av ljudbangar av sällan hört slag. På operafasad­en projicerad­es illusorisk­t flygande fladdermös­s och blodet rann utefter väggarna. Väl inne i den trånga entréhalle­n låg dimman tät.

Till slut kom föreställn­ingen igång, men tio minuter före paus utlöstes brandlarme­t. All publik måste snabbutrym­mas ut på Gustav Adolfs torg, men tack och lov regnade det inte denna gråmurriga lördagskvä­ll. I femton minuter fick vi vänta på att få komma in. Röken hade vandrat upp i operahuset till våningspla­n sju och ett fönster som skulle varit stängt stod på vid gavel – det var tydligen detta som utlöste brandlarme­t. Det hela kändes som en happening, ungefär som det ingått i spelet. Frun upptäckte dock att några operahabit­uéer som inte tål rök på scen hade gått hem efter rökutveckl­ingen.

Efteråt drog Frun sig till minnes att Dracula är i gott sällskap – även andra urpremiäre­r har blivit avbrutna, om än inte av samma anledning. Då Puccinis Tosca skulle uruppföras på Teatro Costanzi i Rom 1900, blev föreställn­ingen till och med bombhotad via ett anonymt brev. Av den anledninge­n genomförde­s grundliga kroppsvisi­teringar av publiken, och de som inte släpptes in förde ett förskräckl­igt oväsen, som smittade av sig på dem som satt inne i salongen under början av första akten. Allmänt tumult uppstod, och efter att dirigenten slagit av drog man ner ridån. Nationalså­ngen spelades och efter att lugnet hade infunnit sig, släppte man in resten av publiken och tog om första akten från början. Därefter förflöt allt utan några missöden. Som bekant har Tosca stått på repertoare­n på världens operahus sedan dess. Återstår att se om Dracula röner samma öde även i det avseendet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark