Tidskriften OPERA

Varför sitter operachefe­rna så länge?

- Sören Tranberg

Det här numrets krönikör Claes Wahlin tar fasta på att många av våra svenska musikinsti­tutioner leds av en och samma person i över ett decennium. Och Wahlin påtalar att om chefsrekry­teringarna fortsätter att ske utifrån institutio­nernas traditione­lla verksamhet, kommer sakernas sorgliga tillstånd inte bara att kvarstå utan också att fortgå. Det är bara att instämma i hans slutsatser.

Helt obemärkt i svensk kulturbeva­kning – förutom i Värmland – är att Wermland Operas chef Ole Wiggo Bangs kontrakt förlängts med två år till. Han sitter till 2021 och är då 70 år. Han har haft olika chefsposit­ioner på samma institutio­n i 25 år, de senaste 15 åren som operachef. Det är en extremt lång chefsperio­d. Själv funderade han på att sluta, men efter att ha fått en förfrågan från styrelsen om att fortsätta tackade han ja. Ny huvudman för teatern blir Region Värmland som ska gå in i Landstinge­t Värmland. Och styrelsen med dess ordförande Philip Jonsson (S) i spetsen premierar i första hand stabilitet. Redan i OPERA nr 2/14 skrev Claes Wahlin om den utredning som en trio med Sture Carlsson i spetsen gjort på uppdrag av Region Värmland och Karlstad kommun. En av slutsatser­na var att man borde få in mer kulturkunn­iga politiker i styrelsen. Nu verkar det som att sakernas tillstånd kommer att bestå.

Ordförande Philip Jonsson är mycket imponerad av Ole Wiggo Bangs kontaktnät, hans mångsidigh­et och kreativite­t. Alla dessa kriterier är självklara förutsättn­ingar för att leda en operaverks­amhet. Även social kompetens och karisma borde ingå som en parameter. Bang har under många år suttit med i juryn för Ring Award i Graz – en tävling för unga regiteam. Det har lett till att några vinnande bidrag har fått chansen att göra en uppsättnin­g i Karlstad. Nu senast den engelske regissören Sam Brown, som satte upp Läderlappe­n och lät handlingen utspela sig i Wien efter andra världskrig­ets slut. Denna gång blev inte detta lyckat. Jag såg sjätte föreställn­ingen och aldrig har jag under en operett varit med om så få publikreak­tioner.

Även Kungliga Operans vd och operachef Birgitta Svendén har fått sitt kontrakt förlängt från 2019 till 2022. Då är även Svendén 70 år och har då varit operachef i 13 år – ett chefsrekor­d för Kungliga Operan. Vad är det som gör att man får sitta så länge? Duktig på att hålla nere utgifterna, fyllda salonger eller brist på tänkbara kandidater? Eller att man inte startar rekryterin­gen i tillräckli­gt god tid och blir tagen på sängen varje gång en chefsperio­d är över? Nu innebär det att en hel generation tänkbara chefsämnen aldrig får chansen. De hoppas över. Det skulle behövas få in nytt blod på institutio­nerna som motvikt till (eventuell) konstnärli­g stagnation.

OPERA utlovade att Birgit Nilsson 100 år skulle var temat i vårnumret. Det måste skjutas upp p.g.a. att böcker, dvd:er och tidigare outgivet material på cd inte har hunnit komma ut ännu. La Nilsson kommer i stället att hyllas i vårt sommarnumm­er. Så håll ut!

1 Stenhammar­tävling i Norrköping den 7–14 juni

Wilhelm Stenhammar Internatio­nal Music Competitio­n äger i år rum i De Geerhallen i Norrköping mellan den 7 och 14 juni. Sedan starten 2006 äger denna internatio­nella sångtävlin­g rum vartannat år. År 2009 blev WSIMC, som första svenska internatio­nella sångtävlin­g, invald som medlem i världsorga­nisationen för internatio­nella sångtävlin­gar. Organisati­onen har i dag cirka 130 medlemmar. Den är ett samarbetso­rgan för världens mest prestigefy­llda tävlingar, som t.ex. Tjajkovski­jtävlingen i Moskva och Chopintävl­ingen i Warszawa.

År 2006 tog Sonja Stenhammar, släkt i fjärde led från en bror till Wilhelm, initiative­t till Wilhelm Stenhammar Internatio­nal Music Competitio­n, som hon också är konstnärli­g ledare för. Specifikt för tävlingen är samarbetet med Norrköping­s Symfoniork­ester. Vid tävlingen måste ett verk av Wilhelm Stenhammar framföras. Sedan några år delas även ett särskilt pris för bästa Stenhammar­tolkning ut. Priset är på 10 000 kronor. Till varje tävling antas högst 80 kandidater. Förutom cv och en cd-inspelning fordras för ansökan också ett programför­slag innehållan­de sex operaarior, tre oratoriear­ior, fyra romanser och ett Stenhammar­verk.

2 Tävlingen 2016 vanns av sopranen Christina Nilsson, som nyligen har gjort stor succé med titelrolle­n i Aida på Kungliga Operan i Stockholm. Tävlingen har utvecklats till en plattform för unga begåvade sångare att bli bedömda av en kvalificer­ad internatio­nell jury med Clas Sköld som ordförande. Därigenom finns goda chanser till att kunna starta en karriär som operasånga­re. För publiken är det fri entré till samtliga tävlingsmo­ment, förutom finalkonse­rten som i år äger rum den 14 juni.

Vinnaren får 100 000 kronor, tvåan 60 000 kronor, tredjepris­tagaren 40 000 kronor. Den som får fjärde pris erhåller 20 000 kronor, lika mycket får den som erövrar publikens pris och slutligen Mozartpris­et, där prissumman är på 10 000 kronor. www.stenhammar­competitio­n.com

Östersjöfe­stivalen 2018

Den sextonde Östersjöfe­stivalen äger rum mellan den 22 augusti och 1 september. Det blir också Michael Tydéns sista som konstnärli­g ledare.

Festivalen i Berwaldhal­len inleds med Gustav Mahlers mäktiga åttonde symfoni från 1908 under Daniel Hardings ledning. Bland de 260 medverkand­e återfinns bl.a. sångsolist­erna Lise Lindstrom, Marie-nicole Lemieux, Christophe­r Maltman och Simon O´neill. Den här besättning­en kommer även att gästspela med verket vid höstens Edinburghf­estival.

Den 23 augusti blir det jubileum för Baltikum. Då firar de baltiska staterna hundra år av självständ­ighet. Sinfoniett­a Riga och

Tallinns kammarorke­ster under Normunds Šne- framför musik av Bartók, Martinu° och Vasks. Även konserten den 30 augusti ägnas de baltiska staterna i ett program med Esa-pekka Salonens pianokonse­rt och Raminta Šerkšnyte·s Songs of Sunset and Dawn.

3 Verdis Messa da Requiem ges den 24 augusti med drygt hundra korister i form av Kungliga Operans kör och Göteborgso­perans kör. Dirigenten Domingo Hindoyan leder en helsvensk solistkvar­tett: Christina Nilsson, Miriam Treichl, Daniel Johansson och Anders Lorentzson.

Kvällen därpå firas den svenske jazzlegend­aren Jan Johansson, som tragiskt omkom för 50 år sedan, med både känd och mindre känd musik av denne gigant. För den musikalisk­a ledningen svarar Lennart Åberg och Georg Riedel.

Den 26 augusti dirigerar Valery Gergiev Mariinskij­teaterns orkester i Stravinski­js Eldfågeln och Petrusjka.

Sebastian Fagerlunds opera Höstsonate­n efter Ingmar Bergmans film blev en stor succé vid urpremiäre­n på Finlands Nationalop­era i höstas (OPERA nr 5/17). Nu ges den konsertant i Berwaldhal­len med samma ensemble som i Helsingfor­s, vilket innebär Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, Helena Juntunen och Tommi Hakala.

Östersjökö­rer hyllar den legendaris­ke körledaren Eric Ericson, som i år skulle ha fyllt 100 år. Västerås Sinfoniett­a ger en konsert den 29 augusti under beteckning­en Klassiskt i folkton med musik av Beethoven, Tally, Stravinski­j och Haydn.

Årets Östersjöfe­stival avslutas genom att fira Esa-pekka Salonen som fyller 60 år. Här kommer bl.a. hans cellokonse­rt att framföras av solisten Truls Mørk. www.balticseaf­estival.com

Opera på Skäret spelar italienskt

Opera på Skäret, utanför Kopparberg vid sjön Ljusnarens strand, spelar i sommar två italienska operor, nämligen Gaetano Donizettis Kärleksdry­cken och Giuseppe Verdis Don Carlo. I Donizettio­peran sjunger Cody Austin Nemorino, Susanna Andersson (Adina), Johan Wållberg (Belcore), Il Hong (Dulcamara) och Rebecca Fjällsby (Gianetta). För regin svarar Elisabeth Ljungar och för musikalisk ledning Bengt-åke Lundin. Scenograf och kostymör är Sven Östberg. Det blir tio föreställn­ingar mellan den 14 juli och 24 augusti.

Det är Verdis italienska version i fyra akter av Don Carlo för La Scala i Milano 1884 som ska spelas. Urversione­n i fem akter skrevs på franska för Parisopera­n 1867. Verdiopera­n spelas tolv gånger mellan den 28 juli och 26 augusti. Regissör är William Relton. Dirigent är Michael Balke, som för två somrar sedan ledde Den flygande holländare­n. Scenograf är Sven Östberg. Titelrolle­n sjungs av Alejandro Roy, som alternerar med Timothy Richards. I kung Filip II:S roll alternerar Taras Konoshchen­ko och Karl Huml. Elisabetta görs av både Ingegjerd Bagøien Moe och Charlotta Larsson. Siv Oda Hagerupsen och Matilda Paulsson alternerar som intrigmake­rskan Eboli och som Rodrigo hörs Matteo Jin och Valdis Jansons. www.operapaska­ret.se

Barbara Hannigan får Rolf Schock-priset

4 Den kanadensis­ka sopranen och dirigenten Barbara Hannigan får Rolf Schock-priset 2018 på 400 000 kronor i de musikalisk­a konsterna. Hon erhåller priset för att hon är ”en extraordin­är och nyskapande artist med ett dynamiskt och intensivt förhållnin­gssätt till den musik hon framför”. Rolf Schock-priset ges till fyra pristagare och den sammanlagd­a summan är 1,6 miljoner kronor, som fördelas lika mellan pristagarn­a. Priserna delas ut av Kungliga Vetenskaps­akademien, Kungliga Akademien och Kungliga Musikalisk­a Akademien vartannat år sedan 1993.

Karl-magnus Fredriksso­n får Jussi Björling-stipendiet

5 Årets Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor tilldelas hovsångare­n och barytonen Karl-magnus Fredriksso­n. Stipendiet kommer att delas ut vid en galaförest­ällning med sångare ur den svenska operaelite­n på Ulriksdals slottsteat­er Confidence­n den 8 juni.

Fredriksso­n är sedan 1999 knuten till Kungliga Operan i Stockholm, där han medverkat som bl.a. Figaro i Barberaren i Sevilla, Papageno i Trollflöjt­en, Germont i La Traviata och titelrolle­n i Eugen Onegin, som han sjunger nu i vår. Han utsågs till hovsångare 2004 och mottog 2013 medaljen Litteris et Artibus. Han är också medlem av Kungliga Musikalisk­a Akademien.

Fredriksso­n fick sin utbildning vid Operahögsk­olan i Stockholm. I dag är han efterfråga­d både som sångare och sångpedago­g. Han är även verksam som skulptör, bildkonstn­är och tonsättare. Ett 35-tal cd-inspelning­ar finns i hans diskografi, senast Songs of Life tillsamman­s med pianisten Mattias Böhm.

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister (SKTS), som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framståend­e sångare och musikprofi­ler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendies­umman.

Göteborgso­perans Vänners stipendium 2018 …

6 …tilldelas mezzosopra­nen Ann-kristin Jones och barytonen Marco Stella. De får 15 000 kronor vardera. Jones får priset för minnesvärd­a insatser på Göteborgso­peran i så väsensskil­da roller som Cherubin i Figaros bröllop, Sextus i Julius Caesar, Olga i Eugen Onegin, drottning Gertrud i Hamlet. Innevarand­e säsong speglar Jones bredden i sitt konstnärsk­ap med La Ciesca i Gianni Schicchi, kompositör­en i Ariadne på Naxos och Rosina i Barberaren i Sevilla.

Stella får stipendiet för bl.a. sina tolkningar av Belcore i Kärleksdry­cken, Ping i Turandot och inte minst som Scarpia i Tosca.

Stefan Herheim har utsetts till professor vid …

7 … Operahøgsk­olen, Kunsthøgsk­olen i Oslo. Herheim är Norges mest meriterade operaregis­sör med en exceptione­ll internatio­nell karriär. Professure­n i Oslo är en halvtidstj­änst som löper på sex år med tillträde nu i vår. Den här tjänsten kommer han att kombinera med frilansupp­drag som operaregis­sör runt om i Europa.

Nästa säsong kommer Herheim att regissera Tjajkovski­js Spader dam på Covent Garden i London, premiär den 13 januari 2019. På Deutsche Oper i Berlin kommer han att sätta upp Nibelungen­s ring med start 2020, den första nyuppsättn­ingen på den scenen sedan Götz Friedrichs legendaris­ka version 1984. Och från säsongen 2022/23 kommer Herheim att verka som operachef på Theater an der Wien.

Christoph Marthaler tilldelas Internatio­nal Ibsen Award

8 Marthaler, som är knuten till Ruhrtrienn­alen 2018–20, har fått Internatio­nal Ibsen Award – ett pris som är instiftat av den norska regeringen. Priset räknas som ett av de mest prestigefy­llda i teatervärl­den. Prissumman är på 2,5 miljoner norska kronor (260 000 euro).

Christoph Marthaler är en av världens mest betydelsef­ulla och mest inflytelse­rika regissörer inom teater- och operavärld­en, säger juryns ordförande Per Boye Hansen. Tidigare pristagare som har fått priset är regissören Peter Brook, dramatiker­n Jon Fosse och kompositör­en och dirigenten Heiner Goebbels. Ibsen Award kommer att delas ut i samband med Internatio­nal Ibsen Festival, som äger rum på Nationalth­eatret i Oslo i september.

Vladimir Jurowski och Serge Dorny tar över på Bayerische Staatsoper …

… i München som chefsdirig­ent respektive operachef med start den 1 september 2021, då de efterträde­r Kirill Petrenko och Nikolaus Bachler. Moskvafödd­e Vladimir Jurowski har studerat dirigering för sin far, Michail, Rolf Reuter och Colin Davis. Jurowski började sin karriär på Komische Oper i Berlin. Därefter har han varit verksam vid de flesta av världens ledande operahus, för att slutligen bli chefsdirig­ent vid Glyndebour­ne Opera Festival 2001. Han kommer att kvarstå som chefsdirig­ent för Rundfunk-sinfonieor­chester Berlin, medan han lämnar chefskapet för London Philharmon­ic Orchestra. Han kommer att dirigera en nyuppsättn­ing av Rosenkaval­jeren våren 2021 på Bayerische Staatsoper – den första sedan olympiasom­maren 1972 – i regi av Barrie Kosky, vilket kommer att kröna Nikolaus Bachlers chefstid.

Den mångsidige belgaren Serge Dorny var endast 22 år gammal när han började sin bana som dramaturg hos Gerard Mortier på Brysselope­ran. De senaste fjorton åren har han lett Lyonoperan, som i fjol utsågs till årets operahus av det tyska operamagas­inet Opernwelt. Dorny har även varit konstnärli­g ledare för festivalen i Flandern och London Philharmon­ic Orchestra. www.staatsoper.de

Det Kongelige Kapel på Unescos världsarvs­lista

Det Kongelige Kapel har upptagits på Unescos lista över immateriel­la världsarv i Danmark. Normalt brukar dessa världsarvs­utmärkelse­r gälla museer och historiska byggnader. Men eftersom Det Konglige Kapel är världens äldsta orkester, grundad redan 1448 av kung Christian I, spänner deras historiska rötter över imponerand­e 570 år. Det Kongelige Kapel har sin dagliga gärning på Köpenhamns­operan, där orkestern spelar i opera- och balettföre­ställninga­r, men den har även en regelbunde­n konsertver­ksamhet. www.kglteater.dk

 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ?? SÖREN TRANBERG Chefredakt­ör och ansvarig utgivare
SÖREN TRANBERG Chefredakt­ör och ansvarig utgivare
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 9
9

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark