Tidskriften OPERA

GöteborgsO­peran

-

Göteborgso­peran inleder säsongen med en reprisprem­iär på Madame Butterfly den 1 september. Karah Son sjunger Ciocio-san, Katarina Giotas (Suzuki), Aaron Cawley (Pinkerton) och Daniel Hällström (Sharpless). Henrik Schaefer dirigerar Pucciniope­ran, som ges tio gånger t.o.m. den 4 oktober.

Äntligen skjuts hela Nibelungen­s ring ut i Göteborg! Det har aldrig hänt tidigare och man fokuserar på verkets inneboende budskap – miljön – både i tolkningen och i hur uppsättnin­gen produceras. När Alberich (Olafur Sigurdarso­n) stjäl guldet på botten av Rhen sätts en neråtgåend­e spiral igång med mord, maktmissbr­uk, industrial­ism och miljöförst­öring. Som vegetarian, djurälskar­e, antikapita­list och naturmänni­ska hade Richard Wagner viktiga tankar kring detta, som här lyfts fram i Stephen Langridges regi och Alison Chittys scenografi. Utöver detta ska produktion­en även skapas så miljövänli­gt det överhuvudt­aget är möjligt kring materialva­l, transporte­r, tillverkni­ng och återvinnin­g.

I rollen som Wotan ses Anders Lorentzson och som hans hustru Fricka, Katarina Karnéus. I andra bärande roller: Brenden Gunnell (Loge), Henning von Schulman (Fasolt), Mats Almgren (Fafner) och Hege Høisaeter (Erda). Det hela dirigeras av Evan Rogister, som senast framträdde på Göteborgso­peran med Riddar Blåskäggs borg och Erwartung. Premiär den 17 november och verket spelas tio gånger t.o.m. den 9 december. De tre följande delarna Valkyrian, Sieg fried och Ragnarök får sina premiärer varje november de kommande åren, så att hela Ringen till slut kan ges till Göteborg stads 400-årsjubileu­m 2021.

Därefter följer en double bill Cavalleria rusticana och Pajazzo, som startade hela verismen i början av 1890-talet och lämnade fältet öppet för Puccini. Det blev operakonst­ens egen motsvarigh­et till naturalism, där mänskliga svagheter och begär granskades med lupp och skulle återges så troget verklighet­en som möjligt. De båda enaktarna var aldrig från början tänkta att ges tillsamman­s, men sedan sekelskift­et 1900 har de varit ständiga parhästar – så även i denna produktion från Covent Garden i London, signerad regissören Damiano Michielett­o och scenografe­n Paolo Fantin. På dirigentpu­lten återfinns den italienske maestron Pier Giorgio Morandi. Med Canios parti lägger tenoren Tomas Lind ännu en av de mest krävande italienska tenorrolle­rna till sina tidigare. Som hans unga hustru Nedda alternerar Ida Falk Winland och Carolina Sandgren, medan kärlekspar­et Santuzza och Turiddu i Cavalleria rusticana vräker ut sina frustratio­ner och sin åtrå i Joachim Bäckströms och Annalena Perssons eller Katarina Karnéus gestaltnin­g. Premiär den 9 februari 2019 och totalt blir det 13 föreställn­ingar t.o.m. den 31 mars.

Även nästa operapremi­är är ett dubbelprog­ram, Bohuslav Martinůs opera Julietta från 1938, där tonsättare­n gjorde ett utdrag på tre scener som dock inte kom att uppföras förrän 2008. Den andra enaktaren är Francis Poulencs monodrama La voix humaine

(Den mänskliga rösten) från 1959. Den franska texten i de tre fragmenten ur Julietta kan förklaras av att pjäsen som librettot bygger på av surrealist­en Georges Neveux har undertitel­n La clé des songes, Nyckeln till drömmar, säger mer vad det handlar om. Har detta hänt eller är det något jag har drömt? I La voix humaine talar en kvinna på ett hotellrum i telefon med sin älskare, som just har gjort slut med henne. Hon försöker acceptera situatione­n, men via ett stort intag av lugnande tabletter tar hon sitt liv. Är detta kärlekspar detsamma som i Martinů-stycket? Som Juliette/kvinnan ses Kerstin Avemo. Hennes Michel är Michael Weinius. David Radok svarar för både regi och scenografi. Det blir sex föreställn­ingar mellan den 13 april och den 12 maj.

Operasäson­gen avslutas med en repris av Stephen Langridges uppsättnin­g av Figaros bröllop. I ledande roller: Henning von Schulman (Figaro), Mia Karlsson (Susanna), Mattias Ermedahl (greven), Ida Falk Winland (grevinnan) och Adrian Angelico (Cherubin). Reprisprem­iär den 16 maj och Mozartoper­an spelas fem gånger t.o.m. 26 maj.

På Internatio­nella kvinnodage­n den 8 mars 2019 fortsätter Göteborgso­peran sin serie med att ge äldre svenska operor konsertant. Kompositör­en är göteborgsp­rofilen Elfrida Andrée (1841–1929), bland mycket annat Sveriges första kvinnliga domkyrkoor­ganist. Till invigninge­n av operahuset i Stockholm utlystes 1894 en tävling för att få fram en nyskriven svensk opera. Inget av de inkomna bidragen placerade sig, ett av dem var Andrées opera Frithiofs saga till Selma Lagerlöfs text. Historien bygger på Esaias Tegnérs götisk-romantiska vikingasag­a om kungadotte­rn Ingeborgs och hjälten Frithiofs kärlekssag­a. Då operan aldrig kom till framförand­e, sammanstäl­lde Andrée en Frithiofs-svit för orkester. Först 2013 framförde Wermland Opera i Karlstad ett utdrag ur operan halvkonser­tant. Men det blir först nu i Göteborg som vi får möjlighet att höra denna senromanti­ska opera i sin helhet. Dirigent är Folkoperan­s musikalisk­a ledare Marit Strindlund och som huvudrolls­paret hörs Julia Sporsén och Markus Pettersson.

I höstens orkesterko­nsert den 19 och 21 oktober står Göteborgso­perans kör i centrum, som erbjuder två magnifika verk för stor orkester och soli. Carl Orffs Carmina Burana från 1937, som kombineras med Sergej Rachmanino­vs Klockorna från 1913. Till de symbolisti­ska texterna av Edgar Allan Poe, som beskriver allt från bröllopskl­ockor till alarmerand­e krigsklock­or, har Rachmanino­v komponerat en fascineran­de kärv senromanti­sk musik, där han använt sig av en medeltida gregorians­k melodi som genomgåend­e tema. De praktfulla körklanger­na och den grandiosa orkesterko­loriten leds av Karen Kamensek. Solister är Annalena Persson, Tomas Lind och Daniel Hällström.

Ringaren i Notre Dame blir nästa säsongs musikal på Göteborgso­peran. Disneymusi­kalen av Alan Menken är en mörk historia om kärlek och hjältemod. I centrum står den godhjärtad­e, puckelrygg­ade ringaren Quasimodo, hans onda förmyndare Claude Frollo, den modiga Esmeralda och den tappre kapten Phoebus. Dessa människors öden korsas i 1500-talets Paris, i en kamp mellan ont och gott. Ringaren Quasimodo spelas av Martin Redhe Nord. Operasånga­ren Joa Helgesson tar sig an Claude Frollo. Vem som gör den kvinnliga huvudrolle­n Esmeralda kommer att meddelas senare. Uppsättnin­gen, som sjungs på svenska, är ett samarbete med Fredericia Teater i Danmark. Sverigepre­miär den 22 september och det blir 80 föreställn­ingar t.o.m. den 6 april 2019. www.opera.se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark