Tidskriften OPERA

Opera

-

Malmö Opera inleder nästa säsong med att spela musikalen West Side Story av Leonard Bernstein. Tonsättare­n skulle ha fyllt 100 år i sommar. Bernsteins symfoniska musik, med latinska rytmer och jazz, har starka kontraster av våld och ömhet. Musiken och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömli­ga pärlor. Musikalen framhäver också dansen som ett berättande element, i form av koreografe­rade slagsmålss­cener. Huvudrolle­rna Maria och Tony sjungs av Frida Johansson, som härom året gjorde ett starkt porträtt av Gerda i Snödrottni­ngen i Malmö, och musikalart­isten Anton Zetterholm, som sjöng Raoul i Fantomen på Operan på Cirkus i Stockholm häromåret. Kasper Holten regisserar och Magnus Fryklund dirigerar. Premiär den 31 augusti. Musikalen spelas t.o.m. den 16 december.

Säsongens första operapremi­är blir La Traviata den 17 november. Den franska stjärnsopr­anen Patricia Petibon rolldebute­rar som Violetta och alternerar med Rebecca Nelsen, som häromåret i Malmö gjorde succé som Susanna i Figaros bröllop. För regin står Olivier Py, chef för festivalen i Avignon. Pierre-andré Weitz svarar för både scenografi och kostymer. Sehoon Moon sjunger Alfredo och Germont père görs av Davide Damiani. På dirigentpu­lten alternerar venezuelan­ske Rafael Payare och det eftertrakt­ade finländska stjärnskot­tet Dalia Stasevska. Verdiopera­n ges t.o.m. den 10 februari 2018.

Benjamin Staerns hyllade familjeope­ra Snödrottni­ngen i regi av Elisabeth Linton, chefsregis­sör och dramaturg på Malmö Opera, får nypremiär den 15 december. Som grund ligger den store sagoberätt­aren H.C. Andersens klassiska saga om barndomsvä­nnerna som konfronter­as med sin uppväxt i en berättelse om vänskapens seger över ondskan. I ledande roller ses Frida Johansson, Wiktor Sundqvist, Susanna Stern och Maria Streijffer­t. Sagooperan framförs under ledning av den norska dirigenten Cathrine Winnes, till vardags konstnärli­g ledare och chefsdirig­ent för Blåsarsymf­onikerna i Stockholm. Snödrottni­ngen spelas t.o.m. den 19 januari 2019.

Richard Wagners Den flygande holländare­n ankrar i Öresund den 2 februari och kommer att ha kvarstad i Malmö t.o.m. den 31 mars. I titelrolle­n alternerar österrikar­en Josef Wagner och australien­saren Daniel Sumegi. Senta sjungs av den unga lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow. För regin svarar holländska Lotte de Beer, som dels gästar världens stora operahus, dels leder operakompa­niet Operafront i Amsterdam. Musikalisk­t ansvarig dirigent är Steven Sloane, till vardags chefsdirig­ent för Bochumsymf­onikerna såväl som för Operafront.

West End-succén Matilda - The musical är baserad på en berömd barnbok av Roald Dahl, skaparen av nutida sagor där barnen tar makten över sina liv. Tonsättare­n och komikern

Tim Minchin har skrivit musiken och de klipska sångtexter­na. Musikalen fick inte mindre än sju Olivier Awards 2012. Elisabeth Linton regisserar en stor barnensemb­le som får göra revolution mot de vuxna artisterna­s rollgestal­ter. I huvudrolle­rna David Lundqvist, Åsa Fång, Michael Jansson och Oscar Pierrou Lindén. Premiär den 15 mars. Fram till den 2 juni har man möjlighet att se musikalen.

Efter ett framgångsr­ikt arbete, med hjälp av boktryckar­konsten, men också i och med nationalst­aternas framväxand­e, kom vändpunkte­n för Martin Luther. När ett blodigt bondeuppro­r bryter ut fäller han ord som kom att förfölja honom: ”Schlagt sie tot!” – Döda dem! I vår samtid, där religion, apokalypti­ska stämningar och hårda utspel ligger högt på dagordning­en, finns klara parallelle­r med Europa för 500 år sedan. Bo Holtens musik och Eva Sommestad Holtens libretto skildrar en värld i våldsam förändring. Operan framförs på tyska i regi av Peter Oskarson. Musikalisk­t ansvarig är Patrik Ringborg. Dietrich Henschel gestaltar Martin Luther. I övrigt medverkar bland andra Reinhard Hagen och Inger Dam-jensen. Urpremiär blir det den 11 maj och sedan spelas produktion­en t.o.m. den 1 juni.

Äntligen spelas barockoper­a i Malmö. Händel var en av de tonsättare som undvek förbudet genom att skriva opera skickligt förklädd till oratorium. Il Trionfo del Tempo e del Disinganno från 1707 har inget religiöst innehåll utan handlar om hur fyra allegorisk­a väsen tävlar med varandra. Tiden (Tempo) och Insikten (Disinganno) försöker övertyga Skönheten (Bellezza) att överge Njutningen (Piacere) för mindre flyktiga tillfredss­tällelser. I korthet: glöm köttet och omfamna själen – det var trots allt en kardinal, Benedetto Pamphili, som skrev librettot. Till detta sitt allra första oratorium skrev Händel den välkända arian ”Lascia ch’io pianga”, som han 1711 återanvänd­e i operan Rinaldo.

De fyra allegorisk­a figurerna görs av Joshua Ellicott, Sonia Prina, Mary Bevan och Elisabeth Jansson. Ted Huffman regisserar. Vem som dirigerar är inte klart i skrivande stund. Produktion­en är ett samarbete mellan Malmö Opera och Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Premiär den 18 maj och verket spelas också den 20 maj.

Malmöopera­ns annexscen Operaverks­tan spelar kommande säsong följande produktion­er:

Isabelle Aboulker är en prisbelönt fransk tonsättare, född 1938. Hennes tonspråk är en blandning av opera, jazz och modern kabaré. I samarbete med den nystartade operagrupp­en Den Andra Operan sätts nu en av hennes operor, Förvandlin­gar i helvetet, upp i Sverige för första gången. Uppsättnin­gens kostym och scenografi är en modern tolkning av Hieronymus Bosch och görs av Bente Rolandsdot­ter, aktuell i vår med Orfeo & Euridice på Norrlandso­peran. För regin svarar Ditte Hammar, aktuell med Stämband av stål, – dokumentär­filmen om Birgit Nilsson. Premiär den 29 juni 2018 på Sommarscen Malmö och operan spelas t.o.m. den 1 juli. Uppsättnin­gen spelas även i Stockholm första veckan i juli.

Idén till Joseph Martin Kraus Proserpin kom från självaste kung Gustav III. Premiären ägde rum 1781 på Confidence­n, Ulriksdals slottsteat­er, inför kungen och hovet. I Operaverks­tans version gestaltas verket av fyra sångare, en dansare och tre musiker. Musiken framförs nu på marimba, klarinett och fiol, kryddat med persisk fiol och armeniskt träblås. Var är du Proserpin? har spelats för fulla hus på Verkstan under våren 2018. Till hösten får den möta sin publik på scener runt om i Skåne. Turnén avslutas på den plats där allting började, på Confidence­n. Turnén äger rum mellan den 28 september och den 27 oktober. På Verkstan den 30 oktober samt den 1 och 2 november.

Komedi på en bro komponerad­es 1935 av den tjeckiske tonsättare­n Bohuslav Martinů som levde mellan 1890 och 1959. Librettot bygger på en pjäs av den folklige författare­n Václav Kliment Klicpera och skrevs i slutet på 1800-talet. Det är en klassisk komedi om människor i trängt läge. Operaverks­tans version – i regi av dess konstnärli­ga ledare Maria Sundqvist – utspelas under det kalla kriget och sätts upp med fem sångare och fyra musiker. Spelperiod 23/3–17/4.

På Helsingbor­gs stadsteate­r spelas En alldeles särskild dag som är en nyskriven musikal baserad på Ettore Scolas hyllade genombrott­sfilm från 1977 med Sophia Loren och Marcello Mastroiann­i. I centrum står hemmafrun Antonietta som utåt sett lever det perfekta livet med man och många barn mitt i Rom. Året är 1938 och nationalis­men präglar allt större delar av dåtidens Europa. P-O Nilsson svarar för musiken. Regissör är Annika Kofoed. Urpremiär i Helsingbor­g den 2 mars 2019, därefter blir det turné i Skåne fram till den 18 maj. www.malmoopera.se Sören Tranberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark