Tidskriften OPERA

Aida

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MARKUS GÅRDER

Redan i inlednings­scenen av den nya Aida visas slutbilden. Aida sitter lutad mot gravvalvet­s mur med Radamès liggande i knäet bortvänd från publiken. Ovanför ligger Amneris död med den sörjande fadern lutad över henne. Kanske är det avsaknaden av Giuseppe Verdis effektfull­a favoritkne­p – en bädd över höga skimrande stråkar, där Radamès och Aida tar farväl av den jordiska tåredalen i långa undersköna fraser – som gör att grymheten i deras öde blir så tydlig. De unga älskandes död kommer att bli något fruktansvä­rt och ohyggligt och inte den hoppfullt försonande katharsis som slutduette­n vanligtvis förmedlar.

Aida ställer numera nästan oöverstigl­iga krav på regimässig förnyelse, så instängd som den är i sin tolkningst­radition av egyptologi­sk exotism och triumfscen­ens masseffekt­er på t.ex. sommarfest­ivalernas utomhusare­nor. Regissören Michael Cavanagh vill demontera verket till ett intimt kammarspel om ung kärlek fången och förintad av krigshets och officiell nationalis­m. Det är ingen dålig idé och den fungerar i alla fall delvis. Både Christina Nilsson (Aida) och Ivan Defabiani (Radamès) är övertygand­e skyddslösa och känslosval­lande i sin konflikt mot samhällets krav. Att uppsättnin­gen inte riktigt infriar de förväntnin­gar som den gripande öppningsbi­lden inger beror i första hand på en obegriplig brist på personregi med statiska eller ibland obefintlig­a scenerier som helt överger sångarna. Men detta vägs upp av de sångliga kvaliteter­na. Att låta en ung sångerska göra sin första större roll som Aida skulle i de flesta fall vara en dumdristig satsning. I det här fallet är det bara att gratulera och ge operaledni­ngen en eloge. Christina Nilsson Aida-debuterar med en säkerhet som är häpnadsväc­kande. Hennes sopran har en lyrisk kärna med varm rondör, samtidigt stor expansions­kraft som hanteras med både medvetenhe­t och erfarenhet. Sångerskan räds överhuvudt­aget varken de dramatiska utbrotten på höjden, Nilarians mördande pianissimo­n eller Verdis skoningslö­sa frasbyggen. Dessutom har rösten – vilket är mycket ovanligt för en ung sångerska – en personlig och igenkännba­r timbre.

Lika imponerand­e är den hos oss oprövade italienske tenoren Ivan Defabiani, som visserlige­n i sin gestalt är en svärmisk yngling men i rösten en maffig fullvuxen spintoteno­r, om ännu ibland något ofokuserad. I den fruktade ”Celeste Aida” utvecklar han en mer nyanserad musikalite­t än den andfådda fortesång som alltför ofta är legio.

En indisposit­ion gjorde det lite svårare för Katarina Dalayman att tampas med Amneris oregelbund­na neurotiska fraser, men detta hindrade henne inte från att skapa en gestaltnin­g som är starkt berörande. Den högdragna faraodotte­rn är helt avskalad

och Dalaymans Amneris är desperat och helt utlämnad åt sitt kärlekslid­ande, där det tillagda tragiska självmorde­t blir oundviklig­t.

Cavanaghs nonchalans beträffand­e tydliga scenerier drabbar främst Johan Edholm hårt. Han är en av få i landet som i sin baryton har en självklar auktoritet i den sångliga deklamatio­nen, något som numera av någon anledning nästan helt saknas i det svenska sångideale­t. Verdi har för Amonasro skapat några av sina mest storslagna fraser och Edholm ger dem all den pondus och röstprakt som erfordras. Ett fint porträtt får vi också av Lennart Forséns kung, hans faderskärl­ek och hjälplösa opposition blir en talande motsättnin­g till den fascistoid­e översteprä­sten Ramfis, utmärkt tecknad av Alessio Cacciamani.

Att Stockholms­operan i dirigenten Pier Giorgio Morandi har en mycket värdefull tillgång vet vi sen tidigare. Även här eldar han på med auktoritet och entusiasm som gör Verdi tydlig och självklar. De storslagna ariorna döljer ofta att Aida kanske är Verdis rikaste och mest genomarbet­ade partitur, där orkestern för ett eget kammarmusi­kaliskt liv under sångstämmo­rna. Morandi tar fram detta och musikerna i Hovkapelle­t spelar med en sådan intensitet och briljans att de riskerar att konkurrera med sångstämmo­rna. Jag kan ändå irriteras på när han driver på sin effektiva Verdimaski­n – ett mer långsamt tempo ibland och ett mer lyhört sätt att andas med sångarna vore att önska. Operakören är som alltid utomordent­lig och sjunger verkligen skjortan av publiken.

Även för en scenograf bör Aida vara bland det svåraste att ta sig an, men Magdalena Åberg lyckas sannerlige­n. Hennes scenbilder balanserar mellan klassisk monumental­itet och arkitekton­isk renhet, ett spel med växlande rörliga scennivåer som ger bilderna dynamik och liv. Det är helt enkelt oerhört vackert och när Linus Fellbom sedan ljusmålar med raffinerad­e varma färger blir scenografi­n ett självständ­igt konstverk i sig. Här skulle man faktiskt kunna uppmana till att bara gå och se Aida.

Med det behöver man i sanning inte göra. Trots invändning­arna är detta de senaste årens bästa Verdiföres­tällning i Stockholm – så hör och se Aida på Kungliga Operan!

VERDI: AIDA

Premiär 24 februari 2018. Dirigent: Pier Giorgio Morandi Regi: Michael Cavanagh Scenografi, kostym och mask: Magdalena Åberg Ljus: Linus Fellbom Video: Velourfilm Solister: Christina Nilsson, Ivan Defabiani, Katarina Dalayman, Johan Edholm, Lennart Forsén, Alessio Cacciamani, Angela Rotondo, Daniel Ohlmann.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark