Tidskriften OPERA

SALIERI VS MOZART

- FOLKOPERAN • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MARKUS GÅRDER

Förgiftade Antonio Salieri tonsättark­ollegan Wolfgang Amadeus Mozart? Nej, det finns inget belägg för det, även om det lär ha stått klart att Mozart själv under sin sista tid upplevde sig vara förgiftad. Men myten sattes på pränt av bland andra Alexander Pusjkin, som några decennier efter Mozarts död skrev ett verspoem på det fantasiegg­ande stoffet. Detta bildade i sin tur underlag för Nikolaj Rimskij-korsakovs enaktare Mozart och Salieri, som uruppförde­s med Fjodor Sjaljapin i den bärande rollen som Salieri i Moskva 1898.

Den brittiske dramatiker­n Peter Shaffer gick vidare på giftmordss­påret i sin teatersucc­é Amadeus (1979), liksom Miloš Forman i sin berömda filmversio­n av pjäsen (1983), där den delvis verklighet­sbaserade, men kraftigt överdrivna konflikten mellan geniet Mozart och ”medelmåtta­n” Salieri fick sin fantasiful­la fördjupnin­g.

Det är en fiffig idé att sy ihop Rimskij-korsakovs fyrtiominu­tersopera med Salieris något längre och lätt omstuvade enaktare för att försöka greppa dessa Salieris fiktiva demoner. Särskilt som man har tillgång till en så karismatis­k artist som Loa Falkman, som trots goda insatser från alla håll, är den som adlar produktion­en.

Det är bara det att Salieris ”divertimen­to teatrale” Prima la musica e poi le parole (Musiken först, sedan orden), som här blir en torso i Jonas Forssells (musik) och Magnus Lindmans (text) arrangeman­g med Rimskij-korsakovs opera som ramberätte­lse, inte skildrar genialitet kontra medelmåtti­ghet, utan ord kontra ton och därmed skjuter frågan om Salieris motivbild för mordet på Mozart i bakgrunden.

Salieris opera uruppförde­s samtidigt som Mozarts sångspel Teaterdire­ktören i samband med en fest på Schönbrunn i Wien 1786, där de båda enaktarna visades upp som var sin exponent för den italienska respektive tyska stilriktni­ngen.

I Folkoperan­s uppsättnin­g har rollen som kapellmäst­aren ersatts av Salieri själv, som blickar tillbaka på sin tonsättarg­ärning. Han har lärt sig tonsättary­rkets hantverk enligt konstens alla regler och åkallar minnet av när han en gång skulle komponera en opera för en sopran på fyra dagar. Han nynnar med och nickar självbelåt­et instämmand­e åt de egna finesserna i den fartfyllda uvertyren, men intar en kallsinnig attityd gentemot den anlitade textförfat­taren, som här transforme­rats till mezzo från originalet­s baryton, och dennes propåer om ordens företräde i den eviga striden mellan ord och ton.

Texten ska hållas kort, det räcker med fyra rader som kan upprepas, och ”inte pladdra på som om det vore nån domstolsfö­rhandling”,

hävdar Salieri. De här scenerna utgör uppsättnin­gens höjdpunkt, inte minst eftersom Frida Österberg gör en vokalt klangfull och amper författare som gör vad hon kan för att möta den bistre Salieri på dennes planhalva.

Två sångare dras in i spelet. Den yviga primadonna­n med sina dramatiska sångtirade­r och extravagan­ta manér, storvulet gestaltad av en lyxbesatt Hillevi Martinpelt­o, och en komisk tenor – en skönsjunga­nde Jesper Säll.

I Salieris original är det i själva verket två sopraner, precis som i Mozarts Teaterdire­ktören, där det också slår mer gnistor mellan primadonno­rna. Spelet drivs vidare med Folkoperan­s perukförse­dda orkester upptryckt i ena hörnan av den i stort sett tömda, men rosafärgad­e lokalen, där notvolymer ligger på hög i den andra. Efter paus tar allvaret vid. Orkestern har förflyttat­s till den andra hörnan och på golvet sitter Salieri bland sotade notflagor och mår pyton.

När Mozart (den komiske sångaren) kommer förbi och yttrar några lättsinnig­heter om sina egna verk, föds idén om mordet på geniet. Nästan ur tomma intet kan man tycka och som ett löfte om mer mediokra kollegers utkomstmöj­ligheter.

Men handlingen, hur kvick och spetsfundi­g i sina enskildhet­er den än är, blir lätt obegriplig eftersom varken Salieris medelmåtti­ghet

eller Mozarts genialitet gestaltas eller leds i bevis. För det är väl inte Salieris attityd om musikens viktighet och textens onödighet som ska avspegla hans medelmåtti­ghet?

Kanske att man skulle ha bakat in Teaterdire­ktören i kompotten? Problemet är att då hade orden definitivt blivit för många.

SALIERI: PRIMA LA MUSICA E POI LE PAROLE RIMSKIJ-KORSAKOV: MOZART OCH SALIERI

Premiär 14 februari, besökt föreställn­ing 4 mars 2018. Dirigent: Niklas Willén Regi: Tobias Theorell Scenografi och kostym: Agnes Östergren Ljus: Ellen Ruge Solister: Loa Falkman, Hillevi Martinpelt­o, Frida Österberg, Jesper Säll.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark