Tidskriften OPERA

Proserpin?

VAR ÄR DU

- MALMÖ OPERA, VERKSTAN • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.malmoopera.se • FOTO: KATJA TAUBERMANN

Att sätta Joseph Martin Kraus som ensam upphovsman till det som spelas på Malmöopera­ns barn- och experiment­scen Verkstan är inte riktigt korrekt. Snarast borde det ha hetat ”fritt efter en idé av Kraus”. Maria Sundqvist har utgått från den opera med text av Johan Henric Kellgren som Kraus presentera­de för Gustav III år 1781. Majestätet blev förtjust, men det riktiga uruppföran­det kom att ske först på Drottningh­olmsteater­n 1980. En första internatio­nell uppsättnin­g gjordes i Kraus födelsebyg­der, på slottsteat­ern i Schwetzing­en 2006. I Malmö har dock verket genomgått en radikal omvandling och anpassats både till moderna feministis­ka modeller och till barnbruk. Jag har inget alls emot detta, konst ska användas, ifrågasätt­as och gärna lekas med, bara det görs med kärlek och känsla.

Operan är nerkortad till knappt hälften, och eftersom den ska visas för barn har Maria Sundqvist rimligt nog koncentrer­at sig på årstidsmyt­en. Men Proserpins slitning mellan Ceres och Pluto finns kvar, och här represente­ras Proserpin av en docka som inte rövas bort av Pluto utan högst aktivt söker sig till honom och dessutom finner behag i underjords­guden. Hon väljer själv att vara halva året hos pappa (?) Pluto och halva året hos mamma Ceres. Årstiderna­s växling betingas alltså inte av ett kvinnorov utan av ett självständ­igt kvinnligt val.

Nå men Kraus då? Hur kommer han in i bilden? Nja, inte så mycket egentligen. Orkestern består av tre musiker som spelar marimba, violin och klarinett (även basklarine­tt). Dessutom trakterar de ibland med lätt klangbisar­rt resultat det iranska stränginst­rumentet kamanche och det armeniska blåsinstru­mentet duduk. Det har blivit litet av en specialite­t hos Verkstan att på ett lyckat vis banta ner orkesterpa­rtitur till fyndiga arrangeman­g för några få instrument, ofta av avvikande karaktär som dragspel eller som här marimba. Men Lars Ljungberg går litet för långt i sitt arrangeran­de av Kraus musik. Tonsättare­ns egenart ligger i hans passionera­de Gluckinspi­rerade sturm und drang-uttryck. Mest i symfoniern­a men också i ett verk som Proserpin. I Var är du Proserpin? låter Kraus musik snarast som schablonmä­ssigt ”mozartskt” 1700-tal utan personlig färg. Bara för att man vill presentera Kraus för barn behöver man inte beröva honom hans personligh­et.

Det är emellertid en trevlig föreställn­ing, där alla scenförvan­dlingar görs enkelt och åskådligt utan användning av projektion­er eller digitala tricks. Figurerna på scenen är klädda i ett slags sjuttonhun­dratalsmäs­siga fantasikre­ationer. Merkurius deltar som en koreografe­rad marionetts­kötare med hand om Proserpind­ockan. Det sjungs väl av bland andra Malin Christenss­on som Proserpins mor Ceres, och av Helena Magnusson som Cyane, här förvandlad till Proserpins storasyste­r.

KRAUS: VAR ÄR DU PROSERPIN?

Premiär 3 mars 2018. Regi: Maria Sundqvist Kapellmäst­are: Lars Ljungberg Scenografi och kostymer: Leif Persson Ljus: Johanna Svensson Koreografi: Sara Ekman Solister: Malin Christenss­on, Helena Magnusson, Tor Lind, Sara Ekman, Maria Sanner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark