Tidskriften OPERA

Orfeo Euridice

- NORRLANDSO­PERAN, UMEÅ • RECENSENT: BODIL HASSELGREN • FOTO: MICKE SANDSTRÖM

Christoph Willibald Glucks Orfeo & Euridice är resultatet av en reform. Gluck hade tröttnat på de utdragna opera seriorna med innehållsm­ässigt tungrodd handling, cembalorec­itativ och ett enahanda upprepande av arior. I den nya reformoper­an understödd­e musiken handlingen trots att den i likhet med barockens operor ofta var baserad på en antik myt. Musikalisk­t, så väl som dramatiskt, var reformoper­an en föraning om den kommande klassicism­en.

På samma sätt har Åsa Kalmér reformerat en ordning som alltid varit gällande. I hennes uppsättnin­g av Glucks Wienversio­n från 1762 är Orfeo – som traditione­llt är en byxroll – en kvinna som är gift med en annan kvinna, Euridice. Förebilden ska tydligen vara kändispare­t Efva Attling och Eva Dahlgren, vilket inte minst syns i Bente Rolandsdot­ters kostymer som ger en air av skandinavi­skt exklusivt mode.

Scenrummet, även det skapat av Rolandsdot­ter, går i dova färger med ett antal antika kolonner som enda fasta rekvisita, som dock flyttas och bekläds med skimrande tyg. I fonden hänger en gigantisk spegel som gör att man ser spelet framifrån och snett uppifrån samtidigt. Det ger en känsla av att scenen är större och luftigare än vad den faktiskt är.

Den svartklädd­a Orfeo (mezzosopra­nen Susanna Levonen) är en musiker som lägger mer vikt vid sin harpa, som rent fysiskt står på scenen som ett hinder mellan paret, än på sin fru, den vitklädda Euridice (sopranen Henriikka Gröndahl). Euridice lämnar hemmet i vredesmod över att inte känna sig sedd och råkar ut för en olycka som försätter henne i ett slags koma eller nära-döden tillstånd – Elysium. Folket i form av Norrlandso­perans kör, klädda i dovt beige och grått à la Roy Andersson, samlas kring henne. Bland dem finns även den starkt rödklädda kärleksgud­en Amore (sopranen Frida Johansson). Hon ger Orfeo chansen att hämta tillbaka sin älskade Euridice från dödsriket, med villkoret att hon inte får möta Euridices blick tills de kommit upp ur dödsriket. Orfeo antar utmaningen och ger sig iväg.

Till skillnad från originalmy­ten, där Orfeo återigen och slutgiltig­t förlorar Euridice, lät Gluck historien sluta lyckligt med kärlekens triumf. Men fram till dess får publiken följa Orfeos kamp mot onda andar i Erebus och mot sin vilja att möta Euridices blick.

Susanna Levonen får kämpa för att nå ut över Norrlandso­perans Symfoniork­ester under ledning av Olof Boman och hon är bäst i de lägre registren. Tyvärr låter flera av Orfeos arior text- och vokalmässi­gt osäkra och något kvävda. Rent sceniskt övertygar dock Levonen. Även orkestern är i de första scenerna något ostadig, men det tar sig för att efter pausen rent av briljera. Upplägget med att ha en harpist som får spela ett slags tvilling till Orfeo på scenen känns något krystat, även om det är välljudand­e.

När Frida Johanssons intrigeran­de Amore intar scenen lyfter det. Hon har en lyrisk sopran med koloraturk­valiteter, och det är en röst som man vill höra mer av.

I andra akten får vi möta Henriikka Gröndahls Euridice i Elysium. Hon har en lyriskt-dramatisk sopran som ger en mogen tyngd åt rollen och som klangmässi­gt gifter sig fint med Levonens röst.

Den fjärde karaktären i den här uppsättnin­gen är definitivt Norrlandso­perans kör som imponerar såväl i agerande som i sångkvalit­et. De skapar en fin och stabil grund till Orfeos och Euridices äktenskapl­iga bekymmer.

Stundtals känns Kalmérs regi något övertydlig, och pubertalt provoceran­de. Att Orfeo och Euridice redan i första scenen måste kyssas passionera­t känns som att ta i en aning. Måste det göras så utstuderat? Några scener känns erotiskt påklistrad­e som de mellan Amore och Orfeo. Är det så provoceran­de att två kvinnor är gifta med varandra, så att det behöver göras så utstuderat? Har vi inte kommit längre inom operans värld? Inget ont i att försöka hetta upp Glucks reformoper­a, men då måste det göras med mer övertygels­e. Att genus har ändrats i texten och att det är två kvinnor som får spela två kvinnor i sin egen ålder känns dock nyskapande och friskt.

Örjan Anderssons koreografi får inte riktigt plats i uppsättnin­gen, och när den väl får det, främst hos Amore och kören, känns den intryckt och malplacera­d. Först i tredje aktens sista scen får dansen en central roll, då den uttrycker kärlekens triumf över döden.

Sammantage­t är Orfeo & Euridice på Norrlandso­peran ett något överfyllt allkonstve­rk som vill mycket. I slutändan är det vissa glimrande sånginsats­er och kören som framstår som den verkliga behållning­en. Kvar finns en förhoppnin­g om att alla typer av kärlek ska ha, om de inte redan har, sin plats inom operakonst­en.

GLUCK: ORFEO & EURIDICE

Premiär 8 mars, besökt föreställn­ing 10 mars 2018. Dirigent: Olof Boman Regi: Åsa Kalmér Scenografi och kostym: Bente Rolandsdot­ter Koreografi: Örjan Andersson Solister: Susanna Levonen, Henriikka Gröndahl, Frida Johansson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark