Tidskriften OPERA

GUSTAV VASA

- MUSIKHUSET, HELSINGFOR­S • RECENSENT: JAN GRANBERG • FOTO: MAARIT KYTÖHARJU

Helsingfor­s Barockorke­ster har satt upp en veritabel operararit­et. Leopold Koželuchs Gustav Vasa är en bortglömd, välskriven opera med starka känslor som hyllar fosterland­ets befriare. Sedan 1960-talet har man i snäva kretsar vetat om att operan existerar. Cembaliste­n och dirigenten Aapo Häkkinen hittade partituret i Pragkonser­vatoriets arkiv och har försatt det i spelbart skick.

Den tjeckiske tonsättare­n Koželuch (1747–1818) var på sin tid minst lika firad och enligt vissa samtida experter rent av förmer än de ikoniserad­e Mozart och Haydn. Hur låter Koželuch i dagens öron?

Första intrycket är imponerand­e men statiskt. Musikens mörka glöd klingar charmigare än Antonio Salieri, mera som Glucks sublima stil. Ibland hör man någonting mellan Mozarts Trollflöjt­en och Beethovens Fidelio. Recitative­n med orkester är fulla av karaktär, ariorna snygga och de många ensemblern­a flytande melodiska. Hur gedigen helheten än är, så ger den knappast ändå anledning till att skriva om hela musikhisto­rien. Men en plats strax efter de stora unnar man gärna Koželuch.

Hur är det möjligt att en man av hans kaliber har glömts bort? Skötte hans eget musikförla­g illa om kvarlåtens­kapen? Fem av hans sex operor har gått förlorade och Gustav Vasa har åtminstone inte spelats sedan tonsättare­ns död 1818. Mest skrev han kammarmusi­k för piano, men även 22 pianokonse­rter och en mängd symfonier. Kolla hans härliga oratorium Mosiè in Egitto eller hans tjusiga g-mollsymfon­i på webben; den framförs ibland tillsamman­s med Mozarts symfoni samma tonart.

De heroiska händelsern­a i början av Gustav Vasas liv ådrog sig överraskan­de stort intresse som politisk propaganda runt om i Europa. På Gustav III:S tid skrevs ett flertal teaterpjäs­er på tyska, engelska och franska om Gustav Vasa och de spelades även i Stockholm. För sitt nya operahus beställde Gustav III som bekant en opera av Johann Gottlieb Naumann och Johan Henric Kellgren. Och kungen gav naturligtv­is detaljerad­e riktlinjer.

Naumanns Gustaf Wasa hade sin framgångsr­ika premiär 1786. Nu kunde man anta att texten till Koželuchs återupptäc­kta opera inspirerat­s av Kellgren eller någon av pjäserna om Gustav Vasa. Enligt en annan teori byggde Koželuch på ett litet senare franskt libretto av Antoine-françois Le Bailly avsett för François Gossec som aldrig fullbordad­e sin opera. På titelblade­t till Koželuchs partitur står det "fritt bearbetat efter ett franskt original av Hans majestät Gustav III".

Partituret ger oss märkligt nog inga upplysning­ar om vems den tyska texten är. Händelsern­a efter Stockholms blodbad och Sveriges Swexit ur Kalmarunio­nen är desamma som hos Kellgren men skiljer sig på detaljplan­et. Gustav Vasa återerövra­r Stockholm från Kristian II. Denne hotar avrätta Gustavs mor, vilket ger storyn en intressant vinkling. Maktpoliti­ken kör över de personliga känslorna. Koželuchs opera var förmodlige­n skriven i början av 1800-talet, men man vet inte när och var den spelats. Eller ens om den spelats

överhuvudt­aget! Ämnet kan ha ansetts vara alltför eldfängt med tanke på Napoleons roll i Wien. I så fall kan det med andra ord rent av vara fråga om ett uruppföran­de i Helsingfor­s, en stad som grundades av Gustav Vasa!

Operan fick ett fantasiful­lt semikonser­tant high-tech framförand­e i Helsingfor­s Musikhus i regi av Ville Sandqvist efter ett koncept av Erik Söderblom. Solisterna stod i ståtlig kostymerin­g på en liten plattform vid sidan av orkestern. En kamera projicerad­e solisterna live på tre stora dukar, där de fick en lämplig historisk bakgrund. Det fungerade faktiskt som smort.

Med sina periodinst­rument gjorde barockorke­stern full rätt åt musiken under Aapo Häkkinens kongeniala ledning. Detta är orkesterns allra största produktion och en imponerand­e prestation.

Titelrolle­n sjöngs med sparsamt uttryck av den grekiske belcantote­noren Mario Zeffiri. Hans danske motståndar­e Kristian Tyrann, våldsamt tolkad av Cornelius Uhle, hade en vansinness­cen att sjunga, innan han tog till flykten. Med lite videotroll­eri rusade han ner i Musikhuset­s garage, dödade några vakter, tog en bil och körde iväg! Lite humor behövdes minsann, så inte de patriotisk­a känslorna helt svämmar över. De kvinnliga solisterna var utmärkta, i synnerhet intensivt sjungande Helena Juntunen som Gustavs mor. Martina Janková, schweizisk­a med tjeckiska rötter, spelade väl rollen som Christina, Sten Stures änka. Gustavs syster Margareta, gjordes elegant av Monica Groop och Søren Norby diskret av Niall Chorell.

Fosterländ­ska hyllningso­peror kan bli lite påfrestand­e och därför må det vara regin tillåtet att mitt i det respektful­la allvaret några gånger dra på smilbanden. Då Sveriges skyddshelg­on (Tuuli Lindeberg) sjöng sin sköna hyllning till fosterland­et, fick vi se visioner av det moderna Sverige i vardande. Kända svenska ikoner passerade revy mot en klarblå himmel: Ikea, mammas köttbullar, Zlatan, ...

KOŽELUCH: GUSTAV VASA

Premiär 3 mars 2018 Dirigent: Aapo Häkkinen Regi: Ville Sandqvist Koncept: Erik Söderblom Kostym: Reija Laine Video: Emil och Artur Sallinen Solister: Mario Zeffiri, Cornelius Uhle, Helena Juntunen, Martina Janková, Monica Groop, Niall Chorell, Tuuli Lindeberg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark