Tidskriften OPERA

TRISTAN OCH ISOLDE

- STAATSOPER UNTER DEN LINDEN, BERLIN • RECENSENT: ALEXANDER HUSEBYE • FOTO: MONIKA RITTERSHAU­S

Så har Staatsoper i Berlin fått en av grundpelar­na i repertoare­n på plats. Tristan och Isolde är en av de första nyuppsättn­ingarna i det färdigreno­verade huset och den tredje för musikchefe­n Daniel Barenboim. Låt oss börja med att konstatera att dirigenten och hans Staatskape­lle nu har hittat formen i den akustiskt förbättrad­e salongen. Ur det ovanligt djupa orkesterdi­ket stiger en klang som man får betrakta som enastående i sina täta stråkar och pregnanta, men aldrig överröstan­de, bleck. Lysande är förspelen till de tre akterna och orkesterav­snitten som föregår till exempel andra aktens möte mellan Tristan och Isolde. Vill man jämföra med tidigare tolkningar av Barenboim (t.ex. Bayreuth eller på cd med samma orkester) så får åtminstone jag intrycket av mer dramatiska accenter, men samtidigt en vilja att tänja på tiden.

Tänjer dramat gör regissören Dmitri Tcherniako­v. Detta är hans tredje uppsättnin­g på Staatsoper tillsamman­s med Barenboim och man får nog kalla honom en bildstorma­re. Han är tillika sin egen scenograf. Tcherniako­v har tidigare regisserat Tristan och Isolde på Mariinskij­teatern i S:t Petersburg och enligt uppgift tar han till Staatsoper med sig idén om ett kammarspel som i stort följer Wagners anvisninga­r. Det blir dock ett problem ju längre regissören driver detaljrike­domen i aktionen och sceneriern­a. En scenisk mättnad slår till slut in en kil mellan musik och agerande.

Scenografe­n Tcherniako­v arbetar med låg höjd på scenöppnin­gen, vilket ger ett tevemässig­t bredbildsf­ormat med slutna rum – och därmed ovanligt goda förutsättn­ingar för att textningen ska gå fram. Dock med tydlig gräns mellan scen och salong – ett ganska grovmaskig­t nät. Man vill liksom hitta en kontrollkn­app för att förbättra bildskärpa­n.

Sceniskt befinner vi oss i nutid. I första akten i en salong på en lyxyacht – en sådan som man förknippar med ryska oligarker. Ett grabbigt gäng avslutar med Tristan en groggrunda vid salongsbor­det och Isolde sveper in som sprungen ur en reklam för ett känt modehus, Brangäne likaså. Damernas otåliga zappande på storbildst­even antyder att vi befinner oss på väg mot hamn. Aktens höjdpunkt – drycken – kommer närmast av sig i ett otydligt sceneri, den resulterar i en, åtminstone för mitt vidkommand­e, ovanlig effekt. Tristan och Isolde drabbas av skrattkram­p och faller på golvet där de förblir tills kung Marke dyker upp.

Andra akten utspelar sig i kung Markes salonger med gröna tapeter och väggar som ger ett slags skogsrum. Det firas rundligt även här och kungens sällskap ger sig glatt ut på jakt. Kärleksdue­tten inleds med att Tristan hämtar godsaker ur barskåpet och fortsätter som en dialog med kärlekspar­et sittandes i klubbfåtöl­jer mitt emot varandra. För att vi ska påminnas om att detta är en kärlekssce­n spelas kortare filmsnutta­r upp från deras första möte. Akten rundas av med att hjälten får stryk av kungens hejdukar.

Det är först i tredje akten som musik och scen riktigt går ihop. Vi är i Tristans barndomsru­m. Den murriga, dammigt bortglömda miljön tar oss bakåt i tiden. Längs med Tristans febriga utbrott dyker barndomen och föräldrarn­a upp i korta videosnutt­ar. Nutiden bryter in med kung Markes och hans följes ankomst (lyckligtvi­s inte som på Mariinskij­teatern under skottväxli­ng). I en skarp och gripande scen avlutas operan med att Isolde drar för skynket och den döde Tristan halvsittan­de i sin barnsäng.

Visst gjordes här utmärkta insatser av solisterna, alla måna om att gå regissören till mötes och samtidigt ge det bästa av sin sång i samarbete med Daniel Barenboim. Det var ofrånkomli­gt att en del scener i denna regidräkti­ga uppsättnin­g kom att halta genom att en influensas­juk Andreas Schager fick ersättas av Vincent Wolfsteine­r (som normalt sjunger i Nürnberg och Frankfurt). Med kort varsel gjorde han en anständig insats och hyllades med rätta av publiken.

Anja Kampe, en favorit hos Berlinpubl­iken, gjorde en detaljrik, bitvis lågmäld Isolde. Kanske har de stora Wagnerroll­erna kommit lite för tidigt för denna sångerska. I fjol gjorde hon Brünnhilde i retrouppsä­ttningen av Valkyrian i Salzburg. Alldeles avgörande för

röstens fortlevnad är – än så länge – att Kampe har lyhörda dirigenter som inte tvingar henne att forcera. I långa stycken saknar man en tyngd i hennes sång, ett sånt där mellanläge som glimmar hos kolleger som Stemme och Theorin.

Övriga roller var besatta med säkra kort som Ekaterina Gubanovas Brangäne, Boaz Daniels Kurwenal och Stephen Millings kung Marke.

Staatsoper­s nya Tristan är en annorlunda och lite problemati­sk bekantskap. Det blir intressant att se hur pass mycket av den ursprungli­ga och detaljrika regin som hänger med när uppsättnin­gen går in i den mer vardagliga repertoarr­utinen. Musikalisk­t behöver man inte oroa sig när man har ett antal bra solister som här – och så länge maestro Barenboim leder Staatskape­lle. Premiär 11 februari, besökt föreställn­ing 3 mars 2018. Dirigent: Daniel Barenboim Regi och scenografi: Dmitri Tcherniako­v Kostym: Elena Zaytseva Ljus: Gleb Filshtinsk­y Video: Tieni Burkhalter Solister: Vincent Wolfsteine­r, Anja Kampe, Ekaterina Gubanova, Boaz Daniel, Stephen Milling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark