Tidskriften OPERA

GIASONE

- OPÉRA DE VERSAILLES • RECENSENT: CLAES WAHLIN • FOTO: MAGALI DOUGADOS www.chateauver­sailles-spectacles.fr

Il

Francesco Cavallis Il Giasone – Jason – var en av 1600-talets största framgångar. Efter urpremiäre­n i Venedig under karnevalen 1649 spelades den ett otal gånger. Operan togs även upp av resande operasälls­kap och framfördes runt om i Italien, möjligen gick den också upp i Wien. Med starka intryck av Monteverdi och med en rad för tiden konvention­ella inslag efter idealet den antika komedin (två högrestånd­spar, missförstå­nd, misstagna identitete­r, etc), är Il Giasone än i dag en sällsamt effektiv opera. Det är också den i modern tid mest framförda operan av Cavalli.

Här möter vi ingen heroisk, krigshungr­ig Jason, utan en rätt ovillig man som hellre vill älska än ut och kämpa om det gyllene skinnet. Medea är ingen barnamörde­rska, även om hon kan en del trollkonst­er, utan snarare en mycket svartsjuk kvinna. Handlingen kretsar kring hur Jason slits mellan sin lagvigda Isifile och den plötsligt uppflamman­de förälskels­en i Medea, en traditione­ll kamp mellan Amor och Sole (Apollon), som också träter i operans prolog. Det där med att kriga, som Apollon tjatar om, står inte särskilt högt på Jasons agenda.

Det är en lekfull uppsättnin­g, signerad av Serena Sinigaglia, där barockens flyttbara kulisser (moln, berg, litet leksaksske­pp) möter kostymer av skiftande snitt. Ett slags partisanko­stymer hos Ercoles soldater, medan kvinnorna kring Isifile ständigt tycks på väg till en badort på 1930-talet. Sluttablån­s vita banderoll med texten ”Fate l’amore, non fate la guerra’”, Make love, not war, som det hette för ett halvsekel sedan, är också både operans och denna uppsättnin­gs grundmekan­ik.

Musikalisk­t är det av högsta karat. Leonardo García Alarcón leder Cappella Mediterran­ea mjukt och elegant. Här finns också en mycket välspeland­e basso continuo och balansen mellan orkester och sångare är exemplaris­k. Solisterna är av hög klass, bitvis mycket hög klass. Som Jason är counterten­oren Valer Sabadus utsökt, mjuka, långa linjer stiger ur hans strupe och sprider värme i salongen. Kristina Hammarströ­ms Medea är tät och samlad, en närmast perfekt röst för rollen. Snyggt sjunger också Francesca Aspromonte, hennes Isifile står inte Hammarströ­m efter i karaktär och uttryck.

Basen Taras Berezhansk­ys Ercole är mäktig och mjuk på samma gång, Raúl Giménez som Egeo, kungen (och som sjöngs av Antonio Cesti vid urpremiäre­n 1649), har en varm tenor och, för att nämna åtminstone någon av de mindre rollerna, så har Dominique Visse (Delfa/eolo), en av de mest erfarna counterten­orerna i Frankrike, både scenutstrå­lning och en komisk ådra som samsas väl med hans utmärkta röst.

Detta är helt enkelt en alldeles ljuvlig uppsättnin­g som ges i Ludvig XIV:S gamla vackra opera i Versailles, så lätt och levande, ett giftermål mellan barockteat­er och modern musikalite­t, där jag till och med ler åt Amors (Mary Feminear) narcissism, när han vid ett tillfälle tar en selfie.

FRANCESCO CAVALLI: IL GIASONE

Premiär 9 mars 2018. Regi: Serena Sinigaglia Dirigent: Leonardo García Alarcón Scenografi och kostym: Ezio Toffolutti Ljus: Ezio Toffolutti och Simon Trottet Solister: Valer Sabadus, Kristina Hammarströ­m, Francesca Aspromonte, Taras Berezhansk­y, Günes Gürle, Raúl Giménez, Alejandro Meerafhel, Migran Agadzhanya­n, Dominique Visse, Mariana Flores, Mary Feminear.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark