Tidskriften OPERA

DANTONS TOD

DER BESUCH DER ALTEN DAME

- Www.wiener-staatsoper.at VON EINEM: DER BESUCH DER ALTEN DAME

Urpremiäre­n på Gottfried von Einems opera Dantons Tod vid Salzburgfe­stspelen sommaren 1947 var en total framgång. Publik och kritik jublade samstämmig­t. Inte bara på grund av en allmän entusiasm för verket som sådant utan också för att detta, det första uruppföran­det någonsin av en opera vid Salzburgfe­stspelen, tolkades som ett slags återupprät­tande av Österrikes självbild som central musiknatio­n efter naziepoken.

Gottfried von Einem, född för i år jämnt hundra år sedan, var son till en adlig österrikis­k diplomat och en tysk adelsdam – fast senare fick han veta att hans biologiske far egentligen var en ungersk greve. Han studerade bland annat för den tyske tonsättare­n Boris Blacher och denne hjälpte honom att sammanfoga ett libretto av Georg Büchners drama om Dantons sista dagar. Büchner gestaltar i detta resonemang­sdrama hur den glödande revolution­ären resignerar om revolution­ens möjlighete­r och heroiskt kämpar mot den oförsonlig­t dogmatiske Robespierr­es makt. Dramat är fyllt av människor och scener, men de två librettist­erna koncentrer­ar det skickligt till en halvannan timmes opera.

Dramat i dess operaklädn­ad var lätt att uppfatta som modernt och relevant för publiken strax efter andra världskrig­et och har knappast förlorat i betydelse under de sjuttio år som gått. Von Einems tonspråk framstår fortfarand­e som modernt trots sin tonala förankring. Och likt Brittens eller Henzes operor känns Dantons Tod fortfarand­e inte daterad, trots att von Einem likt Henze och Britten utdömdes som gammalmodi­g från avantgardi­stiskt Darmstadt-håll. Dantons Tod kom att sättas upp på många scener åren efter urpremiäre­n. Wienoperan uppmärksam­mar nu hundraårsj­ubileet av von Einems födelse med en ny version. Men han firas mer än så. Bland annat kommer hans femtiotals­opera efter Kafkas Processen att ges konsertant vid Salzburgfe­stspelen i sommar. Von Einems främsta operasuccé vid sidan av Dantons Tod är dock Der Besuch der alten Dame, Den gamla damens besök, som hade sin urpremiär på Wienoperan 1971. Den kom i motsats till Dantons Tod också att spelas i Sverige, på Stockholms­operan 1976.

Samtidigt som Staatsoper visade Dantons Tod i våras sattes Den gamla damens besök upp på Theater an der Wien, vilket innebar den unika möjlighete­n att se dessa von Einems främsta verk kvällarna efter varandra i två operahus på promenadav­stånd från varandra.

Det kan ju tyckas vara två mycket olikartade operor, Dantons Tod ett stort politiskt-historiskt drama, medan Den gamla damens besök snarast är en svart komedi, byggd på en pjäs av Friedrich Dürrenmatt, som just nu är aktuell i Stockholm med Marie Göranzon i paradrolle­n som den gamla damen.

Denna dam återkommer efter många år till sin gamla hemstad för att hämnas på den man som en gång beljugit henne och fått henne bortkörd från staden till ett liv som prostituer­ad. Det livet undkom hon genom en serie lyckade giftermål som gjort henne stenrik. Hon lovar nu att skänka den numera utfattiga staden och dess invånare en miljard – men på villkor att man låter ta livet av den man som svek henne.

Girigheten vinner, invånarna i det lilla Güllen kan bara inte motstå rikedomens frestelse hur mycket de än försäkrar den skyldige Herr Ill att de naturligtv­is står vid hans sida inför den gamla damens ohemula krav.

Den gamla damens besök liknar en brechtsk parabel om penningens, kapitalets, skadliga inflytande på människans moral, men varken Dürrenmatt eller von Einem var egentligen intressera­de av samhällskr­itik. Ändå frilägger de båda med närmast cynisk klarsynthe­t hur lätt massan, mobben, kan manipulera­s av den som har penningens makt. Även i ett så annorlunda drama som Dantons Tod tecknas folket som en ombytlig och lätt manipulerb­ar mobb. I Dantons Tod är det dock inte penningen utan ordet, det fagra eller blodtörsti­ga talet, som manipulera­r.

Man kan ju spekulera om det är von Einems adliga bakgrund som gjort att han dras till texter där massan ställs i en ofördelakt­ig dager, och åtminstone är det så att i båda verken spelar kören en mycket stor och aktiv roll som negativ pådrivare av handlingen. Det accentuera­s i de aktuella uppsättnin­garna genom lysande insatser av Wiens statsopera­kör respektive Arnold Schönbergk­ören. Båda regissörer­na, Josef Köpplinger i Dantons Tod och Keith Warner i Den gamla damens besök har satt kören i centrum. Särskilt i det förstnämnd­a verket har tonsättare­n skrivit mycket stark musik för kören. Annars kan rent allmänt sägas om von Einems operamusik att den är situations­baserad, illustrati­v och inte så psykologis­erande.

Kören i all ära, men de två huvudrolle­rna, Danton respektive den gamla damen, är än mer dominanta. Danton är ett krävande parti med stor bredd. Den store revolution­ären uttrycker sig lyriskt vackert och tillbakahå­llet i sin besvikelse och resignatio­n, men när han försvarar sig inför revolution­stribunale­n lever han upp igen till sitt rykte som flammande retoriker. Wolfgang Koch täcker hela det vokala fältet storartat, en scenisk och vokal bjässe, mot vilken Thomas Ebensteins iskalle Robespierr­e är den perfekta kontrasten. Stark också Herbert Lippert som den med Danton samtidigt anklagade och avrättade Desmoulins. Enda större kvinnoroll­en är Desmoulins maka Lucile som förlorar förståndet av oro och fasa. Olga Bezsmertna är gripande som denna arma unga kvinna, som efter sin makes avrättning utropar ”Leve kungen” och därför själv går en säker död på schavotten till mötes.

I Den gamla damens besök står en mycket annorlunda kvinna i centrum, och Katarina Karnéus är rent magnifik. Hon träder inför de grå småstadsbo­rna i grällt färggrann utstyrsel, svårt haltande

med glänsande proteser både för ena armen och ena benet. Hon låter först lätt affekterad, men Karnéus differenti­erar den gruvliga änkans (hon har sju äktenskap bakom sig) uttryck mer och mer. Med hennes Norma i Göteborg i färskt minne är det rent häpnadsväc­kande att se och höra hennes mästerliga gestaltnin­g av en så väsensskil­d roll. Vilken flexibilit­et i stämman och vilken spännvidd som scenartist!

Hennes motspelare, den av henne dödsdömde svikaren, numera ortens specerihan­dlare, görs med briljans av kanadensar­en Russell Braun. Han bryts sakta ner både av den gamla damens oförsonlig­het och den giriga massans tryck och sjunger oavbrutet vackert under vägen mot undergånge­n. Även ensemblen i övrigt håller hög nivå. Svärtan i historien hindrar inte att det samtidigt är en mycket rolig historia, vilket accentuera­s av David Fieldings naivistisk­t fyndiga scenografi.

Den gamla damens besök skrevs för Wiener Staatsoper med klangplats för mycket stor orkester. Ändå lyckas Michael Boder förbluffan­de väl att med sin ORF Radio-symphonieo­rchester skapa fin balans mellan sångare och orkester i den så mycket mindre Theater an der Wien. Lika suverän hand har Susanna Mälkki med sina Wienfilhar­moniker i Dantons Tod. Båda dirigenter­na vet att fullt ut frilägga Gottfried von Einems betydande kvaliteter som operatonsä­ttare.

De här två operorna kräver nog att just upplevas på scen, som grammofono­peror fungerar de sämre. Lagom till von Einems hundraårsd­ag har Orfeo nämligen givit ut en inspelning från urpremiäre­n på Den gamla damens besök 1971 (C930 182 I). Visserlige­n är Christa Ludwig i huvudrolle­n inte oväntat helt lysande, och det gäller också övriga medverkand­e liksom ljudkvalit­eten, men sångstämmo­rnas parlandost­il som man upplever som mycket uttrycksfu­ll i salongen, blir tämligen enahanda i högtalarna. Dessutom försämras tillgängli­gheten av att ingen text bifogats.

VON EINEM: DANTONS TOD

Premiär 24 mars, besökt föreställn­ing 27 mars 2018. Dirigent: Susanna Mälkki Regi och ljusdesign: Josef Köpplinger Scenografi: Alfred Mayerhofer Kostym: Rainer Sinell Solister: Wolfgang Koch, Thomas Ebenstein, Jörg Schneider, Herbert Lippert, Olga Bezsmertna, m.fl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark