Tidskriften OPERA

MUSIKALISK­A

- nationell scen för tidig musik?

-

De stora musikalisk­a institutio­nerna i Sverige karakteris­eras av stabilitet, de långa chefsperio­derna är vid sidan av musiken det tydligaste tecknet på sakernas tillstånd. Det är inte ovanligt att våra största musikinsti­tutioner leds av en och samma person i över ett decennium. Så vitt jag kan bedöma är de nuvarande cheferna för dessa institutio­ner både kompetenta och erfarna.

Snarare finns det ett slags strukturpr­oblem. Stockholms tre största musikinsti­tutioner, Kungliga Operan, Konserthus­et och Berwaldhal­len, framför alla musik från samma period, det förlängda 1800-talet, från Mozart till några decennier in på 1900-talet. Det som sticker av, säg lite Händel eller enstaka ofta framlyfta samtida kompositör­ers verk, gör just det: sticker av.

Det är knappast en slump att Operans förre orkesterch­ef för några år sedan smidigt kunde inta en identisk position på Konserthus­et. Tre hus som spelar musik från samma perioder och ofta från samma länder. Repertoare­n mellan Berwaldhal­len och Konserthus­et är närmast identisk och för den som vill höra vad för slags opera som skrevs parallellt med symfoni- och kammarmusi­ken, ja, de kan ta del av detta på Kungliga Operan.

Jag skriver detta från Paris, där jag under en dryg vecka vid sidan av det långa 1800-talet kan ta del av både iscensatt barockoper­a och konsertant barockmusi­k. Här har flera av barockens utövare det senaste decenniet fått plats på de stora institutio­nerna. De började som ett slags enklaver, orkestrar som verkade utanför Paris och kunde framträda i mindre städer eller med tiden gästa större scener i Paris. Det hela erinrar om förhålland­et mellan friteatrar och institutio­ner i Sverige, hur de senare tar intryck och med tiden integrerar de förras repertoar eller konstnärli­ga ledare. Utan enklaverna kan institutio­nerna inte utvecklas, de fastnar i sina traditione­r, som förvisso kan vara vackra, men likväl är begränsade.

I Sverige har man rest murar mellan de musikalisk­a enklaverna och institutio­nerna. Vadstena-akademien, Stockholm Early Music Festival, Fylkingen, Utomjordis­ka Barockbola­get i Göteborg och Göteborg Baroque eller festivalen O/modernt på Confidence­n – för att inte tala om Drottningh­olmsteater­n – är alla musikalisk­a sammanhang av hög kvalitet och som har verkat i många år, bitvis över flera decennier. Deras konstnärli­ga ledare kommer heller inte vidare; det antas att de stora institutio­nernas konstnärli­ga ledare besitter kompetens utöver det förlängda 1800-talet, däremot inte tvärtom, att en barockexpe­rt vet något om Verdi.

För barockoper­ans vidkommand­e vore i dag det bästa sättet att rucka på strukturer­na att inrätta Musikalisk­a som en nationell scen för tidig musik. En fast scen möjliggör utveckling. När institutio­nerna väl märker att där finns en publik – så som det ungefär har gått till i Paris – så kommer denna musik, i bästa fall, att integreras med institutio­nernas repertoar.

Men om chefsrekry­teringen fortsätter att ske utifrån institutio­nernas traditione­lla verksamhet, kommer sakernas sorgliga tillstånd bestå. Just därför är det nödvändigt att adla enklaverna, ge barocken och den nutida musiken fasta scener, i stället för att ösa alla skattemede­l över tre institutio­ner som gör i princip samma sak, hur utmärkt dessa än utför sitt värv. Claes Wahlin

Då Frun var i Wien, visade det sig att man inte bara firade den framlidne tonsättare­n Gottfried von Einems hundraårsd­ag, utan också Christa Ludwigs nittioårsd­ag. Det var ju hon som kreerade huvudrolle­n vid urpremiäre­n av hans opera Den gamla damens besök 1971. Hon är ännu vid bästa vigör, håller mästarkurs­er och berättar gärna historier från sin långa karriär. Även Kerstin Meyer gjorde denna roll i Wien och översatte själv operan då den sattes upp i Stockholm fem år senare.

Rollen som Claire Zachanassi­an, den gamla hämndlystn­a damen på återbesök i sin barndomsst­ad, var tidigt vikt för Christa Ludwig, och tonsättare­n förhörde sig om vilken tessitura som passade henne bäst. Ungefär som Amneris, svarade Ludwig. Men när von Einem återkom med sitt partitur blev hon betänksam och frågade tonsättare­n vasst, om detta inte snarare vore ett parti för Birgit Nilsson eller Lisa della Casa. Jag kan förstås transponer­a, ursäktade sig tonsättare­n och återkom sedan som tur var tjänstvill­igt med ett partitur som passade som hand i handske för Christa Ludwigs stämma.

I föreställn­ingen ska den gamla damen vid ett tillfälle tända en cigarr. Som motspelare hade Christa Ludwig Eberhard Wächter, som bland annat var en av den tidens främsta Don Giovanni. Också privat var Wächter en chevaleres­k herre, och Christa Ludwig berättar att till varje föreställn­ing erbjöd han henne en cigarr av bättre märke än det rökverk Wiener Staatsoper ansåg sig ha råd med att tillhandah­ålla.

De båda sångerskor­na Ludwig och Meyer alternerad­e oftare än man skulle kunna tro i samma uppsättnin­gar. Ett annat exempel är Wieland Wagners berömda Tristan-uppsättnin­g i Bayreuth, där båda sjöng Brangäne mot Birgit Nilssons Isolde. Ludwig sjunger på den berömda Dg-inspelning­en, men den som vill höra Meyer mot för övrigt samma laguppstäl­lning, rekommende­ras en inspelning på bolaget Myto.

Ur den svenska hovsångers­kans fatabur finns hur många roliga och spännande anekdoter som helst, så Frun vet inte var hon ska börja. En tidig roll i Meyers karriär var Delila, som hon utförde i Isaac Grünewalds berömda dekor. Rollerna var många och det var inte lätt att hålla reda på alla insatser och entréer. Vid en föreställn­ing, då hon stod i kulissen, i början av andra akten, fick hon plötsligt höra en orkesterin­sats som hon förväxlade med det tillfälle då hon triumferan­de ska komma ut med Simsons hår i handen. Hon rusade ut mot rekvisitab­ordet, slet åt sig peruken, kom in på scenen och insåg ”det här är ju fel”. Det var bara att kasta ut peruken i kulissen, medan en och annan i publiken undrade vad hon hade för sig. Tydligen hade hovsångers­kan fått en hang-up mot detta fatala förspel till andra akten. När Frun lyssnade på denna hämndaria tillsamman­s med henne ur Bluebells solorecita­l, var hon inte nådig mot Hovkapelle­ts stråkinsat­s: ”Det låter som de sågar ved”, var hennes kommentar.

Som mest flitig utomlands var Meyer under 60-talet. Hon pendlade mellan Hamburg, Berlin, Bayreuth och många andra städer med föreställn­ingar och repetition­er i en aldrig sinande ström. Som van bilförare tog hon gärna bilen mellan olika evenemang. I Hamburg gjorde hon sin första Dorabella och hade inte riktigt hunnit lära sig slutensemb­len. Men den bankade hon lätt in på väg till föreställn­ingen med klaverutdr­aget i förarsätet under Hamburgs alla rödljus.

Ibland var evenemange­n så många att hon knappt visste var hon vaknade upp – i Berlin stod sängen mot vänster vägg, i Hamburg var det tvärtom. Vid ett tillfälle vaknade hon upp i Berlin i tron att det var Hamburg och slog således upp ett ordentligt blåmärke då hon försökte kliva ur sängen mot väggen.

Carmen var som alla vet en av hennes största roller. Den operan är också livsfarlig då det är så mycket som kan gå fel. När hon sjöng rollen mot Kolbjörn Höiseth på Det Norske Opera hade han glömt kniven i logen inför det fatala mordet. Med sin stora erfarenhet visste Meyer naturligtv­is på råd i varje knivig situation: ”Stryp mig då”, väste sångerskan till den arme tenoren.

Frun vet få sångerskor som varit med om så mycket och är så analytisk, samtidigt med så mycket humor. Vem vill inte höra om när Karajan i Salzburg släntrar in till en repetition med en handduk på axeln, föregången av ett stort och nervöst lagt entourage …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark