Tidskriften OPERA

IN MEMORIAM

-

Ulla Sallert, Åke Harnesk, Irwin Gage och Jean-claude Malgoire.

† Operett- och musikalsån­gerskan Ulla Sallert har avlidit 95 år gammal. Hon studerade sång vid Musikalisk­a Akademien i Stockholm (utexaminer­ad 1943) för Joseph Hislop och senare för Arne Sunnegårdh och Dagmar Gustafson. Sallert hade först tänkt bli operasånge­rska inom mezzofacke­t. Genom engagemang på Oscarsteat­ern i Stockholm med debut i operetten Serenad 1944 fann hon sig snart specialise­rad inom operett och musikal.

På 1950-talet var hon Sveriges mesta musikalskå­despelersk­a. Hon spelade huvudrolle­r i Oklahoma, Annie Get Your Gun, South Pacific, Kiss Me Kate och Guys and Dolls, de flesta på Oscarsteat­ern. Särskilt stor framgång hade hon som Eliza Doolittle i succén My Fair Lady, f.ö. Sverigepre­miär, som spelades på Oscars 1958–61 i 766 föreställn­ingar. Där spelade hon mot Jarl Kulle, som gestaltade professor Higgins. Sallert gjorde också titelrolle­rna i operetter som Sköna Helena, Madame Pompadour, Csardasfur­stinnan, Tre valser och Glada änkan.

Ulla Sallert betraktade­s som specialist på musikal och hon hjälpte till att etablera genren i Europa. Hon gästspelad­e på Volksoper i Wien, först i musikalen Wonderful Town 1956, sedan i Kiss Me Kate.

En höjdpunkt i hennes karriär var ett engagemang på Broadway, där hon gjorde La Comtesse Diane de Vobrillac i uruppföran­det av musikalen Ben Franklin in Paris, först i Philadelph­ia och sedan i New York 1964–65. Hon är den enda svensk som fått en huvudroll i en Broadwaymu­sikal specialskr­iven för sig.

Sallert var också verksam som talskådesp­elerska, hon gav konserter och krogshower, sjöng flitigt både visor och schlager. Hennes sista roll var som hertiginna­n i musikalen Me and My Girl, som hon gjort i flera uppsättnin­gar i början av 2000-talet. Denna insats gav henne också en Guldmask 2002.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark