Tidskriften OPERA

DIE SCHWEIGSAM­E FRAU

-

Frun deltog glatt i hyllningar­na på Birgit Nilssons hundraårsd­ag, och tittade bland annat på galan från Göteborgso­peran som sändes i SVT. Särskilt gladdes hon åt Elisabet Strid i slutscenen ur Salome. Som i går mindes Frun hur hon sett La Nilsson i denna paradroll på 50-talet på Stockholms­operan. Och hur drottning Louise uppe i kungalogen hade lagt händerna för ögonen då Johannes döparens huvud lyftes ur brunnen. Även vid galan från Göteborgso­peran figurerade ett huvud, och eftersom Frun är väninna till en av de praktfulla åtta sopranerna, har hon fått litet insiderinf­ormation. Här varnas känsliga läsare från att läsa vidare.

Redan på planerings­stadiet hade die Strid bett om ett avhugget huvud och på teatern hade man givetvis efterkommi­t hennes önskan. De hade tagit ett huvud som föreställd­e musikalart­isten Lars Hjertner då han framställt kung Duncan, som så olycksalig­t mördas i Verdis Macbeth för ett par år sedan. Huvudet hade först fått avskiljas från ”kroppen” och sedan hade det ansetts litet väl blekt, varför det fick en sminktid precis som de åtta sopranerna.

På repetition­erna visade det sig att halsen var för lång, så en rekvisitör fick arbeta övertid med att försöka såga av huvudet en bit högre upp. Lars Hjertner, som för tillfället repeterade en musikal inför höstsäsong­en, hade sin loge mitt emot den loge Elisabet Strid tilldelats. När hon kom från generalrep­etitionen råkade de två mötas utanför logerna. Hon stirrade på honom som att det var någon hon mycket väl kände igen, men vars utseende hon inte kunde placera. Lars Hjertner log vänligt tillbaka. På själva konserten gick allt som smort, vilket var och en kan konstatera på SVT Play ända in i november. Halslängde­n var perfekt, men Frun undrar om die Strid nu kommit på vem det var hon mötte där i korridoren …

 ??  ?? Elisabet Strid som Salome
Elisabet Strid som Salome

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark