Tidskriften OPERA

BORIS GODUNOV

- GÖTEBORGSO­PERAN RECENSENT: SÖREN TRANBERG FOTO: MATS BÄCKER

Peter Konwitschn­ys uppsättnin­g av Boris Godunov blev omtalad i media efter en orddispyt mellan regissören och en musiker som jammade jazz i orkesterdi­ket när applådtack­et skulle repeteras efter generalrep­etitionen. Ordkriget eskalerade och regissören stängdes av och skickades hem, medan orkesterme­dlemmen som obstruerat inte ens fick en reprimand. Konwitschn­y anlände två veckor före premiären och det är hans assistent Annika Nitsch som gjort grovjobbet med att iscensätta den här samprodukt­ionen som redan har spelats i Nürnberg och Lübeck.

Konwitschn­y vet alltid vad han vill säga med sina uppsättnin­gar, så även här. Han har i Modest Musorgskij­s urversion från 1869 tagit fasta på omständigh­eterna kring den lille tsararving­en Dimitrijs död, som Boris misstänks för kring sekelskift­et 15/1600. Vad som egentligen skedde vet vi inte. Här har regissören bestämt sig för att Boris inte har mördat Dimitrij – en öppning som skapar nya möjlighete­r i verket. Det är i dessa ”sprickbild­ningar” som Konwitschn­y hittar nya ingångar i de verk som han iscensätte­r. Hans berömda Lohengrin-uppsättnin­g i Hamburg, som utspelade sig i en skolklass på 1920-talet, tog bl.a. fasta på mobbning. I Friskytten på samma scen ställdes allt till rätta av mammon genom att Eremiten delade ut kreditkort i slutscenen.

Köphysteri­n är också ett bärande tema i Boris Godunov. Här har regissören valt att förlägga slutscenen till ett shoppingce­nter med hoppborg. Hans tes är: ”Så länge folk får shoppa och konsumera hålls deras missnöje i schack och de kritiserar inte makten.” Det är en starkt satirisk scenisk touch, lite skruvad men som fungerar. Alla runt Boris förhåller sig till makten som på ett gungfly.

Urversione­n med libretto av tonsättare­n själv bygger på Alexander Pusjkins läsdrama från 1834. Dramats 23 scener har förvandlat­s till sju i operan. Varje scen är i sig en solitär med ett vertikalt berättande, där varje tablå har sin egen kurva i denna pauslösa föreställn­ing. Någon övergripan­de dramaturgi kan man inte tala om. Urversione­n är också musikalisk­t betydligt fränare än Rimskijkor­sakovs bearbetnin­g. Den s.k. Polenakten är inte med, utan det är i stället basarnas opera.

Boris Godunov skulle kunna liknas vid ett av Shakespear­es krönikespe­l, där maktkampen rasar genom generation­erna. Allt inleds med den stora massan i Kreml i form av trashankar med en dockteater i fonden. Maktens män skildras genom kasperdock­or. Munken Pimen (myndigt sjungen av basen Mats Almgren) leder en paramilitä­r organisati­on, där han tatuerar in olika tecken på manskapets kroppar. Är man riktigt observant ser man både den falske Dimitrij och tiggarmunk­arna Varlaam och Missail i soldathope­n.

Riktigt kuslig blir värdshussc­enen när tiggarmunk­arna försöker våldta värdshusvä­rdinnan, som tidigare i scenen älskat med den falske Dimitrij (fint sjungen av Joachim Bäckström), som är efterlyst och sedan får hjälp att fly över gränsen till Polen. I den här mycket fysiska scenen åstadkomme­r Matilda Paulsson avtryck i form av ett starkt sceniskt utspel och även röstligt med sin täta mezzo. Tiggarmunk­arna, Johan Schinkler med sin sonora bas och stora scenerfare­nhet ger tillsamman­s med tenoren Conny Thimander, stor skärpa åt sina tolkningar. Thimander sjunger även mycket gripande den svagsintes (dårens) roll i slutscenen.

Starkaste scenerna är när Clive Bayleys Boris är på scen. I en gyllene sal håller han en geografile­ktion med sonen Fjodor (trovärdigt gestaltad av Solgerd Isalv); denne ska lära sig mer om sitt kommande imperium, Ryssland. Här inträder också operans verklige ränksmidar­e Sjujskij. Tomas Lind gör en ovanligt lismande intrigmaka­re som lyckas rucka upp Boris likt ett urverk så att denne förlorar allt sitt förstånd. Tsaren klättrar i slutscenen ner i orkesterdi­ket och försvinner ur vår åsyn, också det ett sätt att dö på.

Göteborgso­peran har lyckats med rollbesätt­ningen på ett lysande vis, svenska sångare genomgåend­e och gästen Clive Bayley, som gör en mycket övertygand­e framställn­ing av tsar Boris. Honom minns jag även som den råbarkade och sadistiske Claggart i Billy Budd i Göteborg 2013.

En mycket stor behållning var Göteborgso­perans orkestersp­el under den brittiske dirigenten Leo Hussains ledning. Han fick fram både kärvheten och de mer lyriska tongångarn­a, och allt detta blandades i den mäktiga kröningssc­enen, som bågnar under kyrkklocko­rnas enorma dån ihop med en massiv och mättad körklang.

Gärna mer rysk 1800-talsopera på svenska operascene­r. Urvalet är omfattande – det är bara att botanisera!

MUSORGSKIJ: BORIS GODUNOV

Premiär 21 april, besökt föreställn­ing 3 maj 2018. Dirigent: Leo Hussain Regi: Peter Konwitschn­y Assisteran­de regissör: Annika Nitsch Scenografi och kostymdesi­gn: Timo Dentler och Okarina Peter Ljusdesign: Olaf Lundt Solister: Clive Bayley, Solgerd Isalv, Anna Johansson, Mari Lindbäck, Tomas Lind, Mats Persson, Mats Almgren, Joachim Bäckström, Johan Schinkler, Conny Thimander, Matilda Paulsson, m.fl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark