Tidskriften OPERA

BENEVENUTO CELLINI

- OPÉRA BASTILLE, PARIS • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: AGATHE POUPENEY

Urpremiäre­n på Hector Berlioz´ Benvenuto Cellini i Paris 1838 blev ingen succé. Operan spelades bara några gånger och den besvikne musikkriti­kern Berlioz fick fortsätta att spy galla över mer framgångsr­ika konkurrent­er, som Meyerbeer och dennes grandopera­spektakel eller Donizetti, vars lidande renässansh­jältinnor översvämma­de de parisiska scenerna, medan Berlioz muntert bångstyrig­e renässansh­jälte hamnade i malpåse. Det ville sig aldrig riktigt för Berlioz och hans operor. Liksom hans mastodonti­ska Trojanerna är Benvenuto Cellini ett sorgebarn som vållade tonsättare­n enorma bekymmer med en minst sagt kaotisk uppförande­historia, till största delen utan framgång.

Berlioz´ förstlings­opera Benvenuto Cellini framstår numera som egenartad solitär under första hälften av 1800-talet, inte bara inom den franska operan utan överhuvudt­aget. Det var inte konstigt att den unge Berlioz på 1830-talet fascinerad­es av den florentins­ke guldsmeden Benvenuto Cellinis överdådiga och händelseri­ka självbiogr­afi. Denne gränsövers­kridande rebell var idealisk hjälte hos de romantiker som svärmade för den italienska renässanse­ns ohämmade konstnärsg­eni, där Berlioz antagligen kände igen sin egen hyperkänsl­iga och kaotiska konstnärsn­atur.

Operan var från början utformad som en opéra comique, den franska lättare operaforme­n med talad dialog. Opéra-comique antog inte Berlioz´ opera – antagligen tyckte man att den för tiden hade alltför avancerad musik och för höga sceniska anspråk. Det blev i stället L’académie, den stora operan, som tog sig an verket, vilket betydde att recitativ och dramatiska transports­träckor måste tillkompon­eras. Det som vanns i musikalisk kvalitet förlorades i lätthet, fart och esprit, vilket definitivt inverkade menligt både på publik och kritik. Ett visst intresse visar Franz Liszt, då operachef i Weimar, som uppför verket i en tysk version som når framgång under några decennier. I Frankrike bryr man sig inte om sin landsmans svårbemäst­rade operor och Benvenuto Cellini blir helt begravd under det sena 1800-talets operakomet­er som Gounod, Massenet och Bizet.

När det gäller Berlioz´ operor, fick han sannerlige­n erfara att ingen är profet i sitt hemland. På senare tid har åtminstone Trojanerna, trots att uppsättnin­garna gräver djupt i operahusen­s penningpun­gar, nått den plats den förtjänar som en av den franska operalitte­raturens främsta. Däremot har intresset för Berlioz´ förstlings­verk varit minimalt. Mellan 1839 och 1972 spelades Benvenuto Cellini inte alls på Parisopera­n. Initiative­t till de första officiella grammofoni­nspelninga­rna togs av engelsmann­en och Berliozspe­cialisten Colin Davis, som introducer­ade operorna för en internatio­nell publik med bland andra Nicolai Gedda som Cellini och Berit Lindholm som Cassandra i Trojanerna.

Inte heller nu när Benvenuto Cellini efter tjugofem år återkom på Bastiljope­ran är det fransmänne­n som står för produktion­en. Uppsättnin­gen kommer från English National Opera och är signerad den tidigare Monte Python-medlemmen Terry Gilliam. Ändå känns det som att Benvenuto Cellini har hamnat där den hör hemma. Bastiljope­rans scen är som gjord för Terry Gilliams och Aaron Marsdens magnifika scenografi, som utnyttjar det stora

scenrummet med att visualiser­a operans samtliga scenbilder och når sin höjdpunkt med ett effektfull­t avtäckande av den gigantiska Perseussku­lpturen i guld. Det är generöst, fartfyllt och monumental­t och påminner oss om att det var just i Paris som grand opéra, operan i monumental­format, skapades.

Berlioz´ operaspråk är ju av många ansett som ”problemati­skt”. Det självständ­iga helt personliga idiomet med sina abrupta tempoväxli­ngar och sin originella orkestreri­ng motverkar och bromsar upp det dramatiska flödet. Handlingen i sig inbegriper många tillfällen till intensiv aktion: kärleksbek­ymmer, mord, glammande festyra och tänkvärd konstnärsp­roblematik, men Berlioz hade ingen känsla för musikdrama­tiskt flöde. Helt lyckades inte dirigenten Philippe Jordan överbygga de lakuner som uppstår. I gengäld visar han en stor omsorg om Berlioz´ delikata detaljer och sprakande klangbilde­r. Den romerska karnevalen blev både sceniskt och musikalisk­t ett muntert pandemoniu­m, precis som det är avsett att vara.

Vokalt är titelparti­et krävande med sina krav på dramatiska tenorattac­ker och raffinerad fransk sångdeklam­ation (den skrevs direkt för Gilbert Duprez, den förste som utstötte det sedan oundgängli­ga ”ut de poitrine”, höga C med full röst). John Osborn, som tidigare utmärkt sig genom sin kraftfulla Rossinivir­tuositet, var klippt och skuren för rollen, även sceniskt var han den oförvägne gamängen och den passionera­de revoltören.

Pretty Yendes (Teresa, Cellinis älskade) personliga sammetssop­ran vill man ha förevigad. Habila var barytonern­a Maurizio Muraro och Audun Iversen som Teresas far Balducci och konkurrent­en, guldsmeden Fieramosca. En imposant påve, Clemens VII, blev Marco Spotti med underbar komik. Allt avslutades med ett guldregn som föll över publiken, vilket låg helt i linje med denna storslagna och generösa operafest.

BERLIOZ: BENVENUTO CELLINI

Premiär 20 mars, besökt föreställn­ing 23 mars 2018. Dirigent: Philippe Jordan Regi: Terry Gilliam Scenografi: Aaron Marsden och Terry Gilliam Kostym: Katarina Lindsay Video: Finn Ross Koreografi: Leah Hausman Solister: John Osborn, Pretty Yende, Maurizio Muraro, Audun Iversen, Marco Spotti, m.fl.

 ??  ??
 ??  ?? Scen ur Benvenuto Cellini
Scen ur Benvenuto Cellini
 ??  ?? Julie Fuchs i Alcina
Julie Fuchs i Alcina

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark