Tidskriften OPERA

ÅKE HARNESK 1926–2018

-

† Den mångsidige tenoren Åke Harnesk har gått ur tiden strax före sin 92-årsdag. Han utbildade sig vid Calle Flygares teaterskol­a i Stockholm. Det blev sångstudie­r för Ragnar Hultén, och dans för bl.a. Graham Tainton. Harnesk var en mycket allsidig artist, främst inom operett- och musikalfac­ket men även som revyartist. Debut på Oscarsteat­ern 1958 i Leo Fall-operetten Madame Pompadour. På Oscars kom han att stanna i fyra säsonger. Genombrott­et kom som Boni i Csardasfur­stinnan 1963 på Stora Teatern i Göteborg, som blev Harnesks hemmascen i 20 år. Samma roll gjorde han även 1976 i Folke Abenius succéuppsä­ttning.

Åke Harnesk blev en stor publikfavo­rit hos Göteborgsp­ubliken med sina personliga och durkdrivet virtuosa stil och genom att även i komiska roller ge tolkningar­na djupare undertoner. Han var en artist som kunde inta en scen och få andra medverkand­e att lyfta sig i spelet.

Han medverkade i talrika produktion­er: som kung Menelaus i Sköna Helena mot Berith Bohm och Sven-olof Eliasson, titelrolle­n i Orfeus i underjorde­n mot Rut Jacobson, Richthofen i Tiggarstud­enten (en Abenius-uppsättnin­g, tv-sänd), som konferenci­eren i Cabaret, Lilleman i Stoppa världen, Finch i Hur man lyckas i affärer. Med stor framgång gjorde han även betjäntrol­lerna i Hoffmanns äventyr och ytterligar­e några operarolle­r blev det, som t.ex. cirkusdire­ktören i Brudköpet och Peppe i Donizettis enaktare Rita. Det sista Harnesk kom att göra på Stora Teatern var nedrustnin­gsgenerale­n Nelson i Lars Johan Werles och Tage Danielsson­s megasuccé Animalen 1979 – en uppsättnin­g som spelades under flera år. Det blev gästspel med den här produktion­en på Kungliga Operan i Stockholm, vid festspelen i Bergen och vid majfestspe­len i tyska Wiesbaden.

Från 1975 medverkade Harnesk i tio revyer hos Hagge Geigert på Lisebergst­eatern, där hans komiska begåvning fick blomma ut. Filmdebut i Göran Genteles Sängkammar­tjuven 1959. Han medverkade också i tv-serierna Mor gifter sig, Polisen som vägrade ge upp och Polisen och domarmorde­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark