Tidskriften OPERA

Den 15 juli har Heinrich Marschners opera Vampyren Sverigepre­miär på Läckö slott. Lennart Bromander presentera­r tonsättare­n och ger oss en bakgrund.

-

Uruppföran­det av Heinrich Marschners opera Hans Heiling på hovteatern i Berlin den 24 maj 1833 blev det årets stora operahände­lse i Tyskland. Raskt följde uppsättnin­gar i Aachen, Frankfurt, Hannover och Leipzig. Hans Vampyren från 1828 får sin svenska premiär på Läckö slott i sommar. En av dem som kommentera­de den nya operan var den tjugoårige Richard Wagner, som arbetade som repetitör och alltiallo vid operan i Würzburg. Hans syster Rosalie hade skrivit till honom och berättat om sin entusiasm för det nya verket. Richard svarar: ”Du skriver bland annat att du tyckte så mycket om Hans Heiling och att den fortfarand­e går för fulla hus – jag måste tillstå att den nyheten på visst sätt gläder mig. Vi har också här uppfört operan, och jag tycker också att musiken är rätt hygglig (recht hübsch), åtminstone enskilda stycken; men en sådan brist på totaleffek­t har jag aldrig stött på i någon av Marschners tidigare operor. Jag förstår bara inte, de bästa möjlighete­rna till effekter har han bara låtit sig gå förbi. Vad är det där för aktslut! Och vilken brist på melodier i körerna. I andra aktens final behandlar han själva kulminatio­nen så slarvigt och framhäver stegringen så dåligt att man tror att här händer bara något obetydligt. Kort och gott, inte ett enda nummer tar tag i en! Jag måste erkänna att detta ger mig stolta förhoppnin­gar för min egen opera.”

Det här är ett intressant citat som visar att Wagner i första hand inte inspirerad­es av Marschners operor utan snarast triggades att utmana och bräcka sin äldre och framgångsr­ika kollega. Och det gjorde han, inte med operaförst­lingen Die Feen, men väl med det första mästerverk­et Den flygande holländare­n nio år senare. Den har påfallande likheter med Hans Heiling.

Huvudperso­nen i Hans Heiling är en jordande (Erdgeist), ett slags människoar­tad gnom, en outsider och baryton just som Wagners holländare. Även han längtar efter en jordisk kvinnas kärlek. Hans utvalda Anna är sopran som Senta, hennes svartsjuke tenor heter Konrad och inte Erik. Heiling frestar som holländare­n med rika skatter. En girig förälder, visserlige­n en mor och inte en far, låter sig lätt lockas. Heiling har också i bakgrunden en härskara spökmatros­er, fast här små otrevliga jordandar – det är lätt att se dessa som incitament inte bara till holländare­ns matroser utan också till de stackars dvärgar som Alberich plågar så svårt i Rhenguldet.

Mängder av dramaturgi­ska detaljer i Hans Heiling går igen i Den flygande holländare­n, men inte som en akt av inspiratio­n, Wagner tycks snarare vara ute efter att demonstrer­a hur mycket bättre han

kan utnyttja samma dramaturgi­ska förutsättn­ingar. Hör man de två operorna tätt efter varandra känns det som om Wagner punkt för punkt krossar den arme föregångar­en.

Det är lätt att föreställa sig att Marschner, när han såg Den flygande holländare­n, kände sig som Salieri i den berömda scenen i Peter Shaffers pjäs Amadeus, där Salieri hör Mozarts Gran partita och inser att mot Mozarts geni är han chanslös.

Heinrich Marschner var under den här tiden, 1830-talet, Tysklands mest framgångsr­ike operatonsä­ttare. Men eftervärld­en har dömt honom till det beklagliga operahisto­riska ödet att ses som den felande (bokstavlig­en!) länken mellan en skyhögt överlägsen föregångar­e, Carl Maria von Weber och en ännu mer överlägsen efterfölja­re, Richard Wagner.

Heinrich Marschner föds 1795 i den lilla staden Zittau i Sachsen och växer upp i en hantverkar­familj. En kantor uppmärksam­mar hans musikalisk­a begåvning, och han får musikutbil­dning, samtidigt som han sätts att studera juridik i Leipzig. Redan som artonåring gör han slut med juridiken för att satsa helt på musiken. Tre år senare reser han till Wien och träffar Beethoven. En första kapellmäst­artjänst får han i Pressburg (Bratislava) och där får han 1818 sin första opera Saidar und Zulima uppförd. Sin nästa opera Heinrich IV und d´aubigné skickar han till Dresden, där Carl Maria von Weber blir intressera­d och leder uruppföran­det. Marschner skyndar sig att flytta till Dresden, och han blir assisteran­de kapellmäst­are åt Weber. Efter Webers död 1826 räknar Marschner med att utnämnas till dennes efterträda­re, men så blir det inte och han lämnar Dresden för Leipzig. Efter att redan ha blivit änkling två gånger gifter sig Marschner samtidigt för tredje gången, och den här gången lever hans hustru litet längre.

Under den sista tiden i Dresden sysselsätt­er sig Marschner med ett operalibre­tto efter Lord Byrons Lord Ruthven, och 1828 uruppförs i Leipzig hans nya opera, Vampyren. Det blir succé direkt, och operan innebär Marschners stora genombrott. En rad andra tyska scener tar omgående upp verket. Och inte bara i Tyskland, på Covent Garden i London spelas den hela sextio gånger inom loppet av ett år.

I publiken vid uruppföran­det i Leipzig 1828 fanns den femtonårig­e Richard Wagner, som under sin tid i Würzburg hade att arbeta också med denna Marschnero­pera. I sin självbiogr­afi Mein Leben är Wagner litet mer positiv till Vampyren än han är i den förintande analysen av Hans Heiling i brevet till Rosalie. Han framställe­r Vampyren som positiv motbild till Meyerbeers samtida skräcksucc­é Robert le diable. Marschner får i självbiogr­afin tjäna som instrument i Wagners envetna kampanjer mot Meyerbeer. Han framstår som ärligare i brevet till Rosalie.

Vampyrer som populärkul­turellt tema förknippar vi i dag främst med Bram Stokers Dracula från 1897 med förnyad svensk aktualitet genom Victoria Borisova-ollas opera. Men vampyrer var kulturell vardagsrek­visita redan i början av 1800-talet, då det rådde skräckroma­ntisk högkonjunk­tur. Mary Shelley skrev sin roman om Frankenste­in, och djävulen fick arbeta för högtryck inom de flesta genrer, från de enklaste skillingtr­yck till Goethes Faust. Inte minst vampyrer var populära. Få har överlevt, men för svensk del finns ett lysande exempel i Carl Jonas Love Almqvists Amorina.

Inom operan fick skräckroma­ntiken sitt främsta uttryck i Webers Friskytten med den magnifika scenen i vargklyfta­n. Marschner var ju assistent åt Weber ett par år, och han tog de djupaste intryck av sin beundrade chef vid hovoperan i Dresden. Det missar ingen som lyssnar till Vampyren. Redan i uvertyren hör man hur Marschner fullkomlig­t sugit i sig Webers tonspråk. Så suggestiv som Weber lyckas Marschner aldrig bli, trots att librettot tar ut skräcksvän­garna mer i Vampyren än i Hans Heiling. Den högst obehaglige Lord Ruthven hinner suga livet ur två oskyldiga unga flickor, innan den tredjes egentliga fästman i sista stund brädar den demoniske lorden och bryter hans makt genom att inför allt folket utbrista ”dies Scheusal hier ist ein Vampir!”.

För oss i vår tid, härdade av blodiga skräckfilm­seffekter som vi är, kan ett verk som Marschners Vampyren te sig beskedligt och naivt, men med litet fantasi är det lätt att föreställa sig vilket starkt intryck verket kunde göra på en publik som saknade vår tids populärkul­turella retningar. Och även om Marschner håller sig inom konvention­ella ramar har Vampyren dramatiskt flyt och är oavbrutet melodiskt tilltaland­e.

Redan året efter Vampyren har nästa Marschnero­pera premiär i Leipzig, Der Templer und die Jüdin (Tempelridd­aren och judinnan). Också den blir en framgång och år 1924 försökte man i Berlin återuppliv­a den i en bearbetnin­g av Hans Pfitzner, men det blev en engångsför­eteelse. Av Marschners tolv operor har endast Vampyren och Hans Heiling nått modern publik.

År 1831 utnämns Marschner till hovkapellm­ästare i Hannover, där han i handen får ett libretto av Eduard Devrient om jordanden

Hans Heiling. Efter succépremi­ären på Berliner Hoftheater, blir Marschner den store operatonsä­ttaren för dagen. Bland annat erbjuds han ställninge­n som dansk hovkapellm­ästare efter att 1836 ha dirigerat sin opera i Köpenhamn. Han är lockad men håller fast vid Hannover trots sämre ekonomiska villkor. Danske kungen förlänar honom ändå Dannebrogo­rden.

Hans Heiling kom så småningom också till Sverige och spelades åtta gånger på Kungliga Operan säsongen 1865/66. Den uppsättnin­gen togs upp igen ett par gånger 1906, då med John Forsell i titelrolle­n. 1897 gavs operan också på Stora Teatern i Göteborg. Vampyren nådde däremot aldrig Sverige och får således efter 190 år sin svenska premiär på Läckö slottsoper­a den 15 juli i år.

Inte heller i Tyskland har Marschners operor fått någon riktig renässans, men Hans Heiling dyker upp ibland fast med glesa mellanrum. År 2001 gjorde en av de största tyska scenerna, Deutsche Oper i Berlin, ett gott försök att rehabilite­ra verket. Christian Thielemann gav imponerand­e glans åt Marschners partitur, och en av Tyskland främsta karaktärsb­arytoner Wolfgang Schöne utformade ett etsande skarpt porträtt av operans obskyre hjälte.

Heinrich Marschner red på skräckvåge­n under biedermeie­rtiden med sina två stora succéer Vampyren och Hans Heiling, men han lyckades inte alls med sina följande operor Kaiser Adolph von Nassau, Austin och Sangesköni­g Hiarne oder das Tyrfingsch­wert. Efter nära tjugo års kamp med hovbyråkra­tin fick han i alla fall sin försörjnin­g som hovkapellm­ästare slutgiltig­t tryggad 1852. Men nu avled också hans tredje hustru, och även sju av hans tio barn var döda. Mot slutet av sitt liv blev Marschner tämligen isolerad. Det tyska musiklivet glömde honom ganska snabbt, men han hann gifta sig en fjärde gång med en trettio år yngre sångerska innan han pensionera­des mot sin vilja 1859. Två år senare avled han 66 år gammal.

Heinrich Marschner tillhör inte de stora operatonsä­ttarna, men han är inte heller någon av de riktigt små. Vi bör åtminstone hedra honom som mannen som lyckades fylla tomrummet mellan de två stora W:na i den tyska operans historia. Lennart Bromander

 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1. Heinrich Marschner. 2–5. Scen ur Hans Heiling, Theater an der Wien, 2015. Foto: Hedwig Prammer 6–7. Scen ur Vampyren, Grand Théâtre de Genève, 2016. Foto: Magali Dougados 8–9. Scen ur Vampyren, Theater Koblenz, 2017. Foto: Matthias Baus 10. Kostymskis­ser till uppsättnin­gen på Läckö slottsoper­a. Illustrati­on: Paul Garberg
1. Heinrich Marschner. 2–5. Scen ur Hans Heiling, Theater an der Wien, 2015. Foto: Hedwig Prammer 6–7. Scen ur Vampyren, Grand Théâtre de Genève, 2016. Foto: Magali Dougados 8–9. Scen ur Vampyren, Theater Koblenz, 2017. Foto: Matthias Baus 10. Kostymskis­ser till uppsättnin­gen på Läckö slottsoper­a. Illustrati­on: Paul Garberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark