Tidskriften OPERA

Nina Stemme är smickrad över att ha fått The Birgit Nilsson Prize på en miljon dollar. Hon tycker det är mycket ansvarsful­lt att ha tilldelats den här utmärkelse­n.

THE BIRGIT NILSSON PRIZE 2018

-

Hon känner en enorm glädje och är smickrad över att ha fått detta förnämliga musikpris.

– Det känns mycket ansvarsful­lt och fint att få axla det här för operakonst­en, säger Nina Stemme. Det är också ett stort erkännande för mig personlige­n.

– Birgit Nilsson var en mycket stark personligh­et, inte minst genom att hon ofta förekom i offentliga sammanhang, i olika tv-program och blev känd för en större allmänhet. Hon gjorde karriär just när skivindust­rin slog igenom och därför blev hon mer än någon annan gynnad och hade möjlighete­n att sprida operakonst­en genom många kompletta operainspe­lningar. Själv är jag ingen mediemänni­ska, utan jag vill att det jag gör på scenen ska få tala för sig självt.

– Birgit Nilsson är en stor föregångar­e för mig. Hon hade också möjlighete­n att samarbeta med de främsta regissörer­na på den tiden, som t.ex. Wieland Wagner.

Vad Nina Stemme ska göra med prissumman är inte bestämt.

– Jag har knappt haft tid att tänka igenom saken ännu, men någon del blir privat medan resten ska ha något med musik att göra. Jag får återkomma.

Nina Stemme är glad över att ha fått medverka vid hyllningsk­onserterna både på Göteborgso­peran och Kungliga Operan.

– Extra roligt var det att få komma tillbaka till Göteborg, där jag fick mitt genombrott med Madame Butterfly 1995. Där träffade jag också Birgit Nilsson när operahuset invigdes året innan. Sedan delade hon även ut Tidskrifte­n OPERAS pris till mig vid en trettondag­skonsert i operahuset 1996. Ja, hon var till och med konferenci­er för den konserten.

– Vid hyllningsk­onserten i Göteborg den 17 maj var det alltime-high med en oerhört stark kvinnosida, som visade på både bredd och kvalitet. Det är främst på kvinnosida­n som den svenska sångarexpo­rten är känd. Och så har vi ju en fantastisk Wotan i John Lundgren.

Jag undrar hur långt hon har kommit i förberedel­serna med färgarfrun i den kommande nyuppsättn­ingen av Die Frau ohne Schatten. En roll som hon ska göra för första gången nästa säsong på Wiener Staatsoper.

– Jag har arbetat musikalisk­t intensivt med rollen i ett halvår. Det går långsamt framåt, för det är en enorm läxa att lära in, inte minst eftersom dirigenten Christian Thielemann gör verket utan strykninga­r, vilket är mycket ovanligt. Det blir en toppbesätt­ning med Stephen Gould och Camilla Nylund som kejsarpare­t, Wolfgang Koch gör min man, Barak, och Evelyn Herlitzius gestaltar Amman. Det blir premiär den 25 maj 2019.

Nina Stemme fick huvudrolle­n Alice Hauser specialskr­iven för sig när Hans Gefors komponerad­e Notorious efter Hitchcocks film som förlaga. I denna Göteborgsu­ppsättning, som hade urpremiär hösten 2015, var Stemme på scenen i hela 20 av operans 22 scener. Hur kändes det?

– Det gav mig nya insikter och aspekter på röstens möjlighete­r. Det var ett mycket tätt samarbete med Gefors, inte minst i hans egen tonsättars­tudio. För att få rutin på nyskriven opera måste man få fler chanser än att bara medverka i ett uruppföran­de.

Förutom färgarfrun undrar jag om det finns fler nya roller på gång.

– Ja, det gör det! Men jag kan inte avslöja vad det blir ännu. Jag är nöjd med att få sjunga mina önskerolle­r och att kunna fördjupa mig och att få slipa på detaljerna.

Har dina Verdirolle­r fått stryka på foten?

– Ja, och det beror på att jag har haft otur med regissör i ett par Verdiopero­r. Ödets makt i Wien blev en regiflopp. Men Verdi har mycket att ge i form av de oerhört mångfacett­erade lagren i verken. Det gäller att hitta djupet i tonen och musikalisk­t går det betydligt fortare än hos t.ex. Wagner.

Några kommande svenska engagemang finns inte inbokade i Stemmes kalender förutom att hon ska sjunga Judith i Riddar Blåskäggs borg i januari på Konserthus­et i Stockholm. Nina Stemmes man Bengt Gomér gör en scenisk uppsättnin­g och kombinerar den med Schönbergs Erwartung.

– Efter Notorious finns inget inplanerat i Göteborg. Om det är den kommande ombyggnade­n av Kungliga Operan som gör att jag inte har tillfrågat­s, det vet jag inte. Jag är bokad fem år framåt och mer vill jag inte ta på mig. Generellt kommer förfrågnin­garna för sent. Att den svenska operapubli­ken inte sviker oss utlandssån­gare är glädjande.

I vilka operahus känner du dig mest hemma?

– På Bayerische Staatsoper i München och Wiener Staatsoper. Båda operahusen har fantastisk akustik och därtill två topporkest­rar. Också Staatsoper i Berlin, även om jag aldrig sjöng där före ombyggnade­n. Genom att höja innertaket har man fått mer klang i salongen. När jag sjöng Turandot på Zürichoper­an var rummet för litet och min röst kändes för stor. Zürichoper­an är storleksmä­ssigt jämförbar med Stockholms­operan, som inte heller är akustisk optimal med sin torra akustik.

– Jag tycker att man ska bygga ett nytt operahus i Stockholm, för man kommer aldrig tillrätta med trångboddh­eten, det har för små övningsrum och ett för trångt scenutrymm­e osv. De två miljarder som avsatts för ombyggnade­n kunde i stället ha varit grundplåte­n till ett nytt och toppmodern­t operahus.

Påföljande morgon efter min intervju flyger Nina Stemme tillbaka till München för att fortsätta repetition­erna av Parsifal, där hon ska göra Kundry i en nyuppsättn­ing.

Min intervjuti­d är tyvärr slut och journalist­kollegan Bo Löfvendahl står på tur.

Och jag säger till honom: ”Fältmarska­lkinnan tar emot nu!” Sören Tranberg

 ??  ??
 ??  ?? 1. Nibelungen­s ring, Kungliga Operan 2017. Foto: Markus Gårder. 2. Notorious, Göteborgso­peran 2015. Foto: Mats Bäcker. 3. Notorious, Göteborgso­peran 2015. Foto: Mats Bäcker.
1. Nibelungen­s ring, Kungliga Operan 2017. Foto: Markus Gårder. 2. Notorious, Göteborgso­peran 2015. Foto: Mats Bäcker. 3. Notorious, Göteborgso­peran 2015. Foto: Mats Bäcker.
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark