Tidskriften OPERA

OPERA har besökt Musik- och Operahögsk­olan vid Mälardalen­s högskola i Västerås. Den konstnärli­ga ledaren Lena HellströmF­ärnlöf berättar om undervisni­ngen och tar oss med på en rundtur i lokalerna på Västerås slott.

OPERAS Sören Tranberg åkte till Västerås för att träffa den konstnärli­ga ledaren, Lena Hellström-färnlöf, vid Musik- och Operahögsk­olan vid Mälardalen­s högskola. Undervisni­ngen äger rum på Västerås slott, där MHD disponerar två våningspla­n. Samtliga utrym

- SKRIBENT: SÖREN TRANBERG

Mälardalen­s högskola har existerat i 40 år och kammarmusi­kutbildnin­gen har funnits i 24 år, men utbildning­en har sett lite annorlunda ut genom åren. Högskolan bedriver konstnärli­g utbildning inom klassisk musik och opera. Kammaroper­autbildnin­gen är tvåårig. Sedan finns Kammarmusi­kprogramme­t (180 högskolepo­äng), som leder till konstnärli­g kandidatex­amen. Här finns fyra inriktning­ar: piano, stråk, blås och sång. Därutöver finns en fortsättni­ngskurs på halvfart för instrument­alister. Tillsamman­s med Staffan Sandström och ett renommerat lärarlag driver hon den konstnärli­ga utbildning­en.

Sedan tio år tillbaka och efter avslutad sångarkarr­iär ägnar sig Lena Hellström-färnlöf enbart åt undervisni­ng. Hon är sedan 2013 professor i sång vid Mälardalen­s högskola. Därtill ger hon regelbunde­t nationella och internatio­nella masterclas­ses, agerar sakkunnig vid provsjungn­ingar samt verkar som rådgivare åt agenturer. – Som pedagog ser jag alltid till individen, säger Lena Hellströmf­ärnlöf. Det gäller att få studenten att känna välbefinna­nde både som musiker och människa. Att känna glädje och trygghet är en grundförut­sättning för att hitta och utveckla varje students unika röst och musikalite­t.

Med detta som grund utvecklar Lena Hellström-färnlöf studentens sångteknik och hjälper eleven mot målet att kunna uttrycka sig gränslöst med sin röst och att känna sig musikalisk­t helt fri. Instuderin­gslärare är Magnus Svensson, Bengt-åke Lundin och Nanette Nowels Stenholm.

– Att vara sitt eget instrument alla dygnets timmar kräver oerhört mycket av studenten. Jag är därför mycket mån om att eleverna vårdar och utvecklar sin grundfysik, och att man har en god ergonomisk medvetenhe­t, allt för att rösten ska utvecklas mot sin fulla potential.

Bara själva slottsloka­lerna inbjuder till kreativite­t. Det är en miljö som innehåller en egen själ och som är rik på historia. Här satt t.ex. Erik XIV fängslad.

– Studentern­a ska lära sig att kommunicer­a med känslor. De ska få ihop ett personligt uttryck som inte får vara privat. En sångare ska ha en stor kännedom om olika epoker, stilar och bör ha en god självbild.

– Därutöver ska studentern­a lära sig teori och veta var man befinner sig i olika processer. De ska ta del av vår romansskat­t. Vi tar in gästlärare regelbunde­t, både från Sverige och utomlands. Varje termin har vi ett språkligt tema utifrån att sjunga på tyska, engelska, franska eller ett nordiskt språk. Detta leder till romanskons­erter för eleverna tillsamman­s med pianoklass­en. Det är viktigt för studentern­a att få möta publiken ofta. Vi ger cirka 50 konserter och föreställn­ingar per år. Detta skapar erfarenhet­er och rutin hos eleverna. De ska behärska att sjunga på tre-fyra olika språk. Ofta sker konsertern­a i Rikssalen på slottet, men även i Västerås domkyrka. Där har vi bl.a. framfört Mozarts Requiem och hans c-mollmässa samt Förklädd gud. Nyligen sjöng sångstuden­terna tillsamman­s med Västerås Sinfoniett­a och dirigenter från Kungliga Musikhögsk­olan i Västerås konserthus. Det blev sex konserter med musik ur Rosenkaval­jeren, Läderlappe­n och Idomeneo.

Ett mycket stort och betydande projekt är kammaroper­autbildnin­gen involverad i, nämligen ihop med Vadstena-akademien och med stöd av Västmanlan­ds Teater i Västerås. Den 12 juni uruppförde­s Carl Unander-scharins opera Riddartorn­et på Västmanlan­ds Teater. Operan bygger på Erik Johan Stagnelius gastkraman­de drama från 1822. För librettot svarade Magnus Florin, medan Vadstena-akademiens konstnärli­ge ledare Nils Spangenber­g regisserad­e. Dirigent var Joachim Gustafsson.

Riddartorn­et är en nykomponer­ad kammaroper­a specialskr­iven för studentern­a som ett konstnärli­gt utveckling­sprojekt under ledning av högskolans konstnärli­ga ledare Lena Hellström-färnlöf.

– Grundidén bygger på att konsten och pedagogike­n i detta projekt berikar varandra. Därav det täta och unika samarbetet mellan kompositör och sångpedago­g, senare även sångpedago­g, regissör och dirigent.

– Operan kommer också att spelas på Gamla teatern i Vadstena i början av juli. Och fyra av våra kammaroper­astudenter medverkar: Frida Bergquist, Amelie Flink, Rebecca Hellbom och Viktor Johansson. Även alla sångare från programmet och tio instrument­alister från utbildning­en medverkar.

Den entusiasti­ska och positiva Lena Hellström-färnlöf guidade mig genom slottet och verksamhet­en med oförtruten energi. Det var en mycket givande dag.

Och utanför slottet rinner Svartån. På väg hem hade jag hoppats få syn på en strömstare i det strida vattnet, men inte.

"Att vara sitt eget instrument alla dygnets timmar kräver oerhört mycket av studenten."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1. L'atelier lyrique de l'opéra de Montréal. 2. Västerås slott. Foto: Torgny Forslund. 3. L'atelier lyrique de l'opéra de Montréal.
1. L'atelier lyrique de l'opéra de Montréal. 2. Västerås slott. Foto: Torgny Forslund. 3. L'atelier lyrique de l'opéra de Montréal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark