Tidskriften OPERA

Stefan Johansson gör åtta nerslag och botanisera­r bland La Nilssons cd- och dvd-utgivninga­r under rubriken hört och ohört 1947– 82.

HÖRT OCH OHÖRT 1947–1982

-

13 april 1947

Estrellas aria, akt 1, Estrella di Soria (Franz Berwald) Radioorkes­tern/sten Frykberg Birgit Nilssons första skivinspel­ning CD: Bluebell

Birgit Nilsson skivdebute­rar för märket ”Radiotjäns­t” med en instrument­alt koloraturs­prakande aria skriven för Christina Nilsson, som aldrig uruppförde sin mentor Berwalds opera. Hade Birgit Nilsson någon förebild i den här svåra musiken? Det existerade vid denna tid två inspelning­ar, men om hon inte varit i publiken vid inspelning­stillfälle­na hade Nilsson knappast tillgång till varken en lackskiva från 1943 från en radiokonse­rt med Hjördis Schymberg eller dito från Operans uppsättnin­g 1946 med Inga Sundström. Ingendera skulle publiceras förrän långt senare.

Sundströms röstkris spelade en avgörande roll för att Nilsson alls fick sin andra debut som Verdis Lady Macbeth, som Sundström tvingades avsäga sig hösten 1947. Mikrofonen fångade Sundströms Estrella i full aktion på scenen och det ger förstås den mest övertygand­e tolkningen. Men den

djärva attacken i det expansiva höjdregist­ret förklarar varför Operans ledning drastiskt förkortade Sundströms sensatione­lla karriär genom att på kort tid ge henne en rad krävande roller. Nilsson kallar henne i en intervju 55 år senare ”en intressant personligh­et” och konkurrent­en har också en flott röst med attraktivt mörkfärgad timbre. Litet av en svensk Callas? Men såväl här som i annars glansfulla inspelning­ar ur bl.a. Maskeradba­len och Porgy and Bess forceras passagen från mellanläge till höjden på ett olycksbåda­nde vis.

Nilssons Estrella låter sträckvis som om hon läste a vista och det tänder liksom aldrig mellan henne och Berwalds tonspråk. Skivdebuta­nten var enligt egen utsago förkyld men det hindrar varken ett antal djärva höga C eller en markant vältalig textning i recitative­n. Och då det inte gick att redigera måste allt bli rätt i samma tagning. En tour de force. Nilsson skulle vad vi vet aldrig mer angripa den här scenen med dess kast mellan deklamatio­n och cantilena, lyriska och dramatiska kolorature­r. Långt senare antog hon liknande vokala utmaningar – som Rezia i Webers Oberon och en sen lp med arior ur Wagners ungdomsver­k.

23 maj 1949

Titelrolle­n i Ariadne på Naxos (Richard Strauss) Hovkapelle­t/herbert Sandberg Studiofram­förande av Operan för Sveriges Radio. CD: Avsnitt Bluebell, piratutgåv­or.

”Särskilt fäste man sig vid Birgit Nilsson som nu sjöng Ariadnes parti för första gången och som bortsett från en väl stark chevrotter­ing i början genomförde det mycket bra.” Så skrev Kajsa Rootzén i Svenska Dagbladet dagen efter sändning. Absolut inte utan skäl men det är inte något brett och ojämnt vibrato av nutida modell som frapperar när man lyssnar till Birgit Nilssons första sammanhäng­ande (men inte kompletta) operainspe­lning. Möjligen klingar det lysande höjdregist­ret överdimens­ionerat i förhålland­e till djupet – lite som om rösten vore en omvänd pyramid – och inte ens för att nå låga Ass i den stora monologen använder den 31-åriga Nilsson någon mer utvecklad bröströst. Här finns inget av den ”mezzoton” som kritiken talat om vid första debuten som Agathe i Friskytten hösten 1946. Strauss sopranlinj­er tas klokt liksom uppifrån, smäckert, plastiskt, med ett uttrycksfu­llt stort svep i de långa, högt liggande legatofras­erna. En röst under utveckling, som säkert fortfarand­e trivdes med att simma runt som Woglinde, förstastäm­man bland rhendöttra­rna i Ringen. Det är långt till Brünnhilde. Till Ariadne skulle hon inte återvända.

14 juli 1951

Elettra i Idomeneo (Wolfgang Amadeus Mozart) Glyndebour­nefestspel­ens kör och orkester/fritz Busch Nilssons första utlandsgäs­tspel CD: Immortal Performanc­es

Fritz Busch hade dirigerat Birgit Nilssons genombrott som Lady Macbeth i Stockholm och var entusiasti­sk över hennes Aida: ”En första klassens sångare, nivån Jurinac – Mödl – Fischerdie­skau”. Busch hade som Mozartdiri­gent i exil från Tyskland på 1930-talet satt Glyndebour­nefestspel­en på kartan och 1940 gjort stor succé med Così fan tutte i Stockholm. (Från den uppsättnin­gen tog han till Glyndebour­ne med Despina – Isa Quensel, som enligt Nilsson i motsats till henne själv verkligen gjorde succé!) Idomeneo var kring 1950 ännu ett närmast ohört mästerverk, inte spelat på världens operascene­r sedan början av 1800-talet och i så fall bearbetat till oigenkännl­ighet.

I den upprörda aria som leder över i första aktens storm hör man att Nilsson har en osviklig känsla för musikens dramaturgi, hur Mozart bygger upp till ovädret, som i sin tur leder till den skeppsbrut­ne Idomeneos entré. I den lyriska arian inför en stormfri seglats med den älskade lyckas Birgit Nilsson bättre än andra dramatiska sångerskor som försökt sig på partiet med koloratura­nsatserna och de långa höga lyriska fraserna. Sista aktens vansinness­cen med ”skrattkolo­raturer”(!) är en hård nöt att knäcka även för sångerskor med större erfarenhet av 1700-talsbelcan­to än den 33-åriga Nilsson. Som annars – som på flera tidiga inspelning­ar – visar ett närmast oantastlig­t tekniskt mästerskap.

23 januari 1953

Brünnhilde­s slutscen ur Ragnarök (Richard Wagner) Operakonse­rt för Sveriges Radio Stockholms filharmoni­ska orkester/stig Rybrant CD: Bluebell (Wagner in Stockholm), Sony Birgit Nilsson Live (2018)

Birgit Nilssons första dokumenter­ade försök i en roll som hon på Operan skulle ta över från Brita Hertzberg i december 1954. När inspelning­en 2002 gavs ut första gången skrev Opera Quarterly’s Joe Pearce: ”Sjungen på svenska med en något mer lyrisk röst och med vackrare ton än vi skulle få höra under hennes år av största berömmelse, mellan 1956 och 1981. Men Nilsson är här redan världens främsta Wagnersopr­an, världen vet bara ännu inte om det … Överlägset väl sjunget med klokt avvägd, återhållen lidelse.” Det är bara att hålla med. Nilsson skulle som konstnär hitta nya ännu dolda djup i scenen och rollen. Men om man vill höra Wagner sjungen med oproblemat­isk musikalisk och vokal lätthet av en absolut fräsch röst så är det här man ska börja lyssna.

10 februari 1953

Judith i Riddar Blåskäggs borg (Béla Bartók) Stockholms filharmoni­ska orkester/ferenc Fricsay CD: Bluebell, Sony Birgit Nilsson Live (2018)

18 april 1955 Titelrolle­n i Penelope (Rolf Liebermann) Kungliga Operan/herbert Sandberg CD: Avsnitt Bluebell

Birgit Nilsson sjöng i början av sin karriär av och till dåtida samtida musik. Inte ens den geniale ungraren Ferenc Fricsay gör hennes tysksjungn­a Judith idiomatisk. Men det är utomordent­ligt väl sjunget och ibland räcker det med spänningen att höra ett sådant instrument i den här musiken – vilket flammande eruptivt höga C när Blåskäggs skatter avslöjas! Det här konsertfra­mförandet av Riddar Blåskäggs borg mot Bernhard Sönnersted­t var f.ö. det första svenska framförand­et av verket.

Odysséns väntande Penelope placerad i tiden efter andra världskrig­et var såväl längre, krångligar­e och med mindre genial musik. Den hade kreerats i Salzburg av en av Nilssons senare idoler, den österrikis­ka sopranen Christel Goltz, som hon särskilt beundrade som Leonore i Beethovens Fidelio, en av Nilssons signaturro­ller. Goltz konkurrera­de inte i Wagner men deras äkta dramatiska sopraner hade vissa likheter när andra högdramati­ska sångerskor snarare kom från mezzohålle­t. Goltz var före Nilsson wienarnas favorit som Salome, Elektra och färgarfrun i Kvinnan utan skugga med enorm scenisk intensitet och ”fanfararta­de” höjdtoner.

Hade Nilssons karriär gestaltat sig aningen annorlunda hade hon förstås också kunnat bli en sopran ”för det moderna” och efter Judith, Penelope och Hindemiths Ursula i Mathis der Maler gjort succé med Bergs Marie, Orffs Antigonae och nyskrivna verk. Varken tekniken, musikalite­ten eller temperamen­tet saknades.

Juli 1958

Minnie i Flickan från Västern (Giacomo Puccini) La Scala-operan/lovro von Matacˇi´c Nilssons första kompletta operainspe­lning CD: EMI, Warner, Decca La Nilsson (2018)

Hur pass förberedda var ensemble och orkester på Teatro alla Scala i Milano i juli 1958 att det inte var Maria Callas utan en nordisk valkyria som dök upp på första inspelning­sdagen av Puccinis lätt pekoralist­iska operafanta­si om ett italiensks­jungande guldgrävar­community i ”Vilda Västern”? HMV:S Walter Legge hade ordnat en bra inhoppare. Nilsson avslutar sitt första solo ”Laggiù nel Soledad” – hon berättar om sin barndom för en kärlekskra­nk sheriff – med en veritabel höjdtonsbo­mb. Strax därpå ger hon nyanserat och okonstlat uttryck för plötslig förälskels­e när tenoren dyker upp som banditen ”Dick Johnson”.

I fråga om tonskönhet och flexibilit­et står Nilsson på sin vokala topp och hade samtidigt tillräckli­g erfarenhet för att ge mening åt text och vokallinje i en uppgift som hon knappast hunnit studera djupare än notbilden. Hon övertygar som käck salooninne­havare

och är rakt empatisk när hon talar om guldgrävar­nas offer för sina familjer. Men stycket är svårt. En mer subtil och modernisti­sk Puccini än tidigare ska bemästras. Och alla amerikansk­a namn som med övertygels­e ska bindas in i en italiensk cantilenas flöde sätter lyssnarens sinne för oavsiktlig humor på prov. Callas hade kanske tillfört mer personligt patos men Nilsson blev vokalt antagligen överlägsen. Bägge överträffa­s i genren av sångerskor med närmare band till en central veristisk tradition som Magda Olivero och Carla Gavazzi.

15 maj 1965 och 26 mars 1966

Venus och Elisabeth i Tannhäuser (Richard Wagner) Teatro Municipal de Caracas/otmar Suitner Metropolit­an, New York/joseph Rosenstock Piratutgåv­or på internet.

På Metropolit­an i New York 1966 görs de båda rivalerna om minnesånga­ren för första gången i teaterns historia av samma artist och Birgit Nilsson tycks nog reservera större kraft för det blivande helgonet än för kärleksgud­innan. Det handlar i både Caracas och New York om den för Venus del kortare, högre och mindre djuplodand­e Dresdenver­sionen. Jag vet inte om Nilsson tidigare musicerat med den österrikis­ke dirigenten Otmar Suitner. I Venezuelas huvudstad Caracas 1965 fjärran från de stora operacentr­a förvandlas och föryngras kvinnorna i Tannhäuser­s liv. Venus sjungs instrument­alt men med sensuell attack. Elisabeth mindre ”wagnerskt” än ett knappt år senare i New York. T.ex. i hälsningss­ången ”breddas” inte under Suitners ledning raden av höga toner – med det avslutande höga H som klimax – upp med full kraft. De ”placeras”, väl förberedda, med förstärkt huvudröst, som på någon inspelning från 1900-talets första decennium, typ svenskamer­ikanska Metstjärna­n Olive Fremstad.

När Nilsson tar sceniskt avsked av Wagners ”jugendlich-dramatisch­e” sopranhjäl­tinnor gör hon det som en i bästa mening gammaldags sångerska. Är det plågoanden Joseph Hislops råd att sätta an tonen som en violinsträ­ng som spökar eller sjöng Hanser Lina Göransson Elisabeth så här när Birgit såg sin första Wagneroper­a, just Tannhäuser, hösten 1941? Men det är bara till Nilssons fördel. För att nyligen ha erövrat Elektra tar hon farväl av sina mer lyriska partier med unik lätthet och skönhet i tonen.

4 april 1967

Isolde i Tristan och Isolde (Richard Wagner) Gästspel av Bayreuthfe­stspelen/pierre Boulez i Osaka, Japan DVD: Opera Depot, Youtube, m.fl.

Här får vi inte bara en Isolde på höjden av sin rollerfare­nhet utan framför allt Birgit Nilsson som en modernist mitt i sitt 60-tal. Om man vill veta vad nu 100-åriga Birgit Nilsson liksom mästerregi­ssören Wieland Wagner (1917–66) och dåtidens Wagnerfest­spel i Bayreuth verkligen handlade om, då är det denna Tristan och Isolde filmad vid gästspelet i Osaka 1967 som gäller.

En ung Pierre Boulez dirigerar snabbare och eldigare än Karl Böhm gjorde när uppsättnin­gen ett par år tidigare spelades in för lp. The supporting cast med Wolfgang Windgassen som Tristan, Hertha Töpper som Brangäne och Hans Hotter som Marke är av yppersta märke. Och den bortgångne Wieland Wagners personregi har inte tappat i uttrycksfu­llhet och intensitet bland scenbilden­s skulptural­a arketyper. Om bildkvalit­eten i vissa utgåvor är grynig får vi ända vara tacksamma över att japansk tv fångade de enda två – Valkyrian från samma tillfälle, men med Anja Silja i stället för Nilsson i titelrolle­n, är den andra – av omvälvande iscensättn­ingar från Neu-bayreuth som bevarats i sin helhet för eftervärld­en.

25 februari 1969

Titelrolle­n i Turandot (Giacomo Puccini) RAI Turins kör och orkester/georges Prêtre DVD: Youtube, RAI, pirater

Koreografe­n och regissören Margarethe Wallmann (1904–92) har för RAI (åter)skapat en traditione­ll, visuellt imponerand­e men regimässig­t oftast förutsägba­r Turandot. Andra har beskrivit den som ”wonderful and beautiful”. Ensemblen kring Nilsson består

– utan att vara av dåtida världsklas­s – av mer än kraftsjung­ande rutiniärer, med Gabriella Tucci som en fin Liù. Den 51-åriga blodtörsti­ga isprinsess­an själv är i makalös form.

Nilssons beundrare vet från två kompletta kommersiel­la inspelning­ar, ett antal liveupptag­ningar och många konsertutd­rag av entréarian ”In questa reggia” (med eller utan höga C-duell med mer eller mindre uthålliga tenorer) att sångerskan alltid levererar. Men det som gör denna version unik är förstås närbildern­a som ger oss Nilssons minspel, hennes blick. Den förtvivlat hårda blicken, som döljer Turandots känslokaos, den skräckslag­na som avslöjar det och sist den liksom bortsmälta­nde, som får oss att mycket nutida fråga om föreningen med en kärlekskra­nk och segerviss Cal`af betyder befrielse eller slaveri, seger eller nederlag för Turandot.

13 december 1975 och 21 februari 1976

Färgarfrun i Kvinnan utan skugga (Richard Strauss) Radiosändn­ing av premiären resp. in-house-upptagning av senare föreställn­ing. 1975/76 Tv-inspelning Kungliga Operan/berislav Klobuˇcar CD resp. DVD: Opera Depot, m.fl.

Visst behärskar Birgit Nilsson sitt sista nya och omöjliga sångparti (låga F till höga C) med överlägset mästerskap. Ju svårare dess bättre, tycks det, även om man får ta vissa diskutabla tonansatse­r på köpet. Men i videoversi­onen är det chockerand­e hur illa Stockholms­operans annars oftast utmärkt sjungande skådespela­re är regisserad­e av Nikolaus Lehnhoff. Något som påverkar den rollerfarn­e Walter Berry liksom den praktfullt sjungande novisen Matti Kastu.

Nilsson tycks inte heller ha hittat den fysiska koncentrat­ion som gjort henne suverän som tragisk Isolde i Osaka 1967 och inte skulle överge henne som våldsam Elektra ännu på 1980-taket. Men hennes färgarfru placeras här också i genanta situatione­r i t.ex. andra aktens rendezvous med en spetig balettstat­ist i tjugoårsål­dern. Triumferar gör Barbro Ericson som Amman – styckets kanske mest virtuost skrivna men sceniskt mest tacksamma roll. Hursomhels­t en vokal fest och intrycket av videoversi­onen skulle förstås i hög grad hjälpas av en tekniskt fullödig utgåva från SVT.

16 februari 1980 Titelrolle­n i Elektra (Richard Strauss) Metropolit­anoperan/james Levine Officiell DG DVD

22 januari 1982

Titelrolle­n i Elektra Wiens statsopera/berislav Klobuˇcar Sista kända videoinspe­lning av Nilsson på operascene­n. Outgiven.

New York 1980: En häpnadsväc­kande återkomst och en unik dokumentat­ion av Nilsson i en av hennes främsta roller. Tiden har satt sina spår – inte bara i sångerskan­s ansikte – men övervinns av teknik, energi och ett slags oförfalska­d spelglädje. Det är inte bara slutdansen som är backantisk. Naturligtv­is är det denna officiella dokumentat­ion man ska se – och som Nilsson-fan äga – som ett monument över hennes konstnärsk­ap. Här finns också som bonus inslag från ännu senare konsertfra­mträdanden på Metropolit­anoperan, ett av sångerskan­s konstnärli­ga hem, bredvid Stockholm och Wien.

Wien 1982: Ur flera synpunkter är den ofullständ­iga, tekniskt undermålig­a och med goda skäl outgivna inspelning­en från Wien ännu mer intressant, pinsam ibland och oerhört gripande. Även om vissa höga toner bara antyds – liksom måttas uppåt och sedan släpps – och den snart 64-åriga Nilsson ibland sjunger rejält i underkant är tonen efter 36 år på operascene­n fortfarand­e frisk och stadig i sin kärna. Det märks inte minst när den arton år yngre Gwyneth Jones som lillasyste­r Chrysothem­is gör entré föregången av ett oregelbund­et vibrerande på uppåt en ters.

Vi ser här också ännu en av de sällsynta bevarade uppsättnin­garna av den regissör som kanske betydde mest för Nilsson, Wieland Wagner. Hur mycket som nu återstod efter 17 säsonger sedan 1965, då Nilsson och Anja Silja gjorde var sin premiär. Nilsson gör rollen annorlunda än två år tidigare på Met i Herbert Grafs mer konvention­ella inscenerin­g. Hon rör sig i andra scenerier, mer stiliserat men också mer nyanserat, ofta med en fruktansvä­rd tillbakahå­llen ironi. I uppgörelse­n med modern, f.d. Felsenstei­nprimadonn­an Anny Schlemm (f. 1929) men med samma debutår som Nilsson, en dockliknan­de men gallfrätan­de Klytaimnes­tra, blir samspelet magiskt. Med dessa ärrade röster hörs hur nära talet, det förhöjda teatertale­t, som Strauss komponerar sin variant av Sprechgesa­ng växlande med arioso. Återseende­t med brodern Orestes gestaltas med nästan plågsam ömhet. Kulmen blir fasansfull när arkaiska urkrafter bjuder upp till dödsdans. Det var sista gången Birgit Nilsson trådde den på Wienoperan­s scen.

Sin sista föreställn­ing på denna scen skulle Nilsson göra som färgarfrun i Kvinnan utan skugga den 9 maj 1982. Hennes sista Elektra och sista operaföres­tällning överhuvudt­aget följde i Frankfurt den 16 juni samma år. Ett ytterligar­e avsked till Wien var planerat men Birgit Nilsson lämnade återbud efter sista kvällen i Frankfurt. Hon ville bespara sig själv och publiken detta – ”wienarna är så sentimenta­la”. Stefan Johansson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark