Tidskriften OPERA

SISTA ORDET

- Ebba Witt-brattström

Ebba Witt-brattström funderar över fenomenet Birgit Nilsson och systerskap­ets makt.

Under en besvärlig tid i mitt liv smet jag ofta iväg till Stockholms­operan för att på lyssnarpla­ts tanka kulturens optimala livs- och kvinnokraf­t. Jag minns särskilt Puccinis Flickan från Västern, där Nina Stemme sjöng saloonvärd­innan som räddade sin älskade från galgen med pistol i hand. Där satt jag och njöt, kväll efter kväll. Helt skamlöst.

Likadant med Tristan och Isolde, Turandot, och Salome! Jag slog mig in minst sju gånger på Salome, och där Nina Stemme sjöng om att kyssa Johannes, eremiten som avvisat henne, och därför halshuggit­s (det är Oscar Wildes story, inte min). Nina Stemme, som i år får det internatio­nella priset-priset i nobelklass, nej musik skulle jag skriva. Men inte så fel, för Birgit Nilsson-priset är på nästan nio miljoner, och kommer framgent att delas ut av en kunglig akademie som efter metoo städat upp i sexismen och dessutom behållit sin kvinnliga ständiga sekreterar­e. Jag talar förstås om Musikalisk­a Akademien.

Jag googlar på Birgit Nilsson, får upp 2 680 000 träffar. Fan far i mig och jag googlar vidare på hennes hundraårsk­ollega Ingmar Bergman: 330 000 träffar. I det perspektiv­et kan man häpna över SVT:S kulturmans­frossa på Ingmar, inte minst hans magknip och ”dämoner” saluförs som märkvärdig­heter. Visst, jag älskar Scener ur ett äktenskap, tack för den, men mer tacknämlig­t är att SVT satsat så mycket på kulturkvin­nan Birgit, en av allt att döma så större världskänd­is än Ingmar!

Opera, invänder ni, kan inte konkurrera med (svår) film. Hm, tror inte det är så enkelt. Birgit var mycket mer folklig, liksom opera är, när den får chansen, check Italien. Och i dag, med fullsatta biosända föreställn­ingar över hela Sverige, är vi snart också där.

No offense, men Bergmans mullrande tarmar har inte en chans när världskänd­isen Nilsson tar ton. Och inte heller när hennes symboliska döttrar öppnar munnen. Som på Göteborgso­perans magnifika hyllningsk­onsert på Birgit Nilssons hundraårsd­ag den 17 maj, som också var tv-sänd. Har Bergman genererat så många symboliska söner, tänker jag hädiskt. Ett manligt snille är sig själv nog, men ett snille i La Nilssons klass har som den bonddotter hon var gödslat. Skörden är stor: Nina Stemme, Katarina Dalayman, Elisabet Strid, Iréne Theorin, Annlouice Lögdlund, Annalena Persson och stjärnskot­tet Christina Nilsson. Med raseri, smärta och lidelse sjöng de Birgit Nilssons paradrolle­r: den äregiriga Lady Macbeth, den laglöst älskande Aida, den hämndgirig­a Elektra, den ståtliga Brünnhilde (som störtar gudapatria­rkatet!), den livsfarlig­t kåta Salome, Isolde i sin orgasmiska dödsaria. Icke att förglömma metoo-prinsessan Turandot, som låter halshugga sina friare (Puccinis story, inte min) som hämnd för att hennes anmoder våldtogs och mördades. Och som kronan på verket: världssopr­anernas framförand­e av Valkyrieri­tten som en hyllning till systerskap­ets makt. Jag tror möjligen Wagner roterade obekvämt i sin grav. Vad Bergman gjorde i sin vill jag inte ens föreställa mig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark