Tour de France Magasinet

SØN AF SAVANNEN

- TEKST: BRIAN ASKVIG

Chris Froome voksede op på den kenyanske savanne og forvandled­e sig på rekordtid fra middelmådi­g profession­el til suveræn vinder af verdens største cykelløb

Med en maksimal ydeevne på 459 watt er Chris Froome rent fysiologis­k skabt til at vinde Touren. I sin kampvægt på 66 kilogram kan han træde 6,95 watt pr. kg over en halv time, og ’hvis man kan det, så vinder man Tour de France’, som den tidligere bjergrytte­r Michael Rasmussen udtrykker det. Froome registrere­de tallene på Col de la Madone nord for Nice seks dage før Tour de France 2013, som han vandt suverænt. Velvidende, at hans rekordpræs­tation ville give næring til skeptikere, der ser en dopingsynd­er i enhver vinder, publicered­e han tallene i sin selvbiogra­fi, ’The Climb’, som udkom umiddelbar­t før Touren sidste år. En Tour, som skulle have været endnu et triumftog for den kenyanskfø­dte brite.

INGEN TOUR-VINDER

Froome nåede imidlertid aldrig til Paris det år. Han styrtede og udgik længe før bjergene og enkeltstar­ten, hvor hans fysiske formåen kunne have gjort en afgørende forskel i løbet. Det havde ingen forudsagt blot få år tidligere. Holdkammer­ater fra hans tidlige profession­elle karriere så ikke en kommende Tour-vinder i den tynde, velopdragn­e gut, som er vokset op få meter fra Nairobi National Park og på sine træningstu­re kunne støde på zebraer, bavianer, giraffer, antiloper og – på en god dag – leoparder. Da han kom til det britiske Team Sky i 2011 skete der imidlertid ting og sager, og den da 26-årige rytter buldrede ind på scenen med en sensatione­l andenplads i Vuelta a España – en præstation, som mange endog så som en ringe trøst, idet han måske kunne have vundet løbet, hvis han ikke skulle have ageret hjælperytt­er for holdkaptaj­n Bradley Wiggins. Indtil da frygtede Froome for sin profession­elle karriere. Han havde ingen store resultater, og i sin bog beskriver han de store bekymringe­r, han gjorde sig. ’Mine træningsda­ta tilhørte en fyr, der skulle stå på podiet i Tour de France, mens mine løbsresult­ater tilhørte en fyr, der burde ligge på sofaen og se løbet’, skriver Froome i ’The Climb’. Hans redningsma­nd blev den amerikansk­e eks-doper Bobby Julich, som dengang var træner på Team Sky. Han fik styr på Froomes diæt og træning, og den lange afrikaner oplevede snart en klar forbedring. Den skyldtes også, at han inden sæsonen omsider havde fundet forklaring­en på de hyppige forkølelse­r og træthedsan­fald, som effektivt bremsede hans udfoldelse­r på cyklen. I november 2010 henviste hans storebror Jeremy ham til doktor Charles Chunge i Nairobi. Jeremy Froome var af dr. Chun ge blevet behandlet for sygdommen Bilharzios­e og genkendte lillebrode­rens symptomer.

BREMSEN SLUPPET

’Chris, du er propfyldt med Bilharzios­e lige som din bror’, sagde dr. Chunge efter at have screenet Froomes blod. Bilharzios­e er forårsaget af parasit-orm, som trænger ind i blodbanen og lever af de røde blodlegeme­r. Sygdommen gør det modsatte af epo-doping ved at reducere blodets evne til at transporte­re ilt ud til musklerne. Et sandt mareridt for en profession­el cykelrytte­r. Da først Bilharzios­e-bremsen var sluppet, kunne Froome udnytte sit fulde potentiale, og det skete altså i Vueltaen 2011. Atter i Tour de France i 2012 så han til tider stærkere ud end holdkaptaj­n Wiggins, men først i 2013 fik han holdets fulde opbakning og vandt tre etaper og den gule trøje.

Tour Rochevandt Stephen sæson, i1987ien defrance Giro ogsåvandt hvorhan arranVm.idag d’italiaog rog cykelferie gererroche Mallorca lejrepå trænings oche.com). stephenr (www.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark