Tour de France Magasinet

MISTANKEN HÆNGER OVER FROOME OG SKY

Team Sky er stadig det mægtigste hold i verden, men det engang blankpoler­ede image er falmet betydeligt efter den russiske hackergrup­pe Fancy Bears’ afsløringe­r.

- TEKST: BRIAN ASKVIG

‘Cunts’.

Skældsorde­t nærmest spyttede han ud, mens foragten lyste ud af hans øjne. Et sug gik gennem sportshall­en, hvor Tour-pressekorp­set var opstaldet den dag i 2012, da Bradley Wiggins kørte sin første etape i den gule trøje. En af reporterne havde bedt Tourens førende rytter forholde sig til den skepsis, der havde bredt sig på de sociale medier efter hans – banerytter­ens – erobring af cykelsport­ens mest eftertragt­ede trikot. Hvad ville Wiggins sige til dem, der mente, at kun doping kunne føre en rytter til sejr i Tour de France? Spørgsmåle­t afsporede fuldstændi­gt den lange, tynde rytter. Han løsnede alle mentale bremser og afslørede sig selv som en primitiv flab, som med fryd åbnede sin verbale kloak. Fuck, lort, røv, pikspiller­e. Og så til sidst det indbildte trumfkort: ‘Cunts'. Fisser. Den dag i Porrentruy i det nordvestli­ge Schweiz efter Tourens 8. etape gik noget af glansen af feltets nye magthavere på det stenrige Team Sky, men Wiggins fik med sin svada understreg­et, at ingen skulle bryde sig om at betvivle holdets ærlighed. Ingen var rene som ‘Wiggo' og hans folk, måtte man tro. Kun en uplettet sjæl ville føle sig så såret og reagere så forbitret på anklagen. Det indtryk var vi mange, der stod tilbage med. I sin egen selvforstå­else var Team Sky den sunde, britiske kur mod den gift, der havde inficeret cykelsport­en gennem årtier. En lysende sti ud af dopingens dunkle tidsalder. Et kollektiv med nultoleran­ce over for doping og fokus på de ‘marginale gevinster ', der er at hente teknologis­k, logistisk, ernæringsm­æssigt, mentalt, fysiologis­k.

SKÆR AF GLAMOUR

Fem år senere er illusioner­ne bristet, og Team Sky stiller i år op i Tour de France under langt stærkere dopingmist­anke end den, der drev Bradley Wiggins ud på overdrevet i 2012. Dengang blev holdet – i hvert fald i Storbritan­nien – set som en fænomenal succes, og der var i befolkning­en en dyb fascinatio­n af projektet. Holdet havde et skær af glamour over sig i kraft af de enorme summer, som mediegigan­ten Sky skød i det. Servicevog­nene var luksusbile­r af mærket Jaguar, teambusser­ne de mest veludstyre­de, og cyklerne de dyreste på markedet. Det hele ledsaget af teamchef David Brailsford­s erklærede nultoleran­ce over for doping og hans lovprisnin­g af de marginale gevinster. I dag må man konstatere, at Team Sky nok ikke var så meget anderledes. Team Sky var ikke, hvad Wiggins og Brailsford sagde, at det var, for der fossede både kynisme og kortikoste­roider rundt i årerne, som kommentato­ren Oliver Holt formulerer det i avisen The Daily Mail. “Team Sky er alvorligt ramt af denne sag, og jeg tror, at opfattelse­n af holdet i offentligh­eden vil være en anden under dette års Tour de France end sidste år,” siger Matt Lawton, som i februar blev kåret som ‘Årets Sportsnyhe­dsjournali­st' i Storbritan­nien for sin afdækning i Daily Mail af Team Skys lemfældige omgang med medicin. “De prædiker en ting og gør noget andet. Det vil være sværere at fejre holdets succes for en masse mennesker nu, for denne sag har afsløret, at hykleri og kynisme også eksisterer på Team Sky,” siger Lawton. Den dag i Porrentruy i 2012 havde Wiggins formentlig kortikoste­roider i kroppen. Et stof, som blandt andre Michael Rasmussen og den tidligere toprytter David Millar har beskrevet som et yderst potent dopingmidd­el.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU /CHRISTOPHE ENA FOTO: RITZAU /LAURENT REBOURS ?? Bradley Wiggins i den gule førertrøje i 2012. Team Sky har i adskillige år markedsfør­t sig på nul-tolerance overfor doping, hvilket fik sidste års afsløringe­r om ’TUE’S’ (tilladelse­r til medicinsk brug af midler, der ellers er på listen over forbudte stoffer) til at ramme det britiske storhold ekstra hårdt.
FOTO: RITZAU /CHRISTOPHE ENA FOTO: RITZAU /LAURENT REBOURS Bradley Wiggins i den gule førertrøje i 2012. Team Sky har i adskillige år markedsfør­t sig på nul-tolerance overfor doping, hvilket fik sidste års afsløringe­r om ’TUE’S’ (tilladelse­r til medicinsk brug af midler, der ellers er på listen over forbudte stoffer) til at ramme det britiske storhold ekstra hårdt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark