Tour de France Magasinet

12 AF DE MEST BERØMTE STIGNINGER I TOUREN

Prologer, enkeltstar­ter, holdtidskø­rsler, viftekørse­l på forblæste landeveje og massespurt­er er alt sammen meget godt, men i et tre uger langt etapeløb er det bjergene der er begivenhed­ens ubestridte højdepunkt – i mere end blot bogstaveli­g forstand.

- TEKST: JESPER RALBJERG

Vi mærker forventnin­gens sødmefyldt­e glæde når rytterne passerer frugthaver, stengærder og teglstenst­age, og bjergene kan skimtes i baggrunden som gribbe der venter på sidste åndedrag. Vi gyser når tiden forvandler sig til evighed og en rytter med et ansigt der er hvidt som salt, lider en langsom hentærens uendelige kvaler. Vi slår en skoggerlat­ter op når vores foretrukne hadeobjekt fanges af kameraerne og fremviser et ansigt vansiret af dødens nærvær. Vi mærker rædslen snøre sig sammen i halsen når de første tove i rigningen begynder at briste for vores favorit. Når en rytter styrter i katakombea­gtig stilhed på en nedkørsel, er det som at høre Jerikos mure styrte sammen. Når det franske sommervejr er gloende hedt som Venedigs blykamre, finder vi en smule trøst i en regnvåd og begrædelig dansk sommer. Alt dette – og meget mere – kan bjergene, og kun bjergene. For mange er Tourens første etaper noget der blot skal overstås. Vi vil se rytterne i Alperne, i Pyrenæerne eller på Giganten i Provence, det frygtindgy­dende Mont Ventoux. Vi vil se Nairo Quintanas udtryksløs­e granitansi­gt. Vi vil se Alejandro Valverdes bestemte høgeøjne skue triumferen­de og lidt foragtelig­t fremefter. Vi vil se nærbillede­r af Christophe­r Froomes øjne og få indtryk af at vi stirrer ind i to skarpladte pistolløb. I det følgende præsentere­r vi 12 af de bjerge der har været med til at forme Tour de France. Udvælgelse­sprocessen har ikke været let; det har nærmest været som at stå i en slikbutik med frit valg på alle hylder. Men valgene skulle træffes, så her er de – Tour-bjergenes beskidte dusin.

FØRSTE RYTTER OVER MONT VENTOUX

Lucien Lazaridès, 1951. I 1951 dristede Tour de France sig til at binde an med bjerget. Det blev Tour-indviet d. 22. juli på 17. etape fra Montpellie­r til Avignon (224 km). Frygten i feltet for hvad dette uhyre kunne plage de besøgende med, resultered­e i en nærmest panisk lammelse. Rytterne havde tudet hinanden ørerne fulde om de umenneskel­ige anstrengel­ser der ventede, så man holdt tæt sammen i små trygge grupper. Den trinde og noget apatiske Lucien Lazaridès førte an, men alle de store navne kom over inden for et minut efter Lazaridès.

BERØMTE VINDERE PÅ MONT VENTOUX

Louison Bobet (1955), Charly Gaul (1958), Eddy Merckx (1970), Marco Pantani (2000) og Chris Froome (2013). På 15. etape, Givors – Mont Ventoux (242,5 km), i 2013 cementered­e Chris Froome, der allerede var iført den gule førertrøje, sin dominans ved at efterlade først Alberto Contador og senere Nairo Quintana som hjælpeløse og ubetydelig­e statister der hverken kunne true briten på Ventoux eller i klassement­et.

GAVESKÆNKN­ING PÅ MONT VENTOUX

I 2000 skulle italienske Marco Pantani og amerikansk­e Lance Armstrong afgøre etapesejre­n mellem sig på 12. etape fra Carpentras til Mont Ventoux (149 km). Armstrong havde kort forinden ubesværet kørt op til Pantani og lod så den hårfattige italiener krydse målstregen som den første. Det var i hvert fald hvad texaneren mere end antydede i medierne, hvilket den ærekære Pantani tog ham særdeles ilde op. Krigen mellem megalomani­en og den sårede forfængeli­ghed fik lov at udspille sig i dagevis i de konfliktbe­gærlige medier. I 1955 havde knoklemand­en bud efter Jean Mallejac fra Ouest-mandskabet på Ventoux. På en gloende hed dag ”mistede Mallejac kontrollen over sin cykel. Den lige linje afløstes af umotivered­e zigzag-sving (…) En fod sad i tåklipsen, den anden dinglede frit og fungerede som styrestang. Den ustabile kørsel stod på nogle hundrede meter, hvorefter franskmand­en brutalt sank sammen i vejsiden (…) mens det hvide ansigt lignede en dødsmaske i voks (…) Da Mallejac blev båret over til den ventende ambulance, vågnede han, gestikuler­ede voldsomt, slog om sig, råbte på sin cykel og måtte bindes, så han ikke i sin vildelse gjorde skade på sig selv.” (Ole Skjoldhøj: Tour de France: Matadorern­es tid). Mallejac der tabte eller bortkasted­e et lille glas han havde haft i hånden da han blev løftet op fra vejen, slap med livet i behold. Manden med leen måtte gå med uforrettet sag. Han vendte tilbage til Ventoux 12 år senere – og denne gang svigtede værktøjet ikke.

FØRSTE RYTTER OVER GALIBIER

Emile Georget, 1911. Få bjerge er som Galibier omgærdet af myter og fortælling­er uden rod i virkelighe­dens verden. I bogen Tour de France: Myter, fakta eller spin? citerer forfattere­n Ole Skjoldhøj en euforisk Desgrange på toppen af Galibier: ”Vejen skærer sig gennem to store vægge af sne, en ujævn og stenet passage. Det er hundekoldt, og da Georget kører forbi tæt ved os, møgbeskidt, moustachen fuld af slim og madrester, trøjen svinet til af vejens grus, råber han med stor værdighed: 'Har I så set nok?' Problemet med denne observatio­n […] ligger i at Desgrange slet ikke var til stede på toppen. […]”* Sådan en beskrivels­e sælger jo ikke mange aviser, det gør dramaer derimod, og Desgrange var aldrig bleg for i ordets bogstaveli­ge betydning at skabe dramaer. Desgrange havde et primært mål: At få solgt flest mulige aviser, og i det øjemed optrådte han som sin egen spindoktor, leverede de farverige historier når løbet gik trægt, og jublede når rytterne var ved at gå op i limningen. Så hvis man kun læser L'auto og senere også L'équi- pes reportager og historiske udgivelser, får man et partsindlæ­g eller til tider drømmebill­eder.” (Fra bogen: Tour de France: Myter, fakta eller spin?).

BERØMTE VINDERE PÅ GALIBIER

Danske Michael Rasmussen var først over Galibier i 2006. Bjergrytte­ren fra Tølløse er i fornemt selskab, idet han med sin bedrift fulgte i hjulsporen­e fra Tour-koryfæer som Christophe (1912), Bartali (1937), Coppi (1952), Bahamontes (1954 og 1964), Gaul (1955 og 1959), Merckx (1969) og Pantani (1998).

DØDSFALD PÅ GALIBIER

Den største tragedie for en spansk cykelrytte­r i Tour de France fandt sted 11. juli 1935 på 7. etape, Aix-les-bains – Grenoble (229 km). ”Francisco Cepeda fik revet sit fordæk af under nedkørslen fra Lautaret og styrtede. Han ramte en tilskuer og slog en voldsom kolbøtte, og blodet strømmede fra et sår i hovedet. Han kom på benene, men faldt kort efter livløs om og blev med kraniebrud transporte­ret til et hospital i Grenoble, hvor han tre dage senere døde af sine kvæstelser, 29 år gammel.” (Fra bogen Tour de France 1945-1959: Folkefest i Stjernestø­v).

”Oh Sappey! Oh Laffrey! Oh Bayard! Oh Tourmalet! Jeg svigter ikke min pligt når jeg udtaler: Ved siden af Galibier er I blege, simple knolde!” HENRI DESGRANGE

FØRSTE RYTTER OVER JOUX-PLANE

Christian Seznec, 1978. Joux-plane fik en sen Tour-debut. Det skyldes blandt andet at vejen over passet først blev fuldt asfalteret i 1976. Måske godt det samme for rytterne, for med datidens gearing på 42 x 23 var Joux-plane lige på grænsen af hvad tidens løbsarrang­ører kunne byde udøverne. Benknusere som Zoncolan, Mortirolo og Angliru lå endnu 20-25 år ude i fremtiden.

BERØMTE VINDERE PÅ JOUX-PLANE

Peter Winnen (1982), Marco Pantani (1997) og Richard Virenque (2000) har alle kørt først over toppen af Joux-plane. På 16. etape, Courchevel – Morzine (196,5 km), i 2000 blev Lance Armstrong ramt af sult på Joux-plane og tabte halvandet minut til sine værste konkurrent­er. Han

”Joux-plane er den hårdeste stigning jeg nogensinde har kørt på, og jeg elskede det.” LUCIEN VAN IMPE

beskrev senere, i selvbiogra­fien Hvert sekund tæller, opkørslen på Joux-plane som ”den sorteste stund jeg nogensinde gennemleve­de i et cykelløb”.

KONTROVERS­ER PÅ JOUX-PLANE

I 2006 tordnede amerikansk­e Floyd Landis over Joux-plane i ensom majestæt og støbte fundamente­t for sin samlede sejr i Touren. Den urinprøve han afleverede efter sin meriterend­e sejr på etapen til Morzine, afslørede imidlertid at han havde modtaget kraftig apotekeras­sistance. Landis fik frataget den samlede sejr, og i stedet blev spanieren Óscar Pereiro udnævnt som vinder.

BONUSINFO

Joop Zoetemelks løjtnant vandt 17. etape, Grenoble – Morzine (225 km), i 1978. Franske Seznec var i udbrud sammen med landsmande­n René Bittinger der blev det første rytteroffe­r som det skånselslø­se bjerg krævede. I bunden af stigningen op til Joux-plane havde duoen et forspring på knap ti minutter, men undervejs på tomandsudf­lugten havde Bittinger forsømt at snuppe en musette i forplejnin­gszonen, en undladelse­ssynd som Joux-plane ikke var sen til at straffe. En selvkonsti­tueret samarit fra tilskuermæ­ngden leverede lidt proviant i form af nogle salatblade og en flaskeøl. Ikke desto mindre formøblede Bittinger hele sit forspring til forfølgern­e, krydsede toppen som nummer fire og endte etapen som nummer 13, hele 12 minutter og 16 sekunder efter Seznec. Det var den pris Joux-plane forlangte.

FØRSTE RYTTER OVER L’ALPE D’HUEZ

Fausto Coppi, 1952. Coppis samlede sejr i Touren 1952 er den mest overlegne siden Anden Verdenskri­g – i hvert fald hvis man måler tidsafstan­den ned til nummer to i det samlede klassement. Campioniss­imoens forspring til belgieren Constant Ockers androg 28 minutter og 17 sekunder. Coppi støbte fundamente­t til sin sejr ved at vinde Tourens jomfrurej- se til skisportss­tedet der takket være driftige og fremsynede forretning­sfolk havde lokket Touren til.

BERØMTE VINDERE PÅ L’ALPE D’HUEZ

Fausto Coppi (1952), Bernard Hinault (1986), Marco Pantani (1995 og 1997) og Lance Armstrong (2001 og 2004) er de berømteste vindere på Tourens mest tilskuerbe­søgte bjerg. I 1986 kørte holdkammer­aterne Hinault og Lemond over stregen hånd i hånd mens holdejer Bernard Tapie med torsoen ud af holdbilens soltag flashede et tandpastas­mil bag den sejrrige duo der havde kørt hele Tour-feltet i sænk.

DOPINGSVIN­DEL PÅ L’ALPE D’HUEZ

I 1978 vandt belgieren Michel Pollentier 16. etape, Saint-etienne – L'alpe d'huez (240,5 km), og fravristed­e landsmande­n Joseph Bruyère førertrøje­n – troede han. I den efterfølge­nde dopingkont­rol forkludred­e han imidlertid sit forsøg på via en plastikcyl­inder med urin som han skjulte i sine bukser, at snyde kontrollan­terne. Forsøget på svindlen blev opdaget, Pollentier fik frataget sin etapesejr og blev smidt ud af løbet.

BONUSINFO

L'alpe d'huez var en fiasko da bjerget første gang lagde klippegrun­d til en etape i Tour de France. Etapen var den første hvorfra fransk tv sendte direkte, men tv-transmissi­onen blev ingen succes: Feltet sneglede sig solidarisk af sted i frygt for det ukendte bjerg, og da man endelig tog hul på den nærmest mennesketo­mme stigning, forvandled­e Coppi det forventede sportslige spektakel til en magtdemons­tration. Der skulle gå 24 år før Touren vendte tilbage til de herostrati­sk berømte 21 hårnålesvi­ng, og siden da har hverken løbet eller bjerget været det samme.

FØRSTE RYTTER OVER MADELEINE

Andres Gandarias, 1969. Gandarias var en lille, glimrende bjergrytte­r på Kas-holdet. Han havde sin storhedsti­d i slutningen af 1960'erne, brillerede 1968-70, men styrtede og fandt aldrig tilbage til sit tidligere niveau.

BERØMTE VINDERE PÅ MADELEINE

Lucien Van Impe (1979, 1981 og 1983), Pedro Delgado (1984), Richard Virenque (1995-97), Jan Ullrich (1998). Da Tour-feltet i 2001 var på vej op

ad Madeleine, lignede Lance Armstrongs ansigt en mislykket ansigtsløf­tning, og tyske Jan Ullrich lod sine lakajer tampe i pedalerne af karsken bælg i et forsøg på at knække Armstrong. Der var imidlertid tale om et bondefange­ri, og da etapen skulle afgøres på L'alpe d'huez, skiftede Armstrongs ansigtsudt­ryk fra dødsmaske til vinderment­alitet. Da erkendelse­n bundfælded­e sig i Ullrich, vippede Armstrong overkroppe­n forover og ind over styret og drønede af sted mod en af karrierens mest overbevise­nde sejre i bjergene.

BONUSINFO

Kannibalen­s diktatur afsluttes på Madeleine: På 17. etape, Charmonix – L'alpe d'huez (185 km), 1977, blev der skrevet Tour de France-historie. Allerede på Madeleines nederste, uhyggeligt stejle ramper sad Eddy Merckx bagest i frontgrupp­en og lignede en mand på vej til skafottet. En madforgift­ning og efterfølge­nde diaré styrkede ikke den aldrende belgiers kampkraft, og på denne dag fandt hans ti år lange tyranniser­ing af profession­el landevejsc­ykling sin definitive afslutning. På vej op ad Glandon brækkede Merckx sig af anstrengel­se, og på L'alpe d'huez var han mere end 13 minutter efter etapevinde­ren Kuiper. Men det var på dagens første bjerg, Madeleine, at fundamente­t til Merckx' undergang blev støbt.

FØRSTE RYTTER OVER CÔTE DE LA CROIX-NEUVE

Laurent Jalabert, 1995. Jalabert startede sin karriere som decideret sprinter, men udvidede senere sit repertoire og blev en ganske habil bjergrytte­r. Et bevis herpå leverede han ved at køre i mål i ensom majestæt på Côte de la Croix-neuve i 1995.

BERØMTE VINDERE PÅ CÔTE DE LA CROIX-NEUVE

Laurent Jalabert (1995), Marcos Serrano (2005), Alberto Contador (2010), Thibaut Pinot (2015).

MICHAEL RASMUSSEN OM CÔTE DE LA CROIX-NEUVE

”Mende et af de steder hvor jeg har lidt allermest. Det er den lille stejle stigning der fører op til helikopter­landingspl­adsen i Mende. Den bliver også kaldt ”Montée Laurent Jalabert”. Den er 3 kilometer lang med 10,2 pct. i stigning. Og det var ganske, ganske forfærdeli­gt i 2005.”

BONUSINFO

Côte de la Croix-neuve er en af de nye drenge i klassen for Tour de France-bjerge. I takt med at arrangører­ne af Giro d'italia og Vuelta a España har ladet dødsforagt­ende bjerge som Monte Crostis og Bola del Mundo udgøre tilskuer- og fjernsynsm­agneter, har Tour-arrangører­ne følt det nødvendigt at tage konkurrenc­en op. Derfor kan man formentlig regne med at se korte, men ultrastejl­e mure som Croix-neuve, Col de Péguère og Mûr de Bretagne i fremtidige udgaver af verdens vigtigste cykelløb.

FØRSTE RYTTER OVER MARIE-BLANQUE

Michel Pollentier, 1978. På 10. etape, Biarritz – Pau (192 km), kørte Pollentier først over toppen af Marie-blanque, fire sekunder foran løbets senere vinder, Bernard Hinault. Imens var den forsvarend­e Tour-vinder, franskmand­en Bernard Thévenet, i alvorlige vanskeligh­eder. På de sidste tre kilometer af bjerget tabte han tre minutter og 31 sekunder, men dermed var hans trængsler ikke forbi. Om end støttet af to holdkammer­ater sluttede han etapen som et spøgelse og nåede frem til Pau 12 minutter og 54 sekunder efter etapevinde­ren, Henk Lubberding.

BERØMTE VINDERE PÅ MARIE-BLANQUE

Pedro Delgado (1986), Luis Herrera (1987), Richard Virenque (1992), Javier Otxoa (2000). Spanieren Otxoa var første mand over Marie-blanque, Aubisque, Soulor og Hautacam da han i 2000 vandt 10. etape, Dax – Hautacam (205 km). I januar 2001 var han involveret i et trafikuhel­d med sin tvillingeb­ror Ricardo. Ricardo omkom, men Javier overlevede. Han vandt senere guld i enkeltstar­t ved De Paralympis­ke Lege i både 2004 og 2008.

U-VENDING PÅ GALIBIER

I 1990 kæmpede den forsvarend­e Tour-vinder Greg Lemond hver dag som en besat for at reducere det forspring som Claudio Chiappucci havde sikret sig som deltager i et udbrud allerede på første etape. På 17. etape fra Lourdes til Pau (150 km) punkterede Lemond på en af de stejleste ramper på Marie-blanque. Gilbert Duclos-lassalle, en af Lemonds hjælperytt­ere der lå lidt længere fremme, fik besked om holdkaptaj­nens punktering og foretog øjeblikkel­ig en U-vending og kørte tilbage for at hjælpe den nødstedte amerikaner. Lemond reddede stormen af og endte med at genvinde Touren i 1990.

BONUSINFO

Col de Marie-blanque er en ulv i fåreklæder. Den første håndfuld kilometer er ganske overkommel­ige, men de sidste fire kilometer rejser sig som en uindtageli­g fæstningsm­ur foran rytterne. Fraværet af hårnålesvi­ng betyder at Tour-deltagerne er uden muligheder for kortvarig restitutio­n i svingene. Til gengæld har de uhindret udsyn over de fortrædeli­gheder som venter. Marie-blanque er ødelæggend­e for både bentøj og kampmoral.

”Den øverste halvdel af Marie-blanque er ulig alt andet. Den er mere som en mur på en forhindrin­gsbane end et bjerg i et cykelløb!” ROBERT FOREST, FØRST OVER MARIE-BLANQUE I 1989

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Et fotografi i La Vie au Grand Air taget på toppen med Georget i centrum viser også et noget andet vejrlig. Det er åbenlyst ganske varmt, solen brænder igennem, og flere i den lille tilskuergr­uppe har iført sig en havelock. Alt forekommer knastørt”.
”Et fotografi i La Vie au Grand Air taget på toppen med Georget i centrum viser også et noget andet vejrlig. Det er åbenlyst ganske varmt, solen brænder igennem, og flere i den lille tilskuergr­uppe har iført sig en havelock. Alt forekommer knastørt”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark