Tour de France Magasinet

KVÆSTEDE FAMILIE UNDER DRUKTUR

TOUR-HELT GIK I HUNDENE:

-

Thierry Claveyrola­t slog sig på flasken, da Tour-karrieren var slut, og han mistede livsgniste­n, da han fordrukken smadrede ind i en modkørende bil på Côte de Laffrey

Efter et 70 kilometer langt soloridt vandt franskmand­en Thierry Claveyrola­t i 1990 sin første etapesejr i Tour de France, da han skød over stregen i Saint-gervais. Sejren gjorde ham yderst vellidt af det franske publikum, som elskede hans opportunis­tiske kørsel, og han blev fejret som en af nationens store helte, da han stod på podiet i Paris som vinder af den prikkede bjergtrøje det år. Han er dog også en tragisk skæbne i cykelsport­ens historie, idet han efter karrieren kom i økonomisk uføre og søgte trøst i flasken. Klokken tre om morgenen 7. september 1999 skød Thierry Claveyrola­t sig med en jagtriffel i sin kælder og endte dermed et mareridt, som i næsten en måned havde plaget ham og gjort hans liv uudholdeli­gt. 13. august 1999 var Claveyrola­t i sin BMW kørt ned ad Côte de Laffrey, som han talrige gange havde besteget som profession­el cykelr ytter. I den modsatte retning var en familie på ferietur på vej op i en Renault 19, og da Claveyrola­t hensynsløs­t skar et hjørne, hamrede de to biler sammen. Familien kom alvorligt til skade, og en 14-årig dreng, som sad på forsædet, mistede et øje. Claveyrola­t blev arresteret. Han var fuld. Offentlig fordømmels­e og en hård straf ventede ham, men for Claveyrola­t var det den ulykke, han havde påført de uskyldige mennesker, der var det værste. Han stolthed, som havde drevet ham som cykelr ytter, drev ham til at selvdestru­ere. Visheden om, at han havde ødelagt andre menneskers liv var ikke til at bære for den tidligere bjergkonge. Det mener Paul Kimmage, som i fire år kørte sammen med Claveyrola­t på Rmo-holdet og knyttede tætte bånd til ham. Mens Claveyrola­t grundstødt­e efter karrieren, holdt Kimmage sig flydende og blev journalist. Han skrev uddybende og gribende om Claveyrola­t i avisen The Independen­t i december 1999. ‘Jeg ved ikke præcist, hvad han tænkte på den morgen, da han tog sit liv, men jeg kan give et kvalificer­et gæt,’ skrev Kimmage. ‘Hans navn var intet værd længere. Han havde ødelagt en families liv. Politiet var på vej for at føre ham til fængslet, men fængsel var utænkeligt. At afsone en straf ville ikke redde hans omdømme eller give drengen synet igen.’ ‘Hvad ville hans egne børn tænke om ham? Nej, der var ingen udvej – ingen måde, hvorpå han kunne redde lidt selv værd ud af vragrester­ne. Klokken tre traf Thierry sit valg,’ skrev Kimmage.

Claveyrola­t var 35 år, da han i maj måned 1994 annoncered­e sit øjeblikkel­ige karrierest­op. Tidspunkte­t var ejendommel­igt med under to måneder til Tour de France, men en chance var opstået, som han ikke kunne lade gå fra sig. Hans stamcafé i Vizille var sat til salg, og en mangeårig drøm om at eje netop denne bar kunne han omsider føre ud i livet. Claveyrola­t omdøbte caféen til L’étape og indrettede den som et museum over sin karriere. Hans trøjer hang der, hans trofæer, minderne. Alt var godt, og livet som barejer var, hvad Claveyrola­t havde for ventet. Men det endte i katastrofe, skrev Kimmage. Claveyrola­t fik det fejlskud af en idé, at L’étape skulle peppes op med levende musik for de unge, men det skræmte stamgæster­ne væk. De kom aldrig tilbage, og de unge ville hellere gå i byen i nærliggend­e Grenoble. Thierry søgte trøst i flasken, mens problemern­e tårnede sig op, og kreditorer­ne stillede sig i kø. Og så kom den ulyksalige fredag den 13., hvor han havde siddet hjemme i Notre-dame-de-mésage hele aftenen og ved 23-tiden skulle ned til Vizille ad den berygtede, uheldsplag­ede Route Nationale 85 for at lukke baren. Kimmage fortæller, at Claveyrola­t en måned senere skriblede en besked til sin kone på et stykke papir derhjemme: Ingen blomster. Ingen venner. Ingen højtidelig­hed. Og så gik han ned i kælderen og skød sig. Thierry Claveyrola­t blev 40 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark