Tour de France Magasinet

Analysen: Hvem vinder?

Jakob Fuglsang sigter efter podiet, men Michael Rasmussen tvivler på, at det lykkes for den danske Astana-kaptajn. Et interessan­t løb skal det dog nok blive alligevel, mener Rasmussen.

- Tekst: Brian Askvig

For første gang, siden Jakob Fuglsang i 2013 som kaptajn for et amputeret Astana-hold sikrede sig en samlet syvendepla­ds i Tour de France, er han tilbage som enerådig leder af et hold i den franske Grand Tour. Denne gang får han langt mere kvalificer­et støtte, og han er samtidig vokset som rytter og leder, hvorfor hans mål er at køre sig på podiet i Paris. Hans tidligere træningska­mmerat og nuværende ekspertkom­mentator på Ekstra Bladet, Michael Rasmussen, krydser fingre for ham og under ham kun det bedste – men han tvivler på, at missionen lykkes. “Det er svært at tro, at kun to har kørt hurtigere end Jakob, når de når Paris,” siger Michael Rasmussen, som finder en plads i top-5 mere realistisk. Selv det mål bliver dog kun nået, hvis Fuglsang ikke har én eneste offday undervejs, vurderer Rasmussen. “Helt nøgternt, så har alene Movistar to klassement­ryttere, nemlig Quintana og Landa, der er bedre end Jakob. Så er der Froome, Porte, Nibali – og Bernal må vi heller ikke glemme,” siger Rasmussen med tanke på den unge colombiane­r Egan Bernal, som stormer frem på Team Sky.

AFGØRENDE BROSTEN

Bernal vandt Tour of California og blev nummer to i Romandiet Rundt i denne sæson. Vinderen af Romandiet Rundt, hvor Fuglsang deltog for fuld skrue og blev nummer fire, var sloveneren Primoz Roclic fra Lottonl-jumbo. Han kører også Tour de France i år. “Der er også Ilnur Zakarin fra Katusha og Dan Martin fra Uae-holdet, så der er altså temmelig mange, der bejler til det podium, som Fuglsang drømmer om,” siger Michael Rasmussen.

Fuglsang anser selv 9. etape, som fører feltet over nogle af de berygtede pavéer fra forårsklas­sikeren Paris-roubaix, for at være en nøgleetape i sine bestræbels­er på at forbedre sin placering fra 2013. Rasmussen anerkender, at Fuglsang har demonstrer­et evner i det vanskelige terræn, men han minder om, at også hans konkurrent­er har øvet sig hjemmefra, når de møder op i Vendée til Tour-starten 7. juli. “Alt i alt har ASO sammensat en flot, interessan­t Tour-rute. Der er dog et par undtagelse­r, nemlig to dødssejler­e i det nordvestli­ge Frankrig. Men overordnet set er det en rute, der i den grad driver en til at sidde mange timer foran fjernsynet i sommer,” siger Rasmussen, som især finder de to korte bjergetape­r – en i Alperne og en i Pyrenæerne – interessan­te.

REGLER, IKKE FØLELSER

“Historisk har det vist sig, at de korte etaper er dem, der kan rykke allermest rundt i klassement­et. Det er etaper, der kræver mod, og vi så i Giroen i år, at mod kan vende nederlag til sejr,” siger Rasmussen. “Chris Froome vendte det hele på hovedet med sit angreb og sin lange solokørsel på 19. etape. Det er aldrig kønt at se Chris Froome køre på cykel, men det, han gør, er effektivt.” “Ingen ved endnu, om han stiller til start i Tour de France (på grund af en truende dopingsag, red.), men gør han det, er han favorit til at vinde igen. Han har vundet de seneste tre Grand Tours, så selvfølgel­ig må man regne med ham igen,” siger Rasmussen, som forventer, at Froome får lov at stille til start, idet han jo også fik lov at køre Giro d'italia. “Jeg mener, at det var forkert at lade Froome starte i Giroen, men når reglerne tillod det, så må de samme regler tillade, at han stiller til start i Touren, hvis hans sag ikke er afklaret inden da,” siger Rasmussen. “Ellers vil det være smagsdomme­ri og følelser, der afgør, om han må køre Tour de France, og den slags kommer der sjældent noget godt ud af.” “Man bliver nødt til at kigge på reglerne frem for manden. Man bør kigge på et håbløst antidoping­system med håbløst lang behandling­stid snarere end at falde over ham, der er fanget i systemet." “Hvis Froome må køre Giroen, men nægtes adgang til Touren, så understreg­er det blot sportens vilkårligh­ed. Så er det ikke regler, der styrer sporten, men derimod et spørgsmål om, hvorvidt man kan lide ham eller ej.” “Det bør ikke være afgørende,” siger Michael Rasmussen.

 ??  ?? PORTE FROOME
PORTE FROOME
 ??  ?? NIBALI
NIBALI
 ??  ?? BERNAL FUGLSANG
BERNAL FUGLSANG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark